4 °C Budapest
Ez a diszkontok nagy trükkje: kiderült a súlyos igazság a sajátmárkás termékekről

Ez a diszkontok nagy trükkje: kiderült a súlyos igazság a sajátmárkás termékekről

2017. november 25. 13:01

A saját márkás termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Nielsen piackutató vállalat tavaly szeptemberi felmérése szerint  a fogyasztók 100 forintjukból átlagosan 28-at áruházláncok saját márkás termékeire adták ki az utóbbi két évben, ha élelmiszert vásároltak. Ugyanakkor most már nemcsak az alacsonyabb árszínvonalú termékkategóriákban válogathatnak a vásárlók, hanem a prémiumszegmensben is találni saját márkás árucikkeket. De vajon tényleg megéri ezeket választani? Valóban jobb a prémium áru?

A nagyobb áruházak polcain ma már szinte minden termékkategóriában találni kereskedelmi márkás árucikket: a friss és a fagyasztott élelmiszerektől kezdve a kozmetikumokon át a háztartási szerekig. A saját márkákat az értékesítő lánc forgalmazza, és általában a cég nevével jelzi őket, de előfordul, hogy fantázianevet kapnak.

A Pénzcentrum korábban megnézte, hogy mennyit lehet spórolni azzal, ha a gyártói helyett kereskedelmi márkákat választunk egy bevásárlásnál. Képzeletbeli bevásárlókosarunkkal összesen 20 terméket hasonlítottunk össze, és az eredmény meglepő volt:

több mint 6 ezer forintot spóroltunk csak azzal, hogy a menő márkák helyett sajátmárkás terméket vettünk le a polcról, és így csaknem féláron tudtuk le a nagybevásárlást.

JÓL JÖNNE 300 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 13,81%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a Budapest Bank, illetve a Provident gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Odavagyunk a saját márkás termékekért

Rengetegen választanak saját márkás terméket a bevásárlásnál. De vajon miért?

Azért vásárol saját márkás termékeket a magyar fogyasztók nagyobb része (57%), mert alacsony az áruk

- mondtael a Pénzcentrumnak februárban Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen osztályvezetője. A másik fontos tényező az ár/érték arány, és a korábbi évekhez képest egyre többen gondolják azt, hogy ugyanolyan jó ezen termékek minősége, mint a gyártói márkás árucikkeké.

A magyar fogyasztók rendkívül árérzékenyek, de az is látszik, hogy messze nem mindenkinek ez az elsődleges szempont. A Harvard Business Review 2015-ös elemzésében szintén erre mutatott rá, amikor megvizsgálta, kik és miért választanak többségében saját márkás termékeket. Azt találták, hogy az ár mellett a minőség is kulcsfontosságú, ha vásárlásról van szó. Ezt az áruházláncok is felismerték, épp ezért ma már nemcsak az alacsonyabb árszínvonalú termékkategóriákban válogathatnak a vásárlók, hanem a prémiumszegmensben is találni saját márkás árucikkeket. De vajon tényleg megéri ezeket választani? Valóban jobb a prémium áru?

A brit Channel 4-en futó, Supershoppers nevű műsorban ennek jártak utána. Meglepő következtetésre jutottak - írja a Daily Mail. Sok esetben ugyanis azt találták, hogy a prémium kategóriás és az olcsóbb saját márkás termék között semmi különbség nincs, leszámítva a csomagolásukat.

A Tesco saját márkás UHT tejének literéért 90 penny-t (318 forintot) kell fizetni, a magasabbra pozicionált Everyday Value UHT tej literének ára viszont ennél valamivel több, 94 penny, 331 forint. Már a csomagolást megnézve kiderült, hogy mind a két terméknek azonos a tápanyagtartalma és ugyanabban az üzemben készültek. A műsor készítői megszólaltatták a Tescót is. A cég közölte, hogy lépéseket tesznek, felülvizsgálják a termékekkel kapcsolatos üzletpolitikájukat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?