7 °C Budapest

Tényleg ezt isszák a magyarok? Nem vicc, még megfázásra is jó

2018. február 27. 11:03

A Magyar Sörgyártók Szövetsége előzetes adatai szerint az elmúlt évben nagyot ugrott az alkoholmentes sörök fogyasztása Magyarországon. A 25 százalékos növekedés messze meghaladja a teljes sörpiac bővülési ütemét. Az alkoholmentes sörök előretörése nemzetközi jelenség. Nemrégiben a CNN Money és a New York Times is foglalkozott a témával. A téli olimpia egyik sztárja épp az alkoholmentes sör volt, amelyet egyre több sportoló használ hidratálásra és regenerálódása elősegítésére.

A Sörszövetség előzetes adatai szerint 90 ezer hektoliterről 114 ezer hektoliterre nőtt tavaly az alkoholmentes sörök hazai fogyasztása. Ez csaknem 23 millió korsó sört jelent. Bár a teljes elfogyasztott mennyiség nem éri el a hazai sörpiac 2 százalékát, a növekedés üteme figyelemre méltó.

Az Euromonitor International már 2016-ban 5 százalékos globális növekedést jósolt az alkoholmentes söröknek, idézi a CNN Money. Mindeközben a teljes sörpiac zsugorodott. A legnagyobb amerikai sörgyártó 2025-re azt várja, hogy teljes portfóliója 20 százalékát teszik majd ki az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sörök. Változik a fogyasztók ízlése. Különösen azok keresik az alkoholmentes söröket, akiknek az életmódjába ez illik bele és nem akarnak lemondani a sörről.

Azt várjuk az idei évtől, hogy az alkoholmentes sörök növekedése töretlen lesz. A technológiai fejlődés ma már lehetővé teszi, hogy valóban sör ízű alkoholmentes sörök készüljenek. Az íz nem kell, hogy kompromisszumot jelentsen

- mondta dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.

A New York Times is felfigyelt arra, hogy a német téli olimpiai csapat sportolói előszeretettel választják az alkoholmentes sört hidratáláshoz és regenerálódáshoz. A lap idéz egy 2009-es kutatást, amelynek keretében a Müncheni Műszaki Egyetemen vizsgálták a verseny előtti és utáni alkoholmentes sörfogyasztás hatását maraton futók esetében. A több hetes vizsgálat meglepő eredményre jutott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alkoholmentes sört fogyasztó futóknál kevesebb gyulladás és felső léguti megbetegedés lépett fel, valamint gyorsabban regenerálódtak.

A kutatók a kedvező hatásokat elsősorban az alkoholmentes sörben fellelhető polifenolok magas koncentrációjának tulajdonították. Németországban olyannyira elfogadott az alkoholmentes sör fogyasztása sport előtt és után, hogy a gyártók kifejezetten sportitalként reklámozzák azokat és van ahol már a fitness klubok kínálatába is bekerültek. A piac 43%-ot nőtt 2011-16 között és ma már 400 féle alkoholmentes sör kapható - írja a New York Times.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm