Kiderült a lottótitok: tízmilliárdokat kaszált egy év alatt az ötösön és a hatoson

Kiderült a lottótitok: tízmilliárdokat kaszált egy év alatt az ötösön és a hatoson

2017. december 26. 13:00

2017-ben többször vittek el milliárdos főnyereményt a lottón. Az ötösön háromszor, a hatoson pedig kétszer örülhetett valaki giganyereménynek. A legnagyobb nyertese a játéknak azonban messze nem egy magánszemély, hanem a Szerencsejáték Zrt. A szelvényekből realizált bevétel a két játékon megközelítette a 70 milliárd forintot.

Kikértük a Szerencsejáték Zrt-től, hogy a különböző sorsolási heteken, mekkora bevételt realizáltak szelvényeladásokból az ötös- és a hatoslottón, illetve, hogy mekkora összegeket fizettek ki nyereményekre.

A különbség egészen elképesztő. A két játékon 2017. első 50 hetében 26,5 milliárd forintot fizettek ki nyereményre, a bevételük ezzel szemben 67,9 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy a két összeg közötti különbség 41,4 milliárd forint, tehát, ha ezekből levonjuk a marketing-  és egyéb működési költségeket, még akkor is meglehetősen jó üzletnek tűnik a lottójáték a szervező Szerencsejáték Zrt. számára.

Ha a számok mögé nézünk, azt látjuk, hogy az ötösön jóval nagyobb bevételt és bruttó nyereséget is kaszált a cég: míg ötös lottón 27,4 milliárd forint hasznot, addig a hatoson ennek csak körülbelül a felét, 14 milliárd forintot szakított a cég. 

A két játék között egyébként volt valamennyi aránytalanság. Míg az ötösön realizált bevétel a hatos 2,1-szerese volt, addig a kifizetett nyeremények esetében 2,3-szeres volt a szorzó. Így nem meglepő, hogy a nyereménykifizetési ráta az ötösön volt magasabb. Ott a teljes bevétel 40 százalékát fizették ki nyereményre, a hatos esetében viszont csak 37-et.

Készítettünk két infografikát is, ahol egyértelműen látszik, hogy mennyire jó üzlet lottózni, mármint a Szerencsejáték Zrt-nek. A kisebb-nagyobb változásokkal állandó kék oszlopok a szelvényeladásokon befolyt pénzt, a negatívba nyúló oszlopok pedig nyereményosztály szerint a nyerteseknek kifizetett összegeket mutatják.

A szelvényeladásokon az átlagos heti bevétel az ötöslottón 915,9 millió forint volt, míg a hatoson 442,5 millió. 

A játékosok szempontjából az ötösön egy 

  • négyes találattal átlagosan 2,2 millió forintot,
  • hármassal 22 032 forintot, 
  • kettessel pedig 1 616 forintot

lehetett keresni. A hatoson ezzel szemben egy 

  • öttalálatos szelvény átlagosan 379 657 forintot, 
  • egy négyes 7 324 forintot, 
  • egy hármas pedig 1621 forintot

hozott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Telitalálatos szelvény ötösönháromvolt az évben, ez március 11-én 1,9 milliárd, augusztus 26-án 3 milliárd, november 18-án pedig 1,4 milliárd forintot hozott a konyhára a szerencsés nyertesnek.

Hatoson ehhez képest hatszor volt telitalálat, először április 23-án keresett valaki 1,6 milliárd forintot, egy hétre rá 78 millió forint, május 21-én 237,8 millió forint, augusztus 20-án 1 milliárd forint, október 15-én 614 millió forint, két hétre rá pedig 143,5 millió forintot kapott a telitalálatos szelvény tulajdonosa.

Konteókból is van dögivel

Ekkora pénzeknél persze mindig felmerül, hogy mennyire tisztességes a verseny, vajon meg lehet-e nyerni ekkora pénzeket. Az összeesküvéselmélet-hívőknek további táptalajt adott az a cikksorozat, ami az Indexen jelent meg augusztusban. 

Ebben arról írtak, hogy egy család gyanúsan sokszor kerül be számhúzónak az ötöslottó-sorsolásokon. Mivel ezért a szerepért is szép summát osztogatnak, és abból adódóan, hogy elvileg véletlenszerűen döntik el, hogy a feltételeknek megfelelő jelentkezők közül ki kerül be a műsorba, a sztori kételyeket keltett sokakban a sorsolási rendszer tisztaságával kapcsolatban. 

Később azonban kiderült, hogy itt sincs semmi látnivaló (azaz csalás), a család tagjai több száz szelvénnyel pályáznak a számhúzói pozícióra, ennek köszönhető, hogy az átlagosnál jóval többször kerülnek be a tévéműsorba.

Miután ez a történet megoldódott, mi is összeszedtük, hogy milyen garanciák vannak arra vonatkozóan, hogy tisztességes marad a lottósorsolás, és végülis ugyanarra a következtetésre jutottunk, mint ami a fentiekből is kiderül. A lottósorsolás teljesen tisztességesen is akkora üzlet a Szerencsejáték Zrt-nek (tehát az államnak), hogy egész egyszerűen nekik áll a legfőbb érdekükben, hogy mindent megtegyenek a sorsolás tisztaságának érdekében. Amennyiben ugyanis elvesztik a közbizalmat, akkor a kutya sem fog lottószelvényt vásásrolni, ők meg befejezhetik a működésüket.

Jól jönne 500 ezer forint?A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank(THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelemés aBudapest Bank személyikölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22