Idén még legalább kétszer drágulhat a tej

2017. május 17. 15:34

Áremelés várható a tejipari késztermékeknél ősszel, amelynek oka a felvásárlási árak növekedése. Szakemberek szerint a nyerstej ára 2017 végére átlépheti a lélektaninak számító 100 forintos küszöböt is. A késztermékek esetében viszont "hullámvasutazásra" kell számítani, és a helyzetet súlyosbítja, hogy még mindig nem tudjuk megvédeni piacunkat az olcsó külföldi UHT tejektől.

Emelkedik a nyerstej felvásárlási ára, de ez a késztermékek árnövekedését is magával hozza idén. A boltokban 3 százalék körüli emelésre számíthatunk, viszont legalább két alkalommal, amelyek összeadódva már érezhető mértékben terhelhetik meg a pénztárcánkat. A hazai piac meghatározó vállalatának számító Alföldi Tej Kft. például augusztusban és októberben szinte egészen biztosan emeléshez fog folyamodni - tudta meg az agrárszektor.hu.

A felvásárlási árakban az elmúlt év azonos időszakához képest nagyjából 40 százalékos nyerstej-áremelkedést produkált a piac. Míg 2016 júliusában 65,90 forint/kilogramm volt az országos termelői átlagár, ez idén május elejére 92 forint környékére ugrott.

Év végére könnyen átléphetjük a lélektani 100 forintos árat, bár néhány termelő már ma is képes megugrani ezt a szintet. A magyarországi tejekre ugyan nem jellemző a magas beltartalmi érték, de aki produkálni tudja a kiváló minőséget, az most is komoly bevételekkel számolhat. Az Alföldi Tej például jól fizet a zsírra, és az árképzési rendszerükből adódóan vannak olyan prémiumok, amelyek jelentősen megemelhetik a nyerstej vételárát.

A késztermékeknél egyelőre az árak szinten tartása várható, augusztus-szeptemberben viszont elkezdődnek az áremelések. Ez általában évente három-négy lépcsőben történik meg, többnyire "csiki-csuki játék" formájában. Az előállítók bejelentenek egy 5 százalékos emelést, amiből a kereskedők végül elfogadnak 3 százalékot, és mindenki elégedett.

Problémát jelent ugyanakkor, hogy újra begyűrűzött hozzánk az olcsó szlovák UHT tej. Északi szomszédainknál komoly túlkínálat tapasztalható, de ők nem teszik tönkre a saját piacukat, a kényszerértékesítést inkább Magyarországon végzik el.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm