14 °C Budapest

Újabb tankönyv-botrány: jogszabálysértés az állami piacon?

2016. augusztus 23. 09:27

Az elmúlt három évben jogszabálysértések kísérték az állami tankönyvek kiadását - állítja a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete az Oktatási Hivataltól és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től kapott közérdekű adatokra alapozva - írja a Magyar Nemzet.

A szaktárca egyelőre nem reagált az egyesület állításaira. A szervezet szerint a kísérleti tankönyvek az állami beavatkozás ellenére sem lettek népszerűbbek: erre a tanévre a kedvező áruk ellenére is kevesebb példányt rendeltek belőlük.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint ugyanis az Emmi 2013 tavaszán jogszabályellenesen szüntette meg több száz tankönyvi engedély meghosszabbítási kérelmét, és ezzel nem tették lehetővé, hogy a pedagógusok azzal a tankönyvcsaláddal fejezzék be egy-egy tantárgy tanítását, amivel elkezdték. Az ügy bizonyítására annak a kiadónak a példájára emlékeztettek, amely az idézett ügyben jogerősen pert nyert a minisztérium ellen.

Jogszabálysértésnek tekinthető szerintük az is, hogy 2014 tavaszán az Emmi és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ olyan tankönyvrendelési tájékoztatót küldött az iskolákba, amely szerint az állami iskolák kizárólag úgynevezett szűkített listáról választhattak. Ez viszont a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek mindössze 13 százalékát tartalmazta, így ez a Tanosz szerint korlátozta a szabad tankönyvválasztás jogát, továbbá diszkriminálta a magánkiadókat.

A Tanosz az ügyben közleményt is eljuttatott lapunkhoz, amelyben felhívják a figyelmet arra: bár a tankönyvekért felelős miniszteri biztos két éve többször nyilatkozta, hogy a következő, 2015. évi tanévre már legalább 80 százalékos lesz az állami kiadású tankönyvek aránya, és ez évente növekedni fog, a számok ezt nem igazolták. Tavaly ugyanis a megrendelt állami tankönyvek aránya az adatok szerint 74,4 százalék volt, ez 2016-ra 72,9 százalékra csökkent, tehát a magánkiadóktól vásárolt könyvek aránya enyhén nőtt. A kísérleti tankönyvek átlagos rendelési darabszáma is visszaesett 2015-höz képest, több mint 3600 példánnyal kértek kevesebbet belőlük.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem