31 °C Budapest
Tűz- és robbanásveszélyes háztartási gépeire figyelmeztet a Siemens

Tűz- és robbanásveszélyes háztartási gépeire figyelmeztet a Siemens

2016. október 20. 17:05

Fontos biztonsági figyelmeztetést adott ki a Siemens, az egyik szárítógépe tüzet okozhat, a szabadonálló gáztűzhelye pedig robbanásveszélyes. Mutatjuk, pontosan melyik termékekről van szó, és mik a teendők.

A német elektronikai cég közleménye szerint a korlátozott számú, 2002-ben gyártott szárítógépnél előfordulhat, hogy egy elektromos alkatrész túlmelegedhet és extrém esetben akár tüzet is okozhat. Valamint egyes 2009. január és 2011. október között gyártott tűzhelyekre is figyelmeztetést adott ki. Utóbbinál a veszély oka az egyik gázcsatlakozási szerelvény esetleges sérülése. Ez bizonyos körülmények között gázszivárgáshoz, rendkívüli ritka esetben pedig robbanásveszélyhez vezethet.

Forrás: Siemens

A cég minden ilyen tűzhely tulajdonosának felajánlja, hogy a csatlakozási szerelvényt egy minősített szervizmérnök ingyenesen kicseréli. A csere a tulajdonos otthonában elvégezhető és teljeskörű megoldást jelent. A csere lehetőségét viszont csak a tűzhelyek esetében ajánlja fel a gyártó, a szárítógépnél nem.

A felhívás nem minden készülékre vonatkozik, ide kattintva ellenőrizheted, hogy a te géped érintett-e.

Ilyen esetekben, amikor egy komplett szériánál gyártási hibát észlelnek sok esetben vissza is hívják a termékeket, bár egy több százezer forintos berendezésnél még kiszállási díjjal és szerelési költséggel együtt is olcsóbb a cégnek, mintha minden egyes terméket kompletten cserélnének.

Mindig van garancia

A fenti gépekre vélhetően már semmilyen garancia nem él, és nem túl gyakoriak az ilyen mértékű szériahibák. A Siemens most mégis vállalja az ingyenes alkatrész-cserét és szerelést. Normál esetben a gyártó a javítást csak két évig vállalja ingyen, mivel minden egyes műszaki termékre jár a kétéves gyártói garancia, ennyi idő alatt általában kiderül, ha a termék hibás. Ezt meg lehet még toldani plusz három évvel, garancia plusszal, vagy garancia kiterjesztéssel. Utóbbi nem jár automatikusan és nem is ingyenes, ugyanakkor sok esetben hasznos a vásárlásnál élni ezzel a lehetőséggel, hiszen akkor 5 évig biztos nem kell a gép javítására költeni.

Amikor nagyobb háztartási gépet vásárolsz, arra viszonylag sokat költesz, és jogos elvárás, hogy az évekig szolgáljon. De ahhoz, hogy tartósan ne kelljen új gépre költened nem csak az az egy lehetőséged van, hogy egy ultra szuper csúcskategóriás, és természetesen méregdrága berendezést vásárolsz. A garancia kiterjesztésért például párezer forinttal fizetsz csak többet egy alacsonyabb árkategóriás termékért, és így akár százezreket is spórolhatsz. 

Mert míg egy nagyon megbízható, nagyon svájci és persze nagyon drága gépért akár negyedmillió forintot is elkérnek, addig ennek a feléért is lehet egészen jó minőségű berendezést venni, és a garancia kiterjesztéssel évekig biztonságban tudhatod a pénztárcádat.

Nagyanyánké 30 évig működött

Az idősebb generációt gyakran nehéz meggyőzni, hogy lecseréljék a régi háztartási gépeket. Mert még működik, akkor minek? Hiába próbálod, energiahatékonyságra hivatkozva nem fogod tudni meggyőzni őket. A fiatalabb generációval ez a jelenség nem fordulhat elő néhány évtized múlva, mivel a mai gépek többsége már nem szolgál minket évtizedekig.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Több ezer termék megbízhatóságát tesztelte a brit Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet, és a vizsgálatból kiderült, hogy milyen élettartamot várhatunk egy átlagos konyhai készüléktől.

A mosógépekkel például átlagosan 3-6 évet tervezzünk, mert bár nagyon szuper dizájnokat hoztak létre, de ezek a változások az élettartamot csökkentették. Az alkatrészek minősége sem a régi, és sokkal nehezebb cserélni is a meghibásodott elemeket. 

A hűtőknek elméletileg legalább 6 évet bírniuk kell. A problémákat részben az okozhatja, hogy a mai modelleket könnyebb műanyagból készítik, mint korábban. Ezek könnyebben megrepednek, deformálódnak. És az alkatrészek is sokkal gyorsabban elhasználódnak.

A sütőknél fellélegezhetünk, ugyanis több mint 15 évig szolgálhat minket. Ennek az egyik oka, hogy a gáz miatt veszélyesek lehetnek a gáztűzhelyek, ezért ezeket kötelező minőségi alapanyagokból, precízen készíteni. Az elektromos változat viszont könnyebben elromlik, leggyakrabban a fűtőelemekkel van probléma. A javítási költség pedig igen magas, sokszor jobban megéri inkább újat venni.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?