25 °C Budapest
Filléres kínai gyerekjátékokkal kaszálnak a magyar játékboltok

Filléres kínai gyerekjátékokkal kaszálnak a magyar játékboltok

2017. december 17. 10:00

A karácsonyi ajándékozás abszolút győztese a játékpiac, hiszen a gyerekek megajándékozása kihagyhatatlan része az ünnepeknek.A klasszikus játékboltok mellett azonban egyre inkább látható a webshopok térhódítása.

A statisztikák szerint a játékboltok sem ússzák meg a boltszám csökkenését, hiszen 2013 végén még 823 szakboltban válogathatott a vásárló, 2017 derekán már csak 775-ben. A szakboltok mellett ott vannak persze azok a nagyáruházak, például hipermarketek, élelmiszerdiszkontok, melyek a karácsonyi ajándékvásárlás időszakában megtoldják a játékkínálatot, nem is kicsit. Sok kisebb bolt is játékkal színesíti az év végi kínálatát. De a kínai piacok is nyomulnak, az pedig köztudott, hogy

bárhol is vásárol a család játékot, azok zöme Kínában készül. Csak az nem mindegy, milyen a minősége és vajon adnak-e nyugtát a vásárláskor.

Nem meglepetés, hogy a legtöbb játékbolt a fővárosban található, pontosan 239 darab, Pest megyében pedig 100 (a KSH első félévet összesítő adatai szerint). Ezzel a főváros egymaga veri a többi országrészt, hiszen a Dunántúlon 226, míg Észak-Magyarországon és az Alföldön együtt számolva 210 a játékszakboltok száma - áll a blokkk.com közleményében.

A legtöbb játékbolt a fővárosban egyébként a hatodik kerületben található 26 fellelhető üzlettel. A tizenegyedik kerületben 22 játék szaküzlet található, második a sorban. És talán nem véletlen, hogy a fővárosi kerületek sorában dobogós a nyolcadik kerület 21 szakbolttal, melyekből legalább néhány a Józsefvárosi piachoz kötődhet. Ennyi van egyébként a kilencedik kerületben is. A huszonkettedik kerületben lakóknak viszont nehezebb játékboltot találniuk a közelben, mivel mindössze egy található itt. Ezeken felült azonban már bőven a kapun dörömböl a web, ahol se vége, se hossza a játékot kínáló webáruházaknak.

A jákékpiacot a nagyok viszik

A játékpiac nagysága 65-70 milliárd forint körüli szintre kúszott fel az elmúlt években, ennyire becsülhető a nagysága. A játék szakboltok, a különféle nagyáruházak, a kínai piacok, boltok mellett megugrott ebben a körben is a webvásárlás. A karácsony, az utolsó negyedév pedig a piac felét hozza, így megkockáztatható, hogy a karácsonyi ajándéklistán dobogós a játékpiac, az egyik legnagyobb szelete az ajándékoknak pedig a játék.

A legnagyobb játékkereskedő a Regio, a többiek viszont hozzá képest jóval leszakadtak a sorban, az árbevételt tekintve. Néhány véletlenszerűen kiválasztott, viszonylag kisebb játékkereskedő is mutatja, hogy mennyire széthúzódott a játékboltok mezőnye.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A forgalmazók többsége egyébként ott van a weben is. Így az itt bonyolított játékvásárlás is szépen növekedik. A játékot más árucikkek mellett értékesítő hipermarketek, más nagyáruházak játékeladásairól nincs nyilvános információ, de becslések szerint a játékpiac 20 - 30 százalékát azért elviszik. Különérdekessége ennek a piacnak, hogy fogyasztóvédelmi szempontból rendkívül kényes a helyzet. A minőségi, termékbiztonsági előírások rendkívül szigorúak, ami sok magyarázatot nem igényel.

A fogyasztóvédelem honlapján felsorolt veszélyes termékek jelentős része játék, vagy éppen gyerekruha, melyek forgalmazását meg is tiltotta a hatóság. A gyerekjáték vásárlásakor nagyon oda kell figyelniük a szülőknek arra, mit is vásárolnak valójában.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35