9 °C Budapest

Szemüvegre is van garancia! Mutatjuk, mikor reklamálhatsz az optikában

2016. június 16. 13:03

Reklamálhatsz, ha téves eredménye lett a szemvizsgálatnak, és ezért rossz szemüveget rendeltél? Kicserélik a napszemüveget, ha ráültél és elferdült? Tippek a Budapesti Békéletető Testülettől, amikkel megúszhatod a kellemetlenségeket.

Az egyik esetben például a fogyasztó a kérelmében előadta, hogy egy optikai üzletben a szemvizsgálat előtt megmutatta a jelenlegi szemüvegét, amelyik 6,5 dioptriás volt. A vizsgálat befejezése után a hölgy közölte, nem kell olyan erősségű, ezért az új szemüveg lencséi 5,75 dioptriájúra sikeredtek. Használat közben kiderült, hogy nem jól lát vele a tulajdonos, ezért nem is használta. Aztán pár hónap után felkeresett egy másik üzletet, ahol kiderült, hogy mégis jó volt a régi, 6,5 erősségű szemüveg.

A vállalkozás az eljárásban vitatta a fogyasztó kérelmét, mert álláspontja szerint a szaküzletükben elvégzett látásvizsgálat szakszerű volt és a fogyasztó által adott információk alapján állapították meg az erősséget.

Az üzlet tájékoztatta a fogyasztót, hogy a lencséjükre 90 napos látásvizsgálati garancia van, 

de a panasz előterjesztésének időpontja ezen időn túl történt. Végül a békéltető testületi eljárásban a felek megállapodtak, hogy a fogyasztó szemüvegében kicserélik a lencsét.

Egy másik fogyasztó a márkás napszemüvegével kapcsolatban nyújtott be panaszt a vállalkozás felé, mert annak kerete 4 hónap használat után elferdült. A vállalkozás azért utasította el a panaszt, mert álláspontja szerint a fogyasztó nem rendeltetésszerűen használta a szemüveget, ezért eldeformálódott a kerete. A békéltető testületi eljárásban végül sikerült megegyezni a feleknek és a napszemüveget kicserélte a vállalkozás.

Mit mond ilyenkor a jogszabály?

A szemüvegekre és napszemüvegekre is van kötelező 1 éves jótállás, ha a termék bruttó vételára a 10 ezer forintot meghaladta. A kötelező jótállás időtartama a fogyasztási cikk kézhezvételének napjával kezdődik. A vállalkozás köteles a fogyasztási cikkel együtt a jótállási jegyet a fogyasztó rendelkezésére bocsátani olyan formában, amely a jótállási határidő végéig biztosítja a jótállási jegy tartalmának jól olvashatóságát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen ilyen optikai cikkeknél vagy

szemüvegeknél, ha a vállalkozás külön nem bocsájtja a fogyasztó rendelkezésére a jótállási jegyet, akkor is érvényesíthető a jótállás a fogyasztási cikk vásárlását igazoló nyugta, számla alapján.

Jelen esetekben, ha a vásárlástól számított 1 éven belül van problémája a fogyasztónak az elkészült szemüveggel, lencsével vagy napszemüveggel kapcsolatban, akkor a vállalkozásnak kell bizonyítania azt, hogy a fogyasztási cikk hibája a teljesítést követően keletkezett olyan hiba, amely a nem rendeltetésszerű használat (például: tisztítás) következménye. Ezt a vállalkozás szakértői bizonyítással tudja alátámasztani, tehát nem elegendő a saját, elutasító álláspontja arról, hogy az nem minősül gyári hibának.

Erre figyelj!

Minden esetben őrizd meg a szemüveg nyugtáját, számláját vagy jótállási jegyét, ezek fontos bizonyítékok a kötelező jótállás érvényesítéséhez. Ha nem megfelelő, vagy meghibásodott a termék, akkor kérheted az optikától a garanciális javítást, cserét, vagy a vételár visszafizetését. Ha letelt az egy éves jótállás, és az után merül fel probléma, akkor is fordulhatsz ahhoz az üzelthez, ahol a szemüveget vásároltad, de ilyenkor már neked kell bizonyítanod, hogy a szemüveg már eleve a vásárláskor hibás volt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm