36 °C Budapest
Figyelem! Így védekezhetsz a kibertámadások ellen

Figyelem! Így védekezhetsz a kibertámadások ellen

2017. december 12. 19:00

Az év vége felé rengetegen vásárolnak az interneten keresztül a legkülönfélébb dolgokat. Egy nemzetközi kutatás szerint háztartásonként az emberek átlagosan 60 000 forinttal terveznek többet költeni mint tavaly. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a kiberbűnözőkről sem, hiszen egy sikeres adatlopás esetén jelentős kárunk keletkezhet.

Ahogy közelítünk az online vásárlás tetőzéséhez (karácsonyi vásárló láz), a felhasználók váratlan számlával szembesülhetnek, ha a készülékeiket meghekkelik. Nagyon sokan vásárolnak az interneten számítógépen vagy mobil készüléken keresztül, legyen szó élelmiszerről, ajándékokról vagy ruháról. A Deloitte által végzett nemzetközi kutatása szerint az emberek 83 százaléka készül online vásárlásra karácsonykor és átlagosan 60 000 forinttal (~288$) terveznek többet költeni háztartásonként idén, mint tavaly. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a kiberbűnözőkről sem, akik egy sikeres behatolás esetén ellophatják digitális adatainkat és egy visszaállítási költség akár 170 000 forintba is kerülhet (~636$).

Az ünnepi időszakban teljesen normális, ha mobil készülékeinket használjuk nemcsak vásárlásra, hanem online licitálásokra, ám ezzel a számítógépes bűnözők is tisztában vannak, a kereskedők mellett ők is készülnek a megnövekedett online tranzakciók kihasználására. Zsarolóvírusos támadások, adathalász levelek, vagy épp pénzügyi adataink ellopása és eladása a fekete piacon - mind remek pénzforrása a kiberbűnözőknek.

A készülékeink is értékesek és nagy zavart okozhatnak, ha bármilyen módon visszaélnek velük. Számos olyan privát adatot tárolunk rajtuk, amelyek pótolhatatlanok (21%), például fotókat, videókat. A Kaspersky Lab kutatása rávilágított arra, ha ezek sérülnek, átlagosan 170 000 forintot kell költenünk egy adatmentésre.

"A legnagyobb kockázat a felhasználó számára, ha elveszti digitális adatait. A veszély egyre csak fokozódik, minél több időt és pénzt költünk online. Ebben az időszakban többet emailezünk a megrendelések és szállítások miatt, több nyilvános wifi hálózatra csatlakozunk és többet csevegünk weben keresztül. A szilveszteri buli időszakban is tovább nő a kockázat, hiszen nagyobb valószínűséggel hagyhatunk el a készülékeket, vagy kevésbé vagyunk figyelmesek az informatikai biztonságra. Ebből fakadóan döntő fontosságú, hogy megfelelően gondoskodjunk a védelemről." - mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyilvánvaló veszélyek és kockázatok ellenére a kibertanácsadó cég kutatásai azt mutatják, hogy a felhasználók mindössze fele készít biztonsági másolatot adatairól, és 34 százaléka elismeri, hogy ódzkodik az online backup mentésektől. Sokan aggódnak ugyanakkor attól, hogy elveszíthetik értékes fájljaikat és növelik karácsonyi költségeiket egy váratlan adatvisszaállítási kiadással. Azonban van egy egyszerű módszer, amivel elkerülhető mindez. Az adatok rendszeres biztonsági mentése és a megbízható védelem használata garancia lehet adataink biztonságára.

Az értékes adatok védelme - függetlenül attól, hogy mikor és milyen gyakran használjuk készülékeinket - rendkívül fontos és az alábbi egyszerű lépésekkel elérhető mindenkinek:

  • Biztonság: használjon informatikai biztonságot készülékén. Ha online vásárol vagy nyilvános wifit használ, mindenképp aktiválja. A megbízható online biztonsági megoldások használata blokkolja a hálózati támadásokat, javítja a szoftveres sebezhetőségeket és listázza a rendszer-aktivitásokat a rosszindulatú tevékenységek ellen, hogy megakadályozza a privát fájlok megsemmisítését, megváltoztatását vagy ellopását.
  • Tudatosság: csak megbízható és ismert online felületeken vásároljon, amelyeknek van https előtagjuk, mivel ez azt jelenti, hogy az adatforgalom az adott oldalon titkosítva van. Ne feledje: ha egy ajánlat túl jó, valószínűleg csalók állnak mögötte. A nyugodt vásárlás érdekében legyen éber.
  • Jelszavas védelem: fájljairól készítsen mentést, valamint használjon jelszót. Ez azt jelenti, hogy rendeljen jelszót értékes adataihoz, így készüléke elvesztése, ellopása során nem férhetnek hozzá.
  • Mentés: készítsen több biztonsági mentést, ezek közül egyet egy megbízható felhő-alapú tárhelyen. Ez azt jelenti, hogy bármi is történik készülékével, könnyedén visszaállíthatja adatait.
  • Erősség: nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen elengedhetetlen, hogy erős jelszavakat használjunk. Ne használja ugyanazt a jelszót több, különböző fiókhoz, hiszen, ha egyszer feltörik valamelyiket, úgy feltörték az összeset.

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?