Erre figyelj a Joy-napokon, ha nem akarsz csúnyán ráfizetni

Erre figyelj a Joy-napokon, ha nem akarsz csúnyán ráfizetni

2017. november 9. 15:30

2017. november 9-12. közötti újabb országos leárazások, kedvezmények várják a fogyasztókat a Joy-napok keretében. Fontos azonban, hogy mindenki figyelmesen és tudatosan járjon el a kuponok beváltásakor, akár üzletben, akár online vásárol. 

A Joy-napok akciós kuponjaival üzletben, de bizonyos esetekben akár webáruházon keresztül is vásárolhatnak a fogyasztók. Fontos azonban, hogy mindenki alaposan olvassa el a kuponon lévő felhívásokat és tájékoztatásokat a vásárlás előtt - írja közleményében a Budapesti Békéltető Testület.

Ha boltba mentél

Ha akciósan, üzletben vásárol a fogyasztó ruházati terméket, cipőt, táskát, parfümöt vagy egészségügyi terméket, akkor a hatályos jogi szabályozás alapján nem gondolhatja meg magát három napon belül abban az esetben, amennyiben mégsem tetszik a termék, és nem viheti vissza azt az üzletbe. Ha viszont a termék tényleg hibás (tönkremegy, elszakad, nem működik), és a fogyasztónak garanciális vagy szavatossági problémája van, kötelesek erről az üzletben jegyzőkönyvet felvenni és annak egy példányát átadni.

Amennyiben a vevőszolgálatos vagy aki a vásárlói panaszok kezelésével foglalkozik, nem tud nyilatkozni rögtön arról, teljesíthető-e a fogyasztó hibás termék miatti igénye, úgy a kereskedőnek a panasszal kapcsolatos álláspontjáról legkésőbb öt munkanapon belül, igazolható módon kell tájékoztatnia a fogyasztót. Ha kijavításra vették át az adott árucikket, úgy külön elismervényt kell adni arról, mikor mehet érte a vásárló vagy pedig ezt az időpontot a jegyzőkönyvben szükséges feltüntetni számára. Ugyancsak törekedni kell az előírások szerint a tizenöt napon belül történő kijavításra, vagy épp az e határidőn belül történő cserére, ha ilyen célból vették át a terméket.

Ha inkább otthon maradtál

A webáruházakban beváltható kuponok akciós ajánlatai szintén sokszor csábíthatják a fogyasztót vásárlásra még akkor is, ha egyébként nem szeretne vásárolni. Az online vásárlás során azonban a termék átvételekor sokszor csalódott lesz a fogyasztó, ezért élni szeretne az indokolás nélküli elállási jogával.
 
Internetes vásárlásnál ugyanis a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.rendelet) alapján

az átvételtől számított 14 napon belül a fogyasztó meggondolhatja magát. Úgynevezett indokolás nélküli elállási joggal élhet, amikor is saját költségén kell visszajuttatnia a terméket, a cég pedig köteles visszaadni a teljes kifizetett összeget.

Van azonban néhány kivétel is ez alól, ráadásul épp ezek okozzák leggyakrabban a fogyasztók és a webáruházak közötti problémákat. A Korm. rendelet szerint például az online megrendelt, lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel (például: CD- vagy DVD-lemez), valamint számítógépes szoftver példányának vagy egyes higiéniai terméknek az adásvételekor nem gondolhatja meg magát a fogyasztó, ha már felbontotta a csomagolást. Az utóbbi esetnél a bírói gyakorlat egyértelmű: csak akkor hivatkozhat a cég egészségvédelmi vagy higiéniai okra, ha előtte meghatározta, melyik termék tartozik ide.
 
Sokszor hivatkoznak a webáruházak arra is, hogy ha nincs meg a termék eredeti gyári csomagolása vagy az sérült, akkor nem fogadják el az indokolás nélküli elállást,

azonban ez a gyakorlat jogszabályba ütközik.

A Budapesti Békéltető Testület arra is felhívja figyelmet, hogy ha nem magánszemélyként, hanem cégként történt az online vásárlás, akkor arra nem vonatkozik az indokolás nélküli elállás lehetősége, mivel nem minősül a 2013. évi V. tv. (azaz a Polgári Törvénykönyv) szerint fogyasztónak, az említett Korm. rendelet hatálya pedig a fogyasztói szerződésekre vonatkozik.
 
Nagyon fontos az is, hogy internetes megrendeléseknél, az indokolás nélküli elállás esetén a vállalkozásnak haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzéstől számított tizennégy napon belül vissza kell térítenie a fogyasztó által kifizetett teljes összeget és azt csak addig tarthatja vissza, míg a terméket vagy a visszaküldést igazoló dokumentumot meg nem kapta.
 
Végül, de nem utolsósorban, ha az online vásárolt akciós műszaki cikk hibás, akkor a fogyasztók szavatossági és jótállásból eredő jogaikkal élhetnek. Így például a bruttó 10 000 forint feletti vételárú, tartós fogyasztási cikknek minősülő termékeknél (ha annak hibája a rendeltetésszerű használatot akadályozza) három munkanapon belül kérhetik a termék cseréjét. Ha azonban ezt nem tudja teljesíteni az eladó, akkor 14 napon túl is elállhatnak a szerződéstől és kérhetik vissza a termék vételárát. Ebben az esetben a hibás teljesítéssel összefüggésben keletkezett, valamennyi, a fogyasztó által viselt költséget (például: a kereskedőnek a hiba miatt történő visszaküldés költsége) is köteles a vállalkozás megfizetni.

Ezekre érdemes figyelni

  • Alaposan olvassák el az akciós kuponok beváltási idejére, felhasználási feltételeire vonatkozó leírásokat! Azt is alaposan tanulmányozzák át, hogy melyik üzletben vagy esetleg melyik webáruházon keresztül váltható be az adott kupon.
  • Ha webáruházon keresztül váltják be a kuponokat, de később élnek az indokolás nélküli elállási jogukkal, akkor a vállalkozás nem követelheti azt a fogyasztótól, hogy az eredeti, gyári csomagolásban küldje vissza a terméket. Anélkül is érvényes az elállási nyilatkozata. Ugyanakkor legyenek tisztában azzal is a fogyasztók, hogy bizonyos termékek esetében - például higiéniai árucikkek vagy éppen a szoftvert, vagy film- és zeneszámokat tartalmazó CD- vagy DVD-lemezek - nem gondolhatják meg magukat már a felbontás után! Ezekre ugyanis már nem vonatkozik a tizennégy napos meggondolás lehetősége.
  • Online vásárlásnál akkor is visszaküldheti a terméket a fogyasztó, ha esetleg azt sérülés érte, esetleg nincs meg az összes tartozéka. Önmagában ezektől még nem veszíti el az indokolás nélküli elállás jogát. Ilyenkor ugyanis azt az értékcsökkenést kell csak kifizetni, amely abból fakad, ha a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó mértékben használta a fogyasztó az árucikket.
  • Számlát-nyugtát az online vásárlásról is kell kapni! Ha nem kapott, akkor tegyen panaszt írásban a fogyasztó a webáruháznál és kérje ennek megküldését, ezt követően pedig őrizze meg azt gondosan. Bármi probléma lenne a termékkel, ennek birtokában lehet reklamálni és ez bizonyítja a fogyasztó és a cég közötti szerződés megkötését.
  • Ha vitáját nem tudta a vállalkozással közvetlenül rendezni, akkor forduljon a Budapesti Békéltető Testülethez, vegye igénybe az ingyenes, gyors eljárást, akár már mobilapplikáción keresztül is!

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?