1 °C Budapest

Na ezért nem érinti a termékbotrány a diszkontokat

2017. február 24. 12:20

Az Aldi biatorbágyi telephelyén jártunk, ahol Ausztriában és Magyarországon forgalmazott termékeket hasonlíthattunk össze egy vakteszten. A kóstolás során kiderült, hogy van-e különbség a két országban forgalmazott élelmiszerek között, és igaz-e a korábbi hír, miszerint a hazai boltok polcaira silányabb minőségű termékek kerülnek, mint például az osztrákokéra.

A közelmúltban bejárta a magyar sajtót, hogy ugyanazon márkák akár eltérő tartalommal is kikerülhetnek a kereskedelem polcaira - többek közt erre utalnak a magyar élelmiszerbiztonsági hatóság vizsgálatai. A vizsgálat során kiderült, hogy silányabb minőségűek ugyanazok a termékek a magyar boltokban, mint más országokban. A hatóság kizárólag gyártói termékeket vizsgált, sajátmárkásokat nem. Az Aldi erre reagálva rendezett egy terméktesztet a biatorbágyi központjában, ahol 10 sajátmárkás terméket kóstoltunk végig egy vakteszten. Ezzel azt akarta bizonyítani, hogy a sajátmárkásoknál nem lehet különbség attól függően, hogy melyik ország piacára szánják azt.

KATTINTS! Mutatjuk, milyen termékekből jut jobb az osztrákoknak: itt a lista

A teszt szereplői mind sajátmárkás termékek voltak, egyedileg fejlesztett receptúrával, amelyek központi beszerzésből származnak, tehát a régió minden Aldi üzletében, Ausztriában és Svájcban is ugyanezt árulják. A kóstolás közben az is kiderült, hogyan választja ki a beszállítóit az Aldi. Bizonyos időközönként kiírnak egy tendert, és meghatározzák a specifikációkat, tehát hogy pontosan mit is várnak. A beérkezett termékek közül pedig vakteszttel döntik el, hogy melyik a legjobb, melyik az, ami minőségben megfelel az elvárásaiknak.

Ezt követően független laborokkal is megvizsgáltatják a termékeket, mikrobiológiailag, beltartalmi vizsgálatokat végeztetnek. Egy-egy terméket viszont nem csak azelőtt vizsgáltatnak be, mielőtt a polcokra kerülnének, hanem bizonyos időközönként újra laborba küldik, akkor is, ha már évek óta árusítják, és nincs semmilyen panasz a termékre. Konzerveket évente két alkalommal küldenek laborba, friss árukat, tejtermékeket, felvágottakat viszont évente akár 6-8 alkalommal is. Emellett természetesen folyamatosan fejlesztik a már bevált termékeket is.

KATTINTS! Nem titkolják, itthon is lehet nyugati Nutellát, Milkát venni

10 terméket kóstoltunk

Legelőször egy sajtmixet teszteltünk, ementáli és edámi sajtokat. Íze, színe, és állaga alapján, az égvilágon semmi különbséget nem éreztünk a termékek között. A leleplezésnél derült csak ki, hogy melyik kerül a magyar, és melyik az osztrák boltokba. Ezt követően vegetáriánus szendvicsfeltétet kóstoltunk, chilis és uborkás ízesítésűeket. Utána joghurtokat, szalámis pizzát, ketchupot, narancslét, piskóta tallért, és burgonya pálcikát is kóstoltunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kávétesztnél azt is megtudtuk, hogy valójában saját kávégyára van az Aldinak, amelyben brazil és közép-amerikai kávét dolgoznak fel. Tehát nem egy egyébként is piacon lévő kávéra teszik rá a saját márkajelzésüket, hanem valóban egyedi a receptúra, a pörkölés.

Ugyanez elmondható a csokoládéról. Ausztriában üzemeltetnek egy csokigyárat, innen szállítják a csokoládéjukat a világ minden tájára, még Ausztráliába is.

A termékteszt végén ki kell mondanunk, semmilyen különbséget nem éreztünk a termékek között. A kóstolt aldis termékek alapján úgy tűnik, a minőség és a receptúra ugyanaz mindkét országban.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?