26 °C Budapest
Ezek most a legkedveltebb magyar borok: tényleg ez lenne az új divat?

Ezek most a legkedveltebb magyar borok: tényleg ez lenne az új divat?

2016. augusztus 7. 12:01

A magyarok negyede hetente többször is fogyaszt bort, és további 20 százalék azok aránya, akik legalább heti egyszer fogyasztanak a szeszes italból. A kutatásból az is kiderült, hogy melyik borvidékek és borfajták a legkedveltebbek.

A Nagy Bor Teszt felmérésén résztvevők 25 százaléka hetente többször, 20 százaléka hetente egyszer, 24 százaléka pedig havonta 2-3-szor bont palackot. A hatalmas minta nem csak a felmérés jelentőségét növeli, és a belőle kinyert információkat hitelesíti, hanem magára a borpiacra, a kulturált borfogyasztásra is felhívja a figyelmet. A borfogyasztók zöme, mintegy háromnegyede tisztán, szóda vagy üdítőital hozzáadása nélkül fogyasztja el a bort, és a korábbi évekhez hasonlóan elsöprő (mintegy 90 százalékos) a hazai termékeket preferálók aránya.

A kutatásból egyebek mellett kiderül az is, hogy a legtöbben a termőhely, a szín és a szőlőfajta alapján választanak bort. Borvidékeink között - az elmúlt évekhez hasonlóan - a legnépszerűbb Villány, Eger és Tokaj, őket egy kissé lemaradva a Szekszárd, Badacsony, Balaton-felvidék hármas követi. A korábbi felmérések más megközelítésben kérdeztek rá a borfogyasztók által leginkább kedvelt borfajtákra. A mostani eredmény igazolja a felmérés nélkül is látható rozédivatot, hiszen a válaszadók között a rozé és siller borok bizonyultak a legnépszerűbbnek, ezeket követték a száraz, majd az édes vörösborok, az édes fehérborok és a száraz fehérek.

A kutatás a borral kapcsolatos rendezvények látogatására is rákérdezett. A válaszok alapján elmondható, hogy szeretünk boros rendezvényre járni. A kitöltők közel fele évente egyszer-kétszer látogat ilyen eseményeket, de 11 százalékuk két-háromhavonta, 3 százalékuk pedig legalább havonta megfordul borkóstolón, borfesztiválon, vagy akár borvacsorán.

Ami a borvásárlási szokásokat illeti, a legtöbben továbbra is szuper- és hipermarketben vesznek borokat, ezt követi a termelőnél történő vásárlás, és növekszik a borszaküzletekben megvett borok aránya. Megfigyelhető, hogy a fogyasztók barátkoznak az online vásárlás gondolatával is; elmondható, hogy a válaszadók közel 10 százaléka már vásárolt bort online, ezen felül minden harmadik nyitott erre.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?