Rossz hír az építkezőknek: idén is folytatódik az alapanyagok drágulása

Rossz hír az építkezőknek: idén is folytatódik az alapanyagok drágulása

2018. február 28. 09:00

Ugyan a tavalyinál kisebb mértékben, de idén is drágulhatnak az építőanyagok, egyes termékekből pedig továbbra is többhetes a várólista - írja a Világgazdaság.

A lakásépítések felpörgése miatt egyes termékekre - leginkább az égetett kerámiára, a szálas szigetelőanyagokra és a beton térburkolatokra - 1-3 hónaposra nőtt a várólista. A tavalyi, jelentősen megnövekedett forgalombővülés 5-10 százalékos áremelkedést okozott. A drágulás várhatóan idén is folytatódni fog, bár kisebb, 5 százalék körüli mértékben.

Az építőanyagosok rendkívül magas, 30-35 százalékos piacbővülést regisztráltak tavaly, emellett pedig a hazai gyártóknál sokat nőttek a gyártási költségek az alapanyagok nemzetközi ára miatt. Mindeközben az építőiparnak újabb kihívással kell szembenéznie, mivel a fuvarozói kapacitás terén kibontakozó hiány már a teljes ágazatot lassítja.

Jelentősen, mintegy 20 százalékkal kellett emelni a béreket is az ágazatban. Utóbbira az idei évben is szükség lesz a munkaerő elvándorlásának megakadályozása érdekében. Mindezek a folyamatok összességében az építkezések drágulását, illetve lassulását okozzák.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24