30 °C Budapest
Ezekben az üdítőkben van a legtöbb cukor

Ezekben az üdítőkben van a legtöbb cukor

2016. szeptember 10. 14:06

Tavaly hetente több mint 1 liter szénsavas üdítőt ittak a magyarok. A legcukrosabb italokból elég 3 deci ahhoz, hogy egy felnőtt fedezze a napi ajánlott cukormennyiséget. A Mindenár.hu összegyűjtötte, melyek a legártalmasabb üdítők.

Magyarországon az utóbbi években egyre több szénsavas üdítő fogyott. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség adatai szerint tavaly fejenként közel 55 liter szénsavas üdítőt ittak a magyarok, ami 2014-hez képest 8 százalékos emelkedés, 2013-hoz képest pedig 11 százalékos növekedést jelent. Ugyanakkor elmarad a 2003-ban mért 70 literes fogyasztástól. Tehát hetente fejenként több mint 1 liter szénsavas üdítő fogy.

A szénsavas üdítők között minőség és ízek alapján nem igazán szerencsés különbséget tenni. Ezért ebből a szemszögből rangsorolni sem lehet őket, mert embere válogatja, hogy neki melyik ízlik. Ugyanakkor van olyan paraméter, amely alapján sorba lehet őket rendezni, ez pedig a cukortartalom. A Mindenár.hu összeállításában a cukortartalom alapján sorba rendezett egy rakás népszerű márkás szénsavas üdítőt.

A legnagyobb cukortartalmú italok közé tartozik a Coca-Cola és a Pepsi Cola, valamint a Mirinda narancsízű itala, valamint a citromízű Fanta. A legcukrosabbak közé tartozó Mirindának van olyan változata, amelyben cukor és édesítőszer egyaránt van, abban csak 7,4 gramm cukor van, de ezzel is csak a középmezőnyben foglal helyet.

Az összeállításban szereplő üdítők között a legalacsonyabb cukortartalmú üdítő a Traubisoda volt, 1 deciben mindössze 3,6 gramm cukor van, ami harmada a legtöbb cukrot tartalmazó üdítők eredményének. Viszonylag kevés cukortartalma van a Márka és Queen üdítőknek, ezekben 4-5 gramm cukor van decinként. Utóbbiak jó eredménye azzal is magyarázható, hogy a cukor mellett édesítőszert is tartalmaznak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az összeállítás apropóját részben az adta, hogy a cukorfogyasztás egyre jobban fókuszba kerül a táplálkozástudományban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik friss - egyébként tavaly megjelent - ajánlása szerint érdemes a teljes kalóriabevitelnek csak a tizedét hozzáadott cukorral rendezni, még jobb, ha ez az arány 5 százalék alatt marad. Az 5 százalékos szint 25 gramm - 6 teáskanál - cukrot jelent. Tehát a legcukrosabb üdítőkből egy háromdecis pohárral már túl is lépjük a WHO-ajánlásban szereplő 25 grammos limitet. Az összeállításban szereplő üdítők közül a legkevésbé cukrosakban és a legcukrosabbak között több mint háromszoros a különbség.

Mindazonáltal egy-egy pohár szénsavas cukros üdítő nem jelent számottevő veszélyt, csak a túlzott fogyasztás lehet káros.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?