13 °C Budapest

Teszt: ezek a legrosszabb sajtos chipsek Magyarországon

2017. szeptember 7. 11:30

Legújabb terméktesztjén 10 sajtos chipset ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laboratóriumi vizsgálatok mellett azt is tesztelték, melyik a legfinomabb, melyiknek a legjobb az illata és a színt is pontozták. Érdekes, hogy a 10 vizsgált termék közé ugyan bekerült néhány sajátmárkás is (Auchan, CBA vagy Reál például), de a Lidl, az Aldi vagy épp a Spar termékei kimaradtak. Mutatjuk, melyik sajtos chipsből érdemes bevásárolni a hétvégére és melyiket célszerű inkább messziről elkerülni.


A Szupermenta terméktesztjeinek folytatásaként a gyerekek és a felnőttek egyik kedvenc rágcsálnivalóját, a chipseket, azon belül is a sajtos ízesítésűeket hasonlította össze a NÉBIH. Összesen 10 különböző márkájú terméket ellenőriztek a szakemberek. A laboratóriumban az élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból fontos paramétereket is megmérték, vagyis a glutaminsav-, transz-zsírsav,- akrilamid-tartalmat, továbbá vizsgálták a zsír-, és sótartalmat is.

A glutaminsav-tartalomra - ami az ízek intenzitásában játszik szerepet - jogszabályban meghatározott határérték vonatkozik (max. 10 g/kg). Az ellenőrzött 10 termékből 9-nél adtak hozzá mesterséges ízfokozót, így laboratóriumban ellenőrizték, hogy megfelelnek-e a határértéknek. Jó hír, hogy a vizsgált sajtos chipsekben mért glutaminsav-tartalom jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van, 2,9 g/kg - 5,8 g/kg között mozog.

Egy termék csomagolóanyagán "Mesterséges ízfokozót nem tartalmaz" felirat olvasható, mivel a gyártó az ízfokozó adalékanyag felhasználását élesztőkivonat hozzáadásával váltja ki. A laboratóriumi vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy az élesztőkivonattal készült termék is tartalmaz glutaminsavat, de a mesterséges ízfokozók hozzáadásával készült termékekhez képest jóval alacsonyabb mértékben.

A mesterséges transz-zsírsavak a növényi olajok katalitikus hidrogénezése során keletkeznek, amelyek az emberi szervezet számára káros anyagok, és jelentős kockázati tényezőt képviselnek a szívkoszorúér-megbetegedések kialakulásában.

A "részben hidrogénezett növényi zsír" megnevezésű alapanyagokat fel lehet használni élelmiszerekben, de arra ügyelnie kell a gyártóknak, hogy a végső fogyasztó számára átadott élelmiszer összes zsírtartalma megfeleljen a rendeletben foglaltaknak.

A vizsgált termékekhez nem használtak fel hidrogénezett olajokat, illetve zsírokat, ezeket az információkat a termékek jelölése is tartalmazza, mivel az olajok és zsírok megnevezésénél fel kell tüntetni a "teljes mértékben hidrogénezett" vagy "részben hidrogénezett" kifejezést, ha ilyen típusú anyagot használnak. A vizsgálati eredmények alapján minden chips transz-zsírsav tartalma megfelelőnek bizonyult.

Az akrilamid számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag, amely szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú (120-150 °C felett) hevítésekor (pl. sütéskor, grillezéskor) keletkezik. Erre a vegyületre nincs jogszabályi határérték, hanem csak figyelmeztető (indikatív) érték. Az akrilamidnak viszont hosszú távon káros hatása lehet az emberi szervezetre, így az előállítóknak törekedni kell az étrendi bevitel csökkentésére, az ésszerűen elérhető lehetséges legalacsonyabb szinten tartására. A teszt során vizsgált 10 sajtos chipsnél két termékben mutattuak ki az indikatív értéknél magasabb akrilamid tartalmat. Ebben a két esetben a NÉBIH értesítette a felelős vállalkozókat a problémáról. E termékek gyártói átvizsgálták a technológiájukban rejlő lehetséges hibák okait - írja a szupermenta.hu.

A hatósági ellenőrzéskor minden terméken ellenőrizték a tápértékjelölésen szereplő zsír- és sótartalom mennyiségét, illetve hogy annak értéke megfelel-e a termékben megtalálható mennyiségnek. A vizsgált termékek közül egynél magasabb volt a mért zsírtartalom, mint a tápértéktáblázatban feltüntetett érték. A hiba miatt a NÉBIH figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését, azért hogy a terméken feltüntetett adatok összhangban álljanak a specifikációban és a jelölésen megadottakkal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utóbbi időben nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerek sótartalma, ezért azt is megnézték, hogy valóban annyi sót tartalmaznak-e a termékek, mint amennyit a jelölésen feltüntettek. A vizsgálat szerint minden termék sótartalma megfelelt a jelölteknek.

A jelölést is megvizsgálták. Több terméknél hibás volt a tápérték és az összetevők feltüntetése. Az ellenőrzött 10 chips közül 6-nál találtak valamilyen hiányosságot, ami miatt a vállalkozások figyelmeztetésben részesülnek, és a hibákat javítaniuk kell.

Ezek a legjobb és a legrosszabb chipsek

A teszt során arra is kíváncsiak voltak, melyik chips a legfinomabb, melyiknek van a legjobb illata, sőt, a színt is pontozták. Laikus és szakértő kóstolók egyaránt bíráltak, így alakult ki a végső sorrend.

A külső pontozásánál azt nézték, mennyire ép egy-egy chips szelet, van-e rajta égett rész. Az illatnál azt figyelték, a sajton kívül érezni-e bármi mást rajta. E mellett azt is vizsgálták, mennyire ropogós az adott chips. Összességében mind a 10 vizsgált termék alulteljesített, mivel az üvegtálakban kihelyezett termékek többsége nagy mennyiségben tartalmazott sötét színű barna, szinte fekete burgonya széleket - írják. A termékek között voltak savanykás, erjedt vajra emlékeztető ízűek, illatúak, de teljesen jellegtelennel is találkoztak a szakemberek.

Az összesített pontszám alapján a CBA Sajtos burgonyachips nevű terméke teljesített a legrosszabbul 20,7 ponttal, a Foody Sajtos chips lett a második legrosszabb 21.5 ponttal. Azt követi az Auchan Tuti tipp Sajtízű burgonyachips terméke 21,7 ponttal. Összehasonlításképp az első helyen végző Lay's Sajtos ízű burgonyachips 28 pontot kapott. Itt találod a részletes vizsgálati eredményeket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem