31 °C Budapest
Durva húzás a H&M-től: érik az újabb botrány?

Durva húzás a H&M-től: érik az újabb botrány?

2016. augusztus 26. 14:10

Nevetségesen olcsón kellett adnia a termékeket a H&M-nek a múltheti techikai hiba miatt, a törölt rendeléseken pedig sok vásárló háborgott az interneten. Egyik olvasónk újabb hiányosságra bukkant a multi webáruházában. Utánajártunk az esetnek, és kiderült, tényleg sántít a dolog. 

Hatalmas lehetőség rejlik az online üzletekben, és a trendek azt mutatják, hogy hamarosan minden jelentős offline áruház az interneten is megjelenik. "Hódolva a köz akaratának", vagyis kielégíteni a vásárló igényét, és haladva a kor szellemével néhány hónapja a H&M is webáruházat indított. A kezdeti zajos sikerből mára csak a zajos rész maradt meg: legutóbb az csapta ki a biztosítékot, és kavart óriási port, hogy technikai hiba miatt brutálisan alacsony árak jelentek meg a honlapon. Az így kialakult óriási kedvezményekre pedig gyorsan lecsaptak a szemfüles vásárlók. Ebből persze szép kis bonyodalom kerekedett, és még most sincs pont az ügy végén.

Mindeközben egyik olvasónk fordult hozzánk kérdésével, mert szerinte valami sántított abban, ahogy a multi webáruháza menedzselte egy termék visszaküldését. A történet röviden a következő: a vevő rendelt egy pólót, de kicsit nagy lett, így szerette volna kicseréltetni. Ezt viszont csak a webáruházon keresztül tehette meg, 

a visszaszállítás költsége őt terhelte, a kereskedő viszont kikötötte, hogy melyik futárcéggel kell visszajuttatnia az árut.

Ha a kézhez kapott termék nem volt hibás, tehát azt kapta a vásárló, amit rendelt és kifogástalan állapotban, ő azonban mégis szeretne elállni a vásárlástól, vagy kicseréltetni esetleg elnézett méret miatt, akkor ennek a költsége a vevőt terheli. Ez ugyan kicsit kellemetlen, de jogilag teljesen rendben van. A hiba ott csúszik a dologba, hogy az áruház megszabta azt is, hogy melyik futárcéggel kell visszajuttatni a terméket.

Ez a szabály

Ha a neten rendelsz, két okból küldheted vissza a terméket. Az egyik a 14 napos indoklás nélküli elállás lehet, ami azt jelenti, ha meggondolod magad, és teljesen mindegy, hogy miért, de mégse akarod a megrendelt terméket, akkor 14 napon belül visszaküldheted, és visszaadják az árát. Ilyen esetben a visszaszállítás költsége a vevőt terheli a Polgárjogi Törvénykönyv (Ptk.) szerint. És ebben az esetben a kereskedő nem korlátozhatja, hogy milyen úton vagy céggel küldöd vissza a terméket.

Ha viszont azért küldöd vissza a terméket, mert a webáruház hibásan teljesített, az már szavatossági igény, és ilyenkor minden költséget, többek között a visszajuttatást is a vállalkozó állja.

Ha ezt a cég nem vállalja önként, akkor csak bírósági úton, vagy azt megelőzően békéltető testület előtt követelhető tőle - tudta meg a Pénzcentrum a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (NFH).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezért nem viheted be az üzletbe

A webáruház üzemeltetője nem feltétlenül egyezik bármely offline üzlet üzemeltetőjével, így kérheti a vállalkozás, hogy a terméket a webáruház részére jutasd vissza. Meghatározhatja akár azt is, hogy csak a saját futárszolgálatával küldheted, ugyanakkor a Ptk. rendelkezései alapján ebben az esetben a költség a vállalkozást terheli - mondta a Pénzcentrumnak az NFH.

Kerestük a H&M-et is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 10:52