Szemüvegre is van garancia! Mutatjuk, mikor reklamálhatsz az optikában

Szemüvegre is van garancia! Mutatjuk, mikor reklamálhatsz az optikában

2016. június 16. 13:03

Reklamálhatsz, ha téves eredménye lett a szemvizsgálatnak, és ezért rossz szemüveget rendeltél? Kicserélik a napszemüveget, ha ráültél és elferdült? Tippek a Budapesti Békéletető Testülettől, amikkel megúszhatod a kellemetlenségeket.

Az egyik esetben például a fogyasztó a kérelmében előadta, hogy egy optikai üzletben a szemvizsgálat előtt megmutatta a jelenlegi szemüvegét, amelyik 6,5 dioptriás volt. A vizsgálat befejezése után a hölgy közölte, nem kell olyan erősségű, ezért az új szemüveg lencséi 5,75 dioptriájúra sikeredtek. Használat közben kiderült, hogy nem jól lát vele a tulajdonos, ezért nem is használta. Aztán pár hónap után felkeresett egy másik üzletet, ahol kiderült, hogy mégis jó volt a régi, 6,5 erősségű szemüveg.

A vállalkozás az eljárásban vitatta a fogyasztó kérelmét, mert álláspontja szerint a szaküzletükben elvégzett látásvizsgálat szakszerű volt és a fogyasztó által adott információk alapján állapították meg az erősséget.

Az üzlet tájékoztatta a fogyasztót, hogy a lencséjükre 90 napos látásvizsgálati garancia van, 

de a panasz előterjesztésének időpontja ezen időn túl történt. Végül a békéltető testületi eljárásban a felek megállapodtak, hogy a fogyasztó szemüvegében kicserélik a lencsét.

Egy másik fogyasztó a márkás napszemüvegével kapcsolatban nyújtott be panaszt a vállalkozás felé, mert annak kerete 4 hónap használat után elferdült. A vállalkozás azért utasította el a panaszt, mert álláspontja szerint a fogyasztó nem rendeltetésszerűen használta a szemüveget, ezért eldeformálódott a kerete. A békéltető testületi eljárásban végül sikerült megegyezni a feleknek és a napszemüveget kicserélte a vállalkozás.

Mit mond ilyenkor a jogszabály?

A szemüvegekre és napszemüvegekre is van kötelező 1 éves jótállás, ha a termék bruttó vételára a 10 ezer forintot meghaladta. A kötelező jótállás időtartama a fogyasztási cikk kézhezvételének napjával kezdődik. A vállalkozás köteles a fogyasztási cikkel együtt a jótállási jegyet a fogyasztó rendelkezésére bocsátani olyan formában, amely a jótállási határidő végéig biztosítja a jótállási jegy tartalmának jól olvashatóságát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen ilyen optikai cikkeknél vagy

szemüvegeknél, ha a vállalkozás külön nem bocsájtja a fogyasztó rendelkezésére a jótállási jegyet, akkor is érvényesíthető a jótállás a fogyasztási cikk vásárlását igazoló nyugta, számla alapján.

Jelen esetekben, ha a vásárlástól számított 1 éven belül van problémája a fogyasztónak az elkészült szemüveggel, lencsével vagy napszemüveggel kapcsolatban, akkor a vállalkozásnak kell bizonyítania azt, hogy a fogyasztási cikk hibája a teljesítést követően keletkezett olyan hiba, amely a nem rendeltetésszerű használat (például: tisztítás) következménye. Ezt a vállalkozás szakértői bizonyítással tudja alátámasztani, tehát nem elegendő a saját, elutasító álláspontja arról, hogy az nem minősül gyári hibának.

Erre figyelj!

Minden esetben őrizd meg a szemüveg nyugtáját, számláját vagy jótállási jegyét, ezek fontos bizonyítékok a kötelező jótállás érvényesítéséhez. Ha nem megfelelő, vagy meghibásodott a termék, akkor kérheted az optikától a garanciális javítást, cserét, vagy a vételár visszafizetését. Ha letelt az egy éves jótállás, és az után merül fel probléma, akkor is fordulhatsz ahhoz az üzelthez, ahol a szemüveget vásároltad, de ilyenkor már neked kell bizonyítanod, hogy a szemüveg már eleve a vásárláskor hibás volt.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?