11 °C Budapest
Fillérekért árulja a csúcsbort a Lidl: mutatjuk, mit keress a diszkontláncban

Fillérekért árulja a csúcsbort a Lidl: mutatjuk, mit keress a diszkontláncban

2017. december 11. 05:32

A legtöbb magyar családnál a bor az ünnepek itala: a karácsonyi vacsorához is sokan vásárolnak borokat. De milyen bort vegyünk? Mi alapján válasszunk? Mi illik a halászléhez, és mi a sült húshoz? Megkérdeztünk egy szakértőt, és mutatunk konkrét példákat, sőt, árakat is. 

Egy friss, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által készített felmérés szerint a bor a magyar fogyasztók számára a családi élet pillanatainak és baráti beszélgetések kísérője. Amikor bort iszunk, ezt az esetek közel négyötöd részében otthon, vagy vendégségben tesszük. A megvásárolt bormennyiség kétharmada a saját, vagy barátokkal közös fogyasztást szolgálja. Ajándéknak a megvásárolt bormennyiség 13, ünnepi alkalmakra 12 százalékát szánjuk.

De mi alapján választanak a magyar családok bort karácsonyra? És hogyan lehet tanácsot adni a választáshoz?

Azzal tudunk sokat segíteni, ha abban adunk tanácsot, hogy mi az, ami a különböző ízléseknek megfelelően jó választás lehet. Mindig úgy kell bort választani, karácsonykor is, hogy az megfeleljen a család ízlésének. Ha alapvetően fehérboros a család, akkor csak azért, mert az a trend, hogy télen több vörösbort fogyasztunk, nem biztos, hogy nekik vörösborokat kell beszerezniük - mondta el a Pénzcentrumnak Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő, szaktanácsadó, a Lidl borszakértője.

A kutatás alapján a magyarok fele-fele arányban kedvelik az édes és a száraz bort.

Herczeg Ágnes szerint egyáltalán nem ciki édes bort inni, de az nagyon nem mindegy, hogy hogyan kerül a cukor a borba. Nem azzal van a gond, ha valaki szereti, ha le van kerekítve egy bor ízvilága maradék cukorral, hanem általában akkor van probléma, ha egy silány minőségű, sokszor külföldről behozott olcsó bort vásárol, ami egy kicsit fel van javítva cukorral, sűrítményekkel.

Fotó: Herczeg Ágnes Boriskola

A magyar családok a különlegesebb alkalmakon - például karácsonykor - 1000-2000 forint között költenek borokra. Ebben a kategóriában találunk nagyon izgalmas, késői szüretelésű édes borokat is, valamint olyan száraz borokat, amelyek azoknak is ízlenek, akik egyébként az édesebb ízeket kedvelik, mert a gyümölcsösségük, az ízintenzitásuk vagy a savaik olyanok, hogy ők is szerethetőnek fogják találni.

Milyen karácsonyi ételhez milyen bort lehet ajánlani?

Nem kell megijedni a karácsonyi ételek borpárosításaitól: sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Herczeg Ágnes szerint a recept egyszerű: ha biztosra akarunk menni, érdemes karácsonyra egy száraz vöröset, egy száraz fehéret és egy édes fehéret venni, ezzel nagyjából le tudjuk fedni az ünnepi menüt. Nézzünk egy átlagos magyar család menüjét, és mutatjuk, milyen bor passzolhat hozzá.

Szakértőnk a halászléhez kétféle bort is ajánl - az egyik a Petrányi pincészet csopaki olaszrizlingje. Az olaszrizlinget nagyon szeretjük mi, magyarok, ez egy kellemes szőlőfajta, a csopaki pedig kiemelkedő minőséget képvisel ebben. Megjelenésében, ízvilágában kifejezetten elegáns, ásványos bor - az ára pedig 2 ezer forint alatt van. 

Aki inkább a vörösbort preferálja, a halászléhez például a Szeleshát pinot noir-ja izgalmasan harmonizál. Míg az olaszrizling inkább egy üdeséget hoz ennek a fogásnak, addig a pinot noir, (ami szintén 2000 forint alatt kapható), egy teltebb ízt, a paprika édesebb ízvonalát, a magyaros fűszereket emeli ki. 

