Ennyivel élnek jobban a szlovák minimálbéresek, mint a magyarok

Ennyivel élnek jobban a szlovák minimálbéresek, mint a magyarok

2018. február 26. 17:30

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarország az uniós minimálbér lista végén, hátulról az 5. helyet foglalja el a maga 445 eurós értékével, ami forintban 138 ezret jelent. A lista végén egyébként jellemzően kelet-európai tagállamok kaptak helyet. Ha azonban az értékeket vásárlóerő-paritáson is megvizsgáljuk, akkor például a 3 hellyel előttünk végző szlovákok egyből mögénk kerülnek, azonban még így is bőven előttünk végeznek, hiszen a szlovák bérekre sokkal kevesebb adóteher szakad. A lista élén természetesen kizárólag nyugat-európai országok állnak.

Az Eurostat legfrissebb adatai alapján, az EU-s tagállamokban elérhető bruttó minimálbéreket vizsgálva kijelenthető, hogy Magyarország bizony igencsak a lista végén szerepel. Hiába a januártól érvényes minimálbér növekedés Magyarországon, hazánk így is bőven a lista végén szerepel a maga 445 eurós értékével (a lista értékei egységesen, végig euróban értendők), ami hazai valutában bruttó 138 ezer forintot jelent.

A lista végén egyébként jellemzően kelet-európai tagállamok kaptak helyet, így Magyarország mellett, a hátsó 10-ben szerepel Horvátország, Románia, Litvánia, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Észtország.

Ezek közül mögöttünk Bulgária, Litvánia, Románia és Lettország áll, a sereghajtó bolgároknál a minimálbér például csupán 261 euró. A lista élén nem nagy meglepetésre olyan gazdag európai országok tanyáznak, mint Luxemburg, Írország, Hollandia vagy éppen Németország.

A grafikonról jól leolvasható, hogy az éllovasoknál 4 - 4 és félszer magasabb a minimálbér értéke, mint például hazánkban. Ha azonban vásárlóerő-paritáson is kiszámoljuk az értékeket, akkor az olló valamelyest összébb csukódik Magyarország és az előtte álló országok között. Olyannyira, hogy például a szlovákok 480 eurós minimálbére annyit ér ott, mintha Magyarországon 424 euró lenne a minimum juttatás. Ez pedig így már kevesebb, mint idehaza. Nem szabad azonban elfejelteni, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

egy szlovák minimálbéresnek csupán 16 százalékot, azaz kevesebb, mint fele annyit kell adóznia, mint egy magyar minimálbéresnek. Így végső soron több marad a zsebében.

A vásárlóerőhöz képest módosított adatokból jól kiolvasható, hogy például az összegszerűen majd ötször akkora luxemburgi bruttó minimálbér érték rögvest csak 2 - 2 és félszeresre olvad, de például a szlovénok minimálbér szintje sem jelent kétszer annyit, csupán másfélszerest.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?