Képeken a legújabb forintbankjegy: holnap kerül forgalomba

2018. február 28. 10:34

Ma délelőtt mutatta be hivatalosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a március elsejétől forgalomba kerülő új, ezer forintos bankjegyet. A friss bankón maradt Mátyás, viszont a kép kiegészült egy gyűrűt a csőrében tartó színváltós hollóval, továbbá a már jól megszokott kék szín is más árnyalatban pompázik.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forintbankjegyek megújítását. Azóta már hatból négy címlet megújult, így sor került a régi 20 000, 5 000 és 2 000 forintos bankjegyek bevonására. Azért csak erre a háromra, mert a régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról eddig még nem született döntés, így azokat bárki bárhol használhatja.

Mára elmondhatjuk, hogy a jelenleg összes forgalomban lévő forintbankjegyek 75 százalékát már az újak teszik ki

- mondta el Pataki Tibor, az MNB Készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője, aki hozzátette azt is, hogy ezév harmadik negyedévében be fogják mutatni, illetve rendeleti úton ki fogják bocsájtani az új 500 forintost is. Sőt 2019 végére tervezik, hogy az összes régi bankjegyet bevonják a forgalomból.

A bankjegyhamisításokkal kapcsolatban az igazgatósági vezető elmondta azt is, hogy tavaly mindösszesen 700 darab hamis bankjegyre bukkantak Magyarországon. Ez a szám rendkívül alacsonynak mondható, hiszen a szakember említ olyan éveket is, amikor ez a szám 10 ezer fölött is volt. Ezzel az eredménnyel hazánkban

egy millió forgalomban lévő bankjegyre mindösszesen 3 darab hamis jutott 2017-ben.

Ez  jó eredménynek számít nemzetközi szinten, hiszen más, megmaradt európai nemzeti valutákra nézve ez a szám 20-40, míg az euróra tekintetében átlagosan 100 környékén mozog.

Holló pajtit kapott Mátyás

A forint bankók megújítási láza most érte el az 1 000 forintost, aminek újonnan kiadott verziója 2018. március elsejétől, azaz holnaptól kerül forgalomba.

Régi és új ezres egymás mellett

A leglátványosabb módosítás kétség kívül a Mátyás feje mellett helyet kapó színváltós holló, ami egy gyűrűt tart a csőrében. A motívum különlegessége, hogy mozgatás hatására bíborról zöld színre változik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vitrinben az új ezres

A bankjegyek régi verzióival 2018. október 31-ig fizethetünk, de senkinek sem kell megijednie, teljesen ezután a határidő után sem értéktelenedik el a pénz. A bevont ezer forintosokat ugyanis még három évig minden bank- és postafiókban, 20 évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen be lehet váltani.

Régi és új ezres hátulja

Az MNB korábban lapunknak elmondta,

Magyarországon a bankjegyeket - gyapot alapanyagból készülő - papírra nyomtatják, mind a bankjegypapír gyártása, mind bankjegyek nyomtatása korszerű nemzetközi sztenderdeknek megfelelően történik, a nyomtatáshoz a kereskedelemben nem kapható, biztonsági festékeket alkalmaznak. Továbbá a forint bankjegyek gyártása mind biztonsági, mind pedig környezetvédelmi szempontból nemzetközi sztenderdek szerint minősített körülmények közepette történik.

A bank szakemberi azt is elmondták a Pénzcentrumnak, hogy a kiscímletű bankjegyek, mint amilyen az (új) ezres is átlagosan 2-3 évet töltenek selejtezésükig forgalomban.

Az új ezer forintos előlről és hátulról

NEKED AJÁNLJUK
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16