8 °C Budapest

Tűz- és robbanásveszélyes háztartási gépeire figyelmeztet a Siemens

2016. október 20. 17:05

Fontos biztonsági figyelmeztetést adott ki a Siemens, az egyik szárítógépe tüzet okozhat, a szabadonálló gáztűzhelye pedig robbanásveszélyes. Mutatjuk, pontosan melyik termékekről van szó, és mik a teendők.

A német elektronikai cég közleménye szerint a korlátozott számú, 2002-ben gyártott szárítógépnél előfordulhat, hogy egy elektromos alkatrész túlmelegedhet és extrém esetben akár tüzet is okozhat. Valamint egyes 2009. január és 2011. október között gyártott tűzhelyekre is figyelmeztetést adott ki. Utóbbinál a veszély oka az egyik gázcsatlakozási szerelvény esetleges sérülése. Ez bizonyos körülmények között gázszivárgáshoz, rendkívüli ritka esetben pedig robbanásveszélyhez vezethet.

Forrás: Siemens

A cég minden ilyen tűzhely tulajdonosának felajánlja, hogy a csatlakozási szerelvényt egy minősített szervizmérnök ingyenesen kicseréli. A csere a tulajdonos otthonában elvégezhető és teljeskörű megoldást jelent. A csere lehetőségét viszont csak a tűzhelyek esetében ajánlja fel a gyártó, a szárítógépnél nem.

A felhívás nem minden készülékre vonatkozik, ide kattintva ellenőrizheted, hogy a te géped érintett-e.

Ilyen esetekben, amikor egy komplett szériánál gyártási hibát észlelnek sok esetben vissza is hívják a termékeket, bár egy több százezer forintos berendezésnél még kiszállási díjjal és szerelési költséggel együtt is olcsóbb a cégnek, mintha minden egyes terméket kompletten cserélnének.

Mindig van garancia

A fenti gépekre vélhetően már semmilyen garancia nem él, és nem túl gyakoriak az ilyen mértékű szériahibák. A Siemens most mégis vállalja az ingyenes alkatrész-cserét és szerelést. Normál esetben a gyártó a javítást csak két évig vállalja ingyen, mivel minden egyes műszaki termékre jár a kétéves gyártói garancia, ennyi idő alatt általában kiderül, ha a termék hibás. Ezt meg lehet még toldani plusz három évvel, garancia plusszal, vagy garancia kiterjesztéssel. Utóbbi nem jár automatikusan és nem is ingyenes, ugyanakkor sok esetben hasznos a vásárlásnál élni ezzel a lehetőséggel, hiszen akkor 5 évig biztos nem kell a gép javítására költeni.

Amikor nagyobb háztartási gépet vásárolsz, arra viszonylag sokat költesz, és jogos elvárás, hogy az évekig szolgáljon. De ahhoz, hogy tartósan ne kelljen új gépre költened nem csak az az egy lehetőséged van, hogy egy ultra szuper csúcskategóriás, és természetesen méregdrága berendezést vásárolsz. A garancia kiterjesztésért például párezer forinttal fizetsz csak többet egy alacsonyabb árkategóriás termékért, és így akár százezreket is spórolhatsz. 

Mert míg egy nagyon megbízható, nagyon svájci és persze nagyon drága gépért akár negyedmillió forintot is elkérnek, addig ennek a feléért is lehet egészen jó minőségű berendezést venni, és a garancia kiterjesztéssel évekig biztonságban tudhatod a pénztárcádat.

Nagyanyánké 30 évig működött

Az idősebb generációt gyakran nehéz meggyőzni, hogy lecseréljék a régi háztartási gépeket. Mert még működik, akkor minek? Hiába próbálod, energiahatékonyságra hivatkozva nem fogod tudni meggyőzni őket. A fiatalabb generációval ez a jelenség nem fordulhat elő néhány évtized múlva, mivel a mai gépek többsége már nem szolgál minket évtizedekig.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Több ezer termék megbízhatóságát tesztelte a brit Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet, és a vizsgálatból kiderült, hogy milyen élettartamot várhatunk egy átlagos konyhai készüléktől.

A mosógépekkel például átlagosan 3-6 évet tervezzünk, mert bár nagyon szuper dizájnokat hoztak létre, de ezek a változások az élettartamot csökkentették. Az alkatrészek minősége sem a régi, és sokkal nehezebb cserélni is a meghibásodott elemeket. 

A hűtőknek elméletileg legalább 6 évet bírniuk kell. A problémákat részben az okozhatja, hogy a mai modelleket könnyebb műanyagból készítik, mint korábban. Ezek könnyebben megrepednek, deformálódnak. És az alkatrészek is sokkal gyorsabban elhasználódnak.

A sütőknél fellélegezhetünk, ugyanis több mint 15 évig szolgálhat minket. Ennek az egyik oka, hogy a gáz miatt veszélyesek lehetnek a gáztűzhelyek, ezért ezeket kötelező minőségi alapanyagokból, precízen készíteni. Az elektromos változat viszont könnyebben elromlik, leggyakrabban a fűtőelemekkel van probléma. A javítási költség pedig igen magas, sokszor jobban megéri inkább újat venni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm