16 °C Budapest
Újabb tankönyv-botrány: jogszabálysértés az állami piacon?

Újabb tankönyv-botrány: jogszabálysértés az állami piacon?

2016. augusztus 23. 09:27

Az elmúlt három évben jogszabálysértések kísérték az állami tankönyvek kiadását - állítja a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete az Oktatási Hivataltól és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től kapott közérdekű adatokra alapozva - írja a Magyar Nemzet.

A szaktárca egyelőre nem reagált az egyesület állításaira. A szervezet szerint a kísérleti tankönyvek az állami beavatkozás ellenére sem lettek népszerűbbek: erre a tanévre a kedvező áruk ellenére is kevesebb példányt rendeltek belőlük.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint ugyanis az Emmi 2013 tavaszán jogszabályellenesen szüntette meg több száz tankönyvi engedély meghosszabbítási kérelmét, és ezzel nem tették lehetővé, hogy a pedagógusok azzal a tankönyvcsaláddal fejezzék be egy-egy tantárgy tanítását, amivel elkezdték. Az ügy bizonyítására annak a kiadónak a példájára emlékeztettek, amely az idézett ügyben jogerősen pert nyert a minisztérium ellen.

Jogszabálysértésnek tekinthető szerintük az is, hogy 2014 tavaszán az Emmi és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ olyan tankönyvrendelési tájékoztatót küldött az iskolákba, amely szerint az állami iskolák kizárólag úgynevezett szűkített listáról választhattak. Ez viszont a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek mindössze 13 százalékát tartalmazta, így ez a Tanosz szerint korlátozta a szabad tankönyvválasztás jogát, továbbá diszkriminálta a magánkiadókat.

A Tanosz az ügyben közleményt is eljuttatott lapunkhoz, amelyben felhívják a figyelmet arra: bár a tankönyvekért felelős miniszteri biztos két éve többször nyilatkozta, hogy a következő, 2015. évi tanévre már legalább 80 százalékos lesz az állami kiadású tankönyvek aránya, és ez évente növekedni fog, a számok ezt nem igazolták. Tavaly ugyanis a megrendelt állami tankönyvek aránya az adatok szerint 74,4 százalék volt, ez 2016-ra 72,9 százalékra csökkent, tehát a magánkiadóktól vásárolt könyvek aránya enyhén nőtt. A kísérleti tankönyvek átlagos rendelési darabszáma is visszaesett 2015-höz képest, több mint 3600 példánnyal kértek kevesebbet belőlük.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?