20 °C Budapest
Európában a magyarokat fenyegeti legjobban a tömeggyilkos betegség

Európában a magyarokat fenyegeti legjobban a tömeggyilkos betegség

2017. október 31. 14:00

A szív és érrendszeri megbetegedések évtizedek óta vezetik a magyar halálozási okok listáját - és egyben a globálisat is. Ehhez jön még hozzá, hogy egy friss kutatás szerint ráaádsul a magyar Európa legkövérebb nemzete, ami nem sok bizakodásra ad okot. A néhány hónapos diéták és kúrák itt már aligha segítenek.

"1975 óta tízszeresére nőtt az elhízott gyerekek száma, a rohamos növekedés oka a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás mellett az, hogy olyan környezetben élünk, amiben nehéz egészségesen élni" - nyilatkozott Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) táplálkozástudományi szakreferense az M1-nek a napokban. A szakember hozzátette, hogy a helyzetet nem segíti, hogy sok a "kísértés", és hogy az egészséges élelmiszer általában drága is.

Bár a helyzet nem bíztató, nemzetközi összehasonlításban nem tartoznak a legelhízottabbak közé a magyar gyerekek, amit a felnőtt lakosság ugyanakkor már nem mondhat el magáról.

Az OECD által készítette Obesity Update 2017 című tanulmány szerint az elhízottak aránya a tagországok közül csak az Egyesült Államokban, Mexikóban, és Új-Zélandon magasabb, mint nálunk, ami Európa legkövérebb nemzetévé teszi a magyart.


A jelentés szerint a 5 évesnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. A 15 év alatti magyar gyerekek 16 százaléka túlsúlyos, ha pedig csak a felnőtt lakosságot vizsgáljuk az eredmények katasztrofálisak: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által készített állapotfelmérés szerint Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott.

Halálos ítélet
A koszorúérrendszer a szívet és a szívizomzatot ellátó ütőerek hálózata, amelyek az oxigénben dús vért szállítják a szívizomsejtekhez. Az egészségtelen életvitel - a magas zsírtartalmú ételek túlzott fogyasztása, a dohányzás, a mozgáshiány - miatt zsírszerű lerakódások alakulhatnak ki a koszorúerek belső falában, elzárva a véráramlás útját. Ennek következtében csökken a vérellátás, és nem jut elég oxigén a szívizomhoz. Az oxigénigény és kínálat egyensúlyának megbomlása a szívizom elégtelen keringéséhez, iszkémiához vezet. A tartósan fennálló súlyos iszkémia következtében szívizomelhalás, átmeneti oxigénzavar esetén szívizom-iszkémia jön létre. A Healthdata adatai szerint az iszkémiás szívbetegségek felelősek a legtöbb halálesetért Magyarországon, ahogy az egész világon is.

Az IHME Betegségek globális terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmányában megállapították, hogy 2016-ban az olyan krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a diabétesz a halálozások 72 százalékáért voltak felelősek világszerte. Ezek kialakulásában pedig alapvető szerepe van a rossz táplálkozásnak, a teljes kiőrlésű gabonában, gyümölcsben, magvakban és halolajban szegény, sóban gazdag vagy éppen nagyon cukros étrendnek.


Bár az eredménye egyelőre nem látszik, a magyarok egyre inkább igyekeznek tudatosan vásárolni, egészségesen étkezni, legalábbis ez derül ki a Nielsen felméréséből, amely szerint az emberek több mint fele törekszik étrendjét úgy alakítani, hogy egyrészt bio élelmiszert, illetve kevés zsírt, szénhidrátot és hasonlókat tartalmazó ennivalókat fogyasszon. Kétharmaduk pedig - 68 százalék - hajlandó ezért többet is fizetni.

Az egészséges életmód fenntartásához elsősorban a táplálkozásra kell odafigyelni. Természetesen a mozgás is fontos a megfelelő testsúly eléréséhez, de az csak 30 százalékban járul hozzá a fogyáshoz, a többi az étrenden múlik"

 
- mondta a Pénzcentrumnak Bedő Mónika, a táplálkozási tanácsadással foglalkozó, Natur House magyarországi szakmai igazgatója, aki szerint nincs az az edzésprogram, ami a helytelen táplálkozást ellensúlyozni tudná. Bár a cég étrendkiegészítői diétához készültek, nem csak azoknak javasolják, akik le szeretnének adni néhány kilót.


"A fogyókúrák többsége arra épül, hogy a szervezet minimális táplálékbevitel mellett elkezdi elégetni a saját tartalékait, ami súlyvesztéssel jár együtt, azonban ez több problémát is felvet. Először is kevesen képesek olyan önsanyargatásra, ami ezzel jár, a másik pedig, hogy a kúra befejeztével jellemzően visszatérnek a korábbi helytelen étrendjükhöz, életvitelükhöz." - tette hozzá Bedő. A szakember szerint valójában

egy olyan életmódváltásra van szükség, ahol előtérbe kerül a tudatos táplálkozás. Ez azt jelenti, hogy ne üres kalóriájú, hanem kimondottan magas tápértékű élelmiszereket vegyünk magunkhoz, amire a szervezetüknek szüksége van.

Ez személyenként eltérő, ezért a Natur House-nál az ügyfeleket először dietetikus, vagy táplálkozástudományi szakember vizsgálja meg, majd az eredmények alapján javasolnak diétát, amit a cég által gyártott természetes alapú étrend kiegészítőkkel egészítenek ki.

Nagy a káosz a fejekben

"Szeretnének a fogyasztók úgy táplálkozni, ahogy azt fontosnak tartják, de egyedül nem tudják ezt megoldani. Igénylik az élelmiszergyártók segítségét, hogy olyan termékeket kínáljanak, amelyek tekintetbe vesznek az élelmiszer érzékenység mellett más speciális étkezési szempontokat is" - mondta Andrew Mandzy, a Nielsen stratégiai ismeretek igazgatója.

Egyre többen tartják az olyan ételérzékenyeknek készült diétákat, amelyek nem mindenki esetében lennének indokoltak, és sokan költenek a drágább glutén - vagy laktózmentes élelmiszerekre, miközben ezektől étrendjük nem lesz egészségesebb, csak költségesebb. Hiába egyre népszerűbb a mindenmentes táplálkozás, önmagában nem vezet eredményre, sokkal inkább kellene odafigyelni a só, cukor és zsírok bevitelének mennyiségére, ami nagyon fontos a változatos és kiegyensúlyozott étrend eléréséhez.


A különböző diétákat és fogyást segítő csodaszereket, félmegoldásokat és félrevezető információkat pedig önti magából az internet így is megnehezítve a tájékozódást, így Bedő mindenképpen javasolja egy táplálkozástudományi szakember véleményének kikérését, már csak azért is, mert minden embernek eltérő igényei vannak.

A cikk megjelenését a Natur House támogatta.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?