7 °C Budapest

Tévedtél, ha azt hitted, a bankkártya váltja a készpénzt

2017. június 28. 14:01

Ma még biztosan visszafordulunk a lépcsőházból, ha ráeszmélünk, hogy pénztárca nélkül vágtunk neki a napnak. Azonban ez már nem sokáig lesz így, de nem azért, mert a tárca helyett a plasztikot csúsztatjuk a zsebünkbe.

Manapság nehéz meglepni a pénztárosokat. Valószínűleg sok boltban már azon sem csodálkoznak, ha valaki úgy fizet, hogy az okostelefonját tartja oda az egyérintéses terminálhoz, azaz a legtöbb bolt felkészülten várja a mobilfizetőket. De miért is jó mobillal fizetni?

  • Egyszerű - Az egyérintéses mobilfizetés ugyanúgy működik, mint ha az érintőkártyánkkal fizetnénk, csak éppen az okostelefont érintjük a terminálhoz. A mobiltelefon így is meghatározó szerepet tölt be az életünkben, sokszor ezt használjuk fényképezőgép, kamera, térkép és jegyzetfüzet helyett is, ezen az eszközön követjük a híreket és a közösségi média bejegyzéseket. Szinte mindig nálunk van, kézenfekvőnek tűnik, hogy fizetésre is használjuk.

  • Kényelmes - A bankkártya és a pénztárca akár otthon is maradhat. Egy fesztiválon törekszünk rá, hogy minél kevesebb dolgot kelljen magunknál tartani. Ilyen helyzetben az is nagy segítség, hogy nem kell a bankkártyára figyelnünk, illetve otthon maradhat a vaskos pénztárca. Sportolásnál is egyszerűbb, ha készpénz vagy bankkártya nélkül, csak az érintéses fizetésre alkalmas mobillal indulunk útnak. Az okostelefon jó eséllyel egyébként is nálunk van a sportoláshoz köthető applikációk vagy zenehallgatás miatt. A kisgyermekesek számára ismerős lehet a szituáció, amikor sorban állnak, kezükben a gyerekkel, és próbálják a táskából előkotorni a pénztárcát, abból a megfelelő összeget. Egyszerűbb ilyenkor csak a telefont odaérinteni a terminálhoz.

  • Biztonságos - A telefonon nem tárolódik fizikai kártyaadat, a fizikai kártyaszám helyett egy virtuális kártyaszámot használnak a fizetési műveletekben. Ha pedig bármilyen rendellenes fizetést észlelünk, a már megszokott módon le tudjuk tiltani a bankkártyát a bankunknál.

    Az érintőkártyás tranzakciók többségben

    A Magyar Nemzeti Bank adataiból az derül ki, hogy a magyarok szívesen fizetnek egyetlen érintéssel. A legfrissebb, 2017. első negyedévi statisztikák szerint a kártyás vásárlásoknak már közel a kétharmada érintéses, ami értékben a teljes forgalomnak mintegy a felét jelenti.

    Meggyőződésünk, hogy a termináloknál történő mobilfizetés gyors ütemben elterjed majd, így volt ez a technológia alapját adó egyérintéses kártyás fizetéssel is, amely rövid idő alatt teljesen általánossá vált Magyarországon."

    - mondta el a Pénzcentrumnak Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért felelős igazgatója. "Úgy gondolom, hogy az egyérintéses mobilfizetés természetes evolúciója annak a folyamatnak, ami már elkezdődött azzal, hogy mobilon fizetünk parkolást, mozijegyet vagy postai csekket, ezért is lehet könnyű az átállás." - tette hozzá.

    Ezek kellenek, ha mobillal akar fizetni

    Az újfajta mobilfizetéshez legalább 4.4-es verziószámú Android operációs rendszerrel rendelkező, NFC képes mobilkészülékre, egy mobiltárca alkalmazásra és az alkalmazásba regisztrálható Mastercard bankkártyára van szükség.


    Jó hír a mobillal fizetőknek, hogy az MNB adatai szerint már több mint 87 ezer egyérintéses terminál van Magyarországon, amelyeknél az érintőkártyákat és érintéses fizetésre alkalmas mobilokat is használni lehet.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

    Zsebükbe kell nyúlniuk a szolgáltatóknak

    A mobiltárcák bár már 2014-ben működtek Magyarországon, a bankok érdeklődése az ügyféladatok átadása miatt korlátozott maradt. Ez is közrejátszhatott abban, hogy idén áprilistól a Magyar Telekom és a Vodafone is megszüntette mobiltárca-szolgáltatását. Ezzel szemben a Telenor májusban piacra lépett saját márkás hitelkártyájára épülő integrált mobiltárca-szolgáltatásával a Budapest Bankkal együttműködésben. Az iparági szereplők keresik az optimális technológiai és működési modellt, miközben a kezdeményezést átvették a kereskedelmi bankok: a Gránit Bank tavalyi debütálása után idén májusban az MKB indította el újgenerációs alkalmazását, júniusban pedig az OTP megoldása, a Simple by OTP is érintéses mobilfizetési funkcióval bővült. Ezek a megoldások függetlenek a telekommunikációs szolgáltatóktól, mert az adattárolás nem a készülék SIM-kártyáján történik.

    Azonban a mobilfizetést kínáló szolgáltatóknak fel kell készülniük, hogy "a sikeres működéshez folyamatos stratégiai befektetésekre van szükség, mert a piacon mindenki ugyanazokért a fogyasztókért versenyez." - mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadó cég magyarországi ügyvezetője, aki szerint a mobilfizetési piac szereplői 3-5 millió dolláros (800 millió és 1,4 milliárd forint közötti) technológiai beruházásra készülhetnek.

    A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

    NEKED AJÁNLJUK
    Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

    Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

    Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

    Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

    Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

    Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

    Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

    A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

    Erről ne maradj le!
    NAPTÁR
    Tovább
    2024. március 29. péntek
    Auguszta
    13. hét
    Március 29.
    Nagypéntek
    Ajánlatunk
    KONFERENCIA
    Tovább
    GEN Z Fest 2024
    Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
    Retail Day 2024
    Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
    EZT OLVASTAD MÁR?
    Itt a Pénzcentrum App!
    Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
    Most nem
    Letöltöm