Tízezreket kaszálhatsz Soros György szakadt könyvével

Tízezreket kaszálhatsz Soros György szakadt könyvével

2017. április 6. 14:29

23 ezer forintért kelt el egy online antikvárium aukcióján Soros György: A pénz alkímiája c. műve - szúrta ki a Pénzcentrum. Érdemes tehát alaposabban is szétnézni a családi kiskönyvtárban, hiszen az állandó sajtóvisszhang miatt szép summát lehet most leakasztani, még egy szakadt példánnyal is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ahogy az az alábbi képernyőfelvételen is látható, 23 ezer forintért talált gazdára idén februárban az Antikvárium.hu aukcióján Soros György: "A pénz alkímiája - A piac gondolataiban olvasva" c., 1996-ban az Európa kiadónál megjelent könyvének antikvár példánya.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden Soros-mű tízezereket ér. "A pénz alkímiája" ugyan szintén méregdrága a Jófogáson, de az ismert apróhirdetési oldalon már párszáz forintért is akad antikvár írás a milliárdos üzletembertől. Itt "A lehetetlen megkísértése" c. művet például 600 forintért, "A nyílt társadalom" c. könyvét 1500 forintért, míg "Az amerikai hatalmi lufi" c. alkotást 1800 forintért kínálják - legalábbis egyelőre.

Érdemes tehát nyitott szemmel járni, vagy alaposabban is szétnézni az otthoni könyvespolcon, hiszen a folyamatos sorosozás miatt erőteljesen emelkedik a Soros-művek árfolyama. Mondjuk arra is kíváncsiak lennénk, mennyit érhet, egy a szerző által dedikált példány. Amúgy ebből a szempontból érdekesség, hogy korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt években egyre gyakrabban tűnnek fel hamis dedikációval ellátott könyvek a hazai antikváriumokban.

Hatalmas piaca van egyéb a használt könyveknek Magyarországon, azonban a Pénzcentrum korábbi körképe szerint a legtöbb darabért maximum pár száz forintot hajlandóak fizetni a viszonteladók. Mint írtuk, a használt könyvek felvásárlási ára több mindentől függ: a könyvek állapotától, de az is nagyon fontos, hogy mikori kiadásról van szó. A 15 évnél régebbi darabokat már szinte semmilyen antikváriumba nem veszik be; a fiatalabb és jobb állapotban lévő könyvekért pedig olyan 100-300 forintot adnak az felvásárlók.

Címlapkép: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 24. 17:44