15 °C Budapest
Tévedtél, ha azt hitted, a bankkártya váltja a készpénzt

Tévedtél, ha azt hitted, a bankkártya váltja a készpénzt

2017. június 28. 14:01

Ma még biztosan visszafordulunk a lépcsőházból, ha ráeszmélünk, hogy pénztárca nélkül vágtunk neki a napnak. Azonban ez már nem sokáig lesz így, de nem azért, mert a tárca helyett a plasztikot csúsztatjuk a zsebünkbe.

Manapság nehéz meglepni a pénztárosokat. Valószínűleg sok boltban már azon sem csodálkoznak, ha valaki úgy fizet, hogy az okostelefonját tartja oda az egyérintéses terminálhoz, azaz a legtöbb bolt felkészülten várja a mobilfizetőket. De miért is jó mobillal fizetni?

 • Egyszerű - Az egyérintéses mobilfizetés ugyanúgy működik, mint ha az érintőkártyánkkal fizetnénk, csak éppen az okostelefont érintjük a terminálhoz. A mobiltelefon így is meghatározó szerepet tölt be az életünkben, sokszor ezt használjuk fényképezőgép, kamera, térkép és jegyzetfüzet helyett is, ezen az eszközön követjük a híreket és a közösségi média bejegyzéseket. Szinte mindig nálunk van, kézenfekvőnek tűnik, hogy fizetésre is használjuk.

 • Kényelmes - A bankkártya és a pénztárca akár otthon is maradhat. Egy fesztiválon törekszünk rá, hogy minél kevesebb dolgot kelljen magunknál tartani. Ilyen helyzetben az is nagy segítség, hogy nem kell a bankkártyára figyelnünk, illetve otthon maradhat a vaskos pénztárca. Sportolásnál is egyszerűbb, ha készpénz vagy bankkártya nélkül, csak az érintéses fizetésre alkalmas mobillal indulunk útnak. Az okostelefon jó eséllyel egyébként is nálunk van a sportoláshoz köthető applikációk vagy zenehallgatás miatt. A kisgyermekesek számára ismerős lehet a szituáció, amikor sorban állnak, kezükben a gyerekkel, és próbálják a táskából előkotorni a pénztárcát, abból a megfelelő összeget. Egyszerűbb ilyenkor csak a telefont odaérinteni a terminálhoz.

 • Biztonságos - A telefonon nem tárolódik fizikai kártyaadat, a fizikai kártyaszám helyett egy virtuális kártyaszámot használnak a fizetési műveletekben. Ha pedig bármilyen rendellenes fizetést észlelünk, a már megszokott módon le tudjuk tiltani a bankkártyát a bankunknál.

  Az érintőkártyás tranzakciók többségben

  A Magyar Nemzeti Bank adataiból az derül ki, hogy a magyarok szívesen fizetnek egyetlen érintéssel. A legfrissebb, 2017. első negyedévi statisztikák szerint a kártyás vásárlásoknak már közel a kétharmada érintéses, ami értékben a teljes forgalomnak mintegy a felét jelenti.

  Meggyőződésünk, hogy a termináloknál történő mobilfizetés gyors ütemben elterjed majd, így volt ez a technológia alapját adó egyérintéses kártyás fizetéssel is, amely rövid idő alatt teljesen általánossá vált Magyarországon."

  - mondta el a Pénzcentrumnak Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért felelős igazgatója. "Úgy gondolom, hogy az egyérintéses mobilfizetés természetes evolúciója annak a folyamatnak, ami már elkezdődött azzal, hogy mobilon fizetünk parkolást, mozijegyet vagy postai csekket, ezért is lehet könnyű az átállás." - tette hozzá.

  Ezek kellenek, ha mobillal akar fizetni

  Az újfajta mobilfizetéshez legalább 4.4-es verziószámú Android operációs rendszerrel rendelkező, NFC képes mobilkészülékre, egy mobiltárca alkalmazásra és az alkalmazásba regisztrálható Mastercard bankkártyára van szükség.


  Jó hír a mobillal fizetőknek, hogy az MNB adatai szerint már több mint 87 ezer egyérintéses terminál van Magyarországon, amelyeknél az érintőkártyákat és érintéses fizetésre alkalmas mobilokat is használni lehet.

  TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

  A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  Zsebükbe kell nyúlniuk a szolgáltatóknak

  A mobiltárcák bár már 2014-ben működtek Magyarországon, a bankok érdeklődése az ügyféladatok átadása miatt korlátozott maradt. Ez is közrejátszhatott abban, hogy idén áprilistól a Magyar Telekom és a Vodafone is megszüntette mobiltárca-szolgáltatását. Ezzel szemben a Telenor májusban piacra lépett saját márkás hitelkártyájára épülő integrált mobiltárca-szolgáltatásával a Budapest Bankkal együttműködésben. Az iparági szereplők keresik az optimális technológiai és működési modellt, miközben a kezdeményezést átvették a kereskedelmi bankok: a Gránit Bank tavalyi debütálása után idén májusban az MKB indította el újgenerációs alkalmazását, júniusban pedig az OTP megoldása, a Simple by OTP is érintéses mobilfizetési funkcióval bővült. Ezek a megoldások függetlenek a telekommunikációs szolgáltatóktól, mert az adattárolás nem a készülék SIM-kártyáján történik.

  Azonban a mobilfizetést kínáló szolgáltatóknak fel kell készülniük, hogy "a sikeres működéshez folyamatos stratégiai befektetésekre van szükség, mert a piacon mindenki ugyanazokért a fogyasztókért versenyez." - mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadó cég magyarországi ügyvezetője, aki szerint a mobilfizetési piac szereplői 3-5 millió dolláros (800 millió és 1,4 milliárd forint közötti) technológiai beruházásra készülhetnek.

  A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

  NEKED AJÁNLJUK
  Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

  Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

  Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

  Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

  Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

  Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

  Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

  A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

  NAPTÁR
  Tovább
  2022. május 28. szombat
  Emil, Csanád
  21. hét
  Ajánlatunk
  KONFERENCIA
  Tovább
  Külföldi piacra lépés 2022
  Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
  EZT OLVASTAD MÁR?