9 °C Budapest

Gyerek étkészleteket teszteltek: ennyi nehézfémet találtak az ellenőrök + képek

2016. július 13. 15:05

Gyerekeknek szánt, kerámia reggeliző készleteket és bögréket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A kiemelt vizsgálatot egy május végi, határérték feletti kadmium és kobalt kioldódásról szóló RASFF riasztás miatt rendelte el a hatóság. A NÉBIH laboratóriumában megvizsgált termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak.

Május végén érkezett riasztás a NÉBIH-hez az EU tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF), hogy kínai származású, Disney motívumokkal ellátott kerámia reggeliző készleteknél határérték feletti kadmium és kobalt kioldódást mértek. A hatóság a lakosság biztonsága érdekében - a riasztásban szereplő termékek forgalomból történő kivonása mellett - célellenőrzést indított a hasonló készletek vizsgálata érdekében. A NÉBIH laboratóriumában öt-öt, mesefigurákkal díszített, kerámia étkészletet és bögrét ellenőriztek.

Forrás: NÉBIH


Az élelmiszerekkel érintkező kerámiatárgyakra vonatkozó előírásokban a nem megtölthető tárgyaknál (például tányéroknál) a kioldódó ólom határértéke 0,8 mg/dm2, míg a kadmiumé 0,07 mg/dm2. A megtölthető tárgyak (például bögrék) esetében a kioldódó ólom mennyisége nem haladhatja meg a 4,0 mg/l határértékét, a kadmium mennyisége pedig a 0,3 mg/l-t. A célellenőrzés során a mért értékek egyetlen termék esetében sem érték el, sőt meg sem közelítették a megengedett határértéket.

Forrás: NÉBIH


A NÉBIH laboratóriumában a reggeliző eszközök kobalt-tartalmát is megvizsgálták a szakemberek.

Bár erre vonatkozó jogszabályi határérték nincs, de megnyugtató, hogy a vizsgálatok gyakorlatilag nem mutattak ki kobalt-tartalmat a mintákban.

Az élelmiszerekkel érintkező kerámiatárgyak a gyártó által kiállított írásbeli megfelelőségi nyilatkozat birtokában hozhatók forgalomba az EU területén, igazolva azok megfelelőségét. A forgalmazóktól bekért megfelelőségi nyilatkozatok vizsgálata még folyamatban van. A laboratóriumban elvégzett vizsgálatok alapján azonban elmondható, hogy a megvizsgált gyermek reggeliző készletek biztonságosak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem