15 °C Budapest

Az Ikea, Kika nagy trükkje: ezért tarolnak a bútoráruházak Magyarországon

2017. november 1. 17:30

Bár a bútoreladások száma gyarapodott az elmúlt években, még mindig messze elmarad a tíz évvel ezelőtti számoktól. Ráadásul egyre kevesebb a bútort kínáló boltok száma is. A magyaroknak pedig még mindig nincs elég pénzük a nagyobb értékű termékek megvásárlásához.

A bolti kiskereskedelem szépen gyarapodott az elmúlt 3-4 esztendőben, de vannak olyan területei, melyek még mindig nem érték el a korábbi évek szintjét. A  bútorpiac is egy ezek közül - írja közleményében a blokkk.com.

Úgy tűnik tehát, hogy a vásárlók még mindig nem rendelkeznek elegendő jövedelemmel a nagyobb értékű termékek vásárlásához. Hiszen a bútor, műszaki cikk boltok forgalma mennyiségben számolva, bizony még nem érte el a korábbi évek csúcspontját, amin egyébként a kiskereskedelem egésze már túl van. Ezt támasztják alá a tartós javak piacának adatai is, melyek szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csak morzsolódott a piac és összességében a 2016-os esztendő volt az első olyan, amikor jelentősebb mértékben tudott növekedni. Ráadásul ez is csak mihez képest adat, hiszen a bútor, műszaki cikk boltok forgalma csaknem harmadával volt kisebb 2016-ban, mint egy évtizeddel korábban.

Épülnek az új lakások, élénk a lakáspiac, a használt lakások ára is szépen emelkedett az elmúlt években, tehát lenne hova pakolni az új bútorokat. Ugyanakkor a bútorköltekezés egészét nézve

az elmúlt évtizedben a legtöbb pénzt már nagyon régen, 2007-ben költötték a családok bútorra, 164 milliárd forintot.

Ezt követően évről-évre csökkent a bútorkiadás, a mélypont pedig 2013-ra esett, amikor 100 milliárd forint alá csúszott az éves bútorvásárlások értéke, 98 milliárd forinttal. Innen (2014-től) viszont már vett némi lendületet a bútorpiac. Az elmúlt három esztendőben például tízmilliárdos nagyságrendekben gazdagította családok otthonát, 2016-ban pedig már 142 milliárd forinttal apasztotta meg a családi kasszákat.

Az elmúlt három esztendőben másfélszeresére nőtt a bútorféleségek vásárlása, a pénztárakban hagyott összeget nézve. Ez azonban még így is kisebb volt a 2006-2008-as esztendők bútorvásárlásainak értékeinél. Nem véletlenül, hiszen a bútorvásárlás a pénztárcák vastagsága mellett erősen kötődik a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz, a lakáspiac mozgásaihoz, melyek terét alaposan megtépázta a korábbi időszak válsága, ehhez is kapcsolódva pedig a devizahitelesek vesszőfutása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2017 első félévében egyébként közel 70 milliárd forint ment el bútorra, ami újabb növekedést takar.

Élen a bútormultik

Bútort azonban nem csak a bútorboltban lehet venni, mint ahogy fordítva is igaz. A bútorbolt is árul egy sor más, persze a lakáshoz, lakhatáshoz kapcsolódó holmit például tálalóeszközt, elektromos háztartási készüléket, függönyt, vagy éppen törülközőt. És fordítva, például barkácsáruházban is találni bútorféleséget. Így egy-egy bolttípus forgalmi adataiban többféle termékféleség is keveredik, ami az összehasonlításban mérlegelést igénylő kérdés.

A már említett, letisztított bútorértékesítési adatok (2016-ban 142 milliárd forintos érték) és a legnagyobb lakberendezési áruházak forgalmi információinak összevetése, az előbbiek miatt kizárólag a nagyságrendek latolgatása azt jelzi, hogy a bútorpiac nagyját ezek a nagyáruházak viszik:

A hazai bútorboltoknak egyébként nem könnyű a helyzetük, amit tükröz az is, hogy miközben egy évtizeddel ezelőtt még ötezer felett mozgott a bútort kínáló kiskereskedelmi egységek száma, 2010-ben már csak 4375 volt belőlük, 2016-ban pedig 3730-ra apadt ez a szám.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem