22 °C Budapest

Tévedtél, ha azt hitted, a bankkártya váltja a készpénzt

2017. június 28. 14:01

Ma még biztosan visszafordulunk a lépcsőházból, ha ráeszmélünk, hogy pénztárca nélkül vágtunk neki a napnak. Azonban ez már nem sokáig lesz így, de nem azért, mert a tárca helyett a plasztikot csúsztatjuk a zsebünkbe.

Manapság nehéz meglepni a pénztárosokat. Valószínűleg sok boltban már azon sem csodálkoznak, ha valaki úgy fizet, hogy az okostelefonját tartja oda az egyérintéses terminálhoz, azaz a legtöbb bolt felkészülten várja a mobilfizetőket. De miért is jó mobillal fizetni?

 • Egyszerű - Az egyérintéses mobilfizetés ugyanúgy működik, mint ha az érintőkártyánkkal fizetnénk, csak éppen az okostelefont érintjük a terminálhoz. A mobiltelefon így is meghatározó szerepet tölt be az életünkben, sokszor ezt használjuk fényképezőgép, kamera, térkép és jegyzetfüzet helyett is, ezen az eszközön követjük a híreket és a közösségi média bejegyzéseket. Szinte mindig nálunk van, kézenfekvőnek tűnik, hogy fizetésre is használjuk.

 • Kényelmes - A bankkártya és a pénztárca akár otthon is maradhat. Egy fesztiválon törekszünk rá, hogy minél kevesebb dolgot kelljen magunknál tartani. Ilyen helyzetben az is nagy segítség, hogy nem kell a bankkártyára figyelnünk, illetve otthon maradhat a vaskos pénztárca. Sportolásnál is egyszerűbb, ha készpénz vagy bankkártya nélkül, csak az érintéses fizetésre alkalmas mobillal indulunk útnak. Az okostelefon jó eséllyel egyébként is nálunk van a sportoláshoz köthető applikációk vagy zenehallgatás miatt. A kisgyermekesek számára ismerős lehet a szituáció, amikor sorban állnak, kezükben a gyerekkel, és próbálják a táskából előkotorni a pénztárcát, abból a megfelelő összeget. Egyszerűbb ilyenkor csak a telefont odaérinteni a terminálhoz.

 • Biztonságos - A telefonon nem tárolódik fizikai kártyaadat, a fizikai kártyaszám helyett egy virtuális kártyaszámot használnak a fizetési műveletekben. Ha pedig bármilyen rendellenes fizetést észlelünk, a már megszokott módon le tudjuk tiltani a bankkártyát a bankunknál.

  Az érintőkártyás tranzakciók többségben

  A Magyar Nemzeti Bank adataiból az derül ki, hogy a magyarok szívesen fizetnek egyetlen érintéssel. A legfrissebb, 2017. első negyedévi statisztikák szerint a kártyás vásárlásoknak már közel a kétharmada érintéses, ami értékben a teljes forgalomnak mintegy a felét jelenti.

  Meggyőződésünk, hogy a termináloknál történő mobilfizetés gyors ütemben elterjed majd, így volt ez a technológia alapját adó egyérintéses kártyás fizetéssel is, amely rövid idő alatt teljesen általánossá vált Magyarországon."

  - mondta el a Pénzcentrumnak Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért felelős igazgatója. "Úgy gondolom, hogy az egyérintéses mobilfizetés természetes evolúciója annak a folyamatnak, ami már elkezdődött azzal, hogy mobilon fizetünk parkolást, mozijegyet vagy postai csekket, ezért is lehet könnyű az átállás." - tette hozzá.

  Ezek kellenek, ha mobillal akar fizetni

  Az újfajta mobilfizetéshez legalább 4.4-es verziószámú Android operációs rendszerrel rendelkező, NFC képes mobilkészülékre, egy mobiltárca alkalmazásra és az alkalmazásba regisztrálható Mastercard bankkártyára van szükség.


  Jó hír a mobillal fizetőknek, hogy az MNB adatai szerint már több mint 87 ezer egyérintéses terminál van Magyarországon, amelyeknél az érintőkártyákat és érintéses fizetésre alkalmas mobilokat is használni lehet.

  LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

  A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  Zsebükbe kell nyúlniuk a szolgáltatóknak

  A mobiltárcák bár már 2014-ben működtek Magyarországon, a bankok érdeklődése az ügyféladatok átadása miatt korlátozott maradt. Ez is közrejátszhatott abban, hogy idén áprilistól a Magyar Telekom és a Vodafone is megszüntette mobiltárca-szolgáltatását. Ezzel szemben a Telenor májusban piacra lépett saját márkás hitelkártyájára épülő integrált mobiltárca-szolgáltatásával a Budapest Bankkal együttműködésben. Az iparági szereplők keresik az optimális technológiai és működési modellt, miközben a kezdeményezést átvették a kereskedelmi bankok: a Gránit Bank tavalyi debütálása után idén májusban az MKB indította el újgenerációs alkalmazását, júniusban pedig az OTP megoldása, a Simple by OTP is érintéses mobilfizetési funkcióval bővült. Ezek a megoldások függetlenek a telekommunikációs szolgáltatóktól, mert az adattárolás nem a készülék SIM-kártyáján történik.

  Azonban a mobilfizetést kínáló szolgáltatóknak fel kell készülniük, hogy "a sikeres működéshez folyamatos stratégiai befektetésekre van szükség, mert a piacon mindenki ugyanazokért a fogyasztókért versenyez." - mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadó cég magyarországi ügyvezetője, aki szerint a mobilfizetési piac szereplői 3-5 millió dolláros (800 millió és 1,4 milliárd forint közötti) technológiai beruházásra készülhetnek.

  A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

  NEKED AJÁNLJUK
  A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

  Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

  Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

  Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

  Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

  Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

  Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

  A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

  Erről ne maradj le!
  NAPTÁR
  Tovább
  2023. október 3. kedd
  Helga
  40. hét
  Ajánlatunk
  KONFERENCIA
  Tovább
  Agrárszektor Konferencia 2023
  Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
  Sustainable World 2023
  A jövő vállalatai szeptember 12-én!
  Mi lesz veled magyar élelmiszer?
  Ingyenes Signature rendezvény
  EZT OLVASTAD MÁR?
  Új Pénzcentrum app
  A legfrissebb hírek és árfolyamok
  MOST NEM
  LETÖLTÖM