11 °C Budapest
Rossz hír az építkezőknek: idén is folytatódik az alapanyagok drágulása

Rossz hír az építkezőknek: idén is folytatódik az alapanyagok drágulása

2018. február 28. 09:00

Ugyan a tavalyinál kisebb mértékben, de idén is drágulhatnak az építőanyagok, egyes termékekből pedig továbbra is többhetes a várólista - írja a Világgazdaság.

A lakásépítések felpörgése miatt egyes termékekre - leginkább az égetett kerámiára, a szálas szigetelőanyagokra és a beton térburkolatokra - 1-3 hónaposra nőtt a várólista. A tavalyi, jelentősen megnövekedett forgalombővülés 5-10 százalékos áremelkedést okozott. A drágulás várhatóan idén is folytatódni fog, bár kisebb, 5 százalék körüli mértékben.

Az építőanyagosok rendkívül magas, 30-35 százalékos piacbővülést regisztráltak tavaly, emellett pedig a hazai gyártóknál sokat nőttek a gyártási költségek az alapanyagok nemzetközi ára miatt. Mindeközben az építőiparnak újabb kihívással kell szembenéznie, mivel a fuvarozói kapacitás terén kibontakozó hiány már a teljes ágazatot lassítja.

Jelentősen, mintegy 20 százalékkal kellett emelni a béreket is az ágazatban. Utóbbira az idei évben is szükség lesz a munkaerő elvándorlásának megakadályozása érdekében. Mindezek a folyamatok összességében az építkezések drágulását, illetve lassulását okozzák.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?