Klasszikus karácsonyi étel még a töltött káposzta, ehhez érdemes egy ásványos furmintot választani. Ez a szőlőfajta is tradicionális magyar fajtának számít, Herczeg Ágnes szerint érdemes kóstolni egy üveggel például Ács Károlytól, Magyarország egyik legjobb borászától - szintén a kétezer forintos határ alatt.

Borszakértőnk a sült húsokhoz természetesen testesebb vörösbort ajánl, mint a Gróf Buttler borászat bikavére. Ez egy klasszikus egri bikavér cuvee, telt ízű, gazdag gyümölcsösséggel, hozza az izgalmas, fűszeres jegyeket. De jó választás lehet a Konyári pincészet Szerecsenje, ami egy merlot és cabernet franc házasítás, hat hónapot volt nagy hordóban - izgalmas, fekete bogyós ízvilággal rendelkező bor. Mindkettőt bátran kínálhatjuk sertéshez, marhához, vadételekhez - 1500 forinttól kapható. 

A rántott halhoz a csopaki olaszrizling vagy a furmint nagyon jó választás, de ha a vendégek az illatosabb borokat kedvelik, nagy sikere lehet akár egy Böjt Egri Csillagnak, amiben leányka, muskotály, olaszrizling és sauvignon blanc is van. Ez a házasítás egy nagyon illatos bort eredményez, szerethető ízvilággal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Herczeg Ágnes a másnapi húsleveshez szintén a száraz fehér, ásványosabb ízvilágú borokat ajánlja. Ha marhahúslevesről beszélünk, akkor egy tartalmasabb fehérbort érdemes választani, például egy Günzer villányi chardonnay-t, ami teltebb ízvilágú, részben tartályban és részben új hordóban volt erjesztve. A bor érett, gyümölcsös, lélekmelengető párost alkot a húslevessel és a zöldségekkel. De jó páros lehet egy olyan bor, ami a leves sósságát, a frissességét, a fogás kezdését emeli ki inkább - így egy rajnai rizling is passzolhat a leveshez. 

A desszerthez adják magukat az édes borok: ha megengedhetjük magunknak, válasszuk az aszút, de más tokaji borkülönlegességeket is találhatunk, amelyek kedvezőbb árfekvésben elérhetők - legyen az egy szamorodni vagy egy késői szüretelésű bor. Így érdemes lehet például egy késői furmintot választani, például a Grand Tokajtól.

De mennyit vegyünk? És hol?

Egy palack bor 7,5 dl, így azzal lehet kalkulálni, hogy három palacknak egy hatfős családnak elégnek kell lenni - ha a mértékletes és kulturált borfogyasztásból indulunk ki. Ha a vendéglátó tudja, hogy valaki inkább fehér- vagy vörösboros, akkor abból érdemes még egy palackkal betenni a kosárba, vagy megvenni két garnitúrát, mert a többi is el fog fogyni másnap.

Ma már egyre több borszaküzlet várja a vásárlókat, de vehetünk bort a hétvégégi bevásárláskor is. Az üzletláncoknak egyre fontosabb a minőségi borkínálat, a magyar vevők is igénylik a komolyabb szortimentet. Az ünnepeket megelőzően komoly akciókkal, speciális válogatásokkal is találkozhatunk. A Lidl például arról tájékoztatott, hogy karácsony előtt megjelenő katalógusukban kiemelten a magyar borokra fókuszálnak, elsősorban az ünnepekre készülve. 

Milyen hőfokon kell tálalni a borokat? És milyen pohárból?

A fehérborokat behűtve, a vörösborokat szobahőmérsékleten szervírozzuk. Ha nagyon precíz akar lenni a háziasszony, akkor a vöröset is beteheti a hűtőbe fél órára, de 10 perccel fogyasztás előtt vegye ki. Fontos, hogy ne sokkoljuk a bort, a pezsgőt, azaz a fehérbort sem szabad a fagyasztóba tenni. A kapkodás ugyanis nem tesz jót a bornak. 

A mindennapi borfogyasztáshoz nem feltétlenül kell egy nagy pohárkollekció. Arra érdemes figyelni, hogy a pohárnak legyen szára, hogy ne melegítsük feleslegesen a kezünkkel a kehelyben lévő folyadékot. A tulipán alakú kehely pedig abban segít, hogy minél több rétegét élvezhessük a bornak, ez koncentrálja az illatokat, aromákat, ízeket a száj megfelelő részére vezeti. Egészen más érzés egy ilyenből bort fogyasztani, mint egy vizespohárból.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?