28 °C Budapest
Ezért legyen gyanús, ha túl olcsó egy napszemüveg

Ezért legyen gyanús, ha túl olcsó egy napszemüveg

2016. június 10. 19:01

A túlságosan nagy mértékű áresésnél mindig gyanakodni kell - mondja a GData szakértője annak kapcsán, hogy az utóbbi hetekben gyakorivá váltak azok a kéretlen levelek, amelyek extra akciókkal hitegetnek. Petrányi-Széll András szerint ha mégis bedől valaki egy ilyen átverésnek, többszörösen is pórul járhat: ha kap is terméket, szinte biztosan nem az eredetit, hanem egy gyatra utánzatot, arról nem is beszélve, hogy a bankkártyája számát is megszerezhetik.


A nyári szezon közeledtével megszaporodtak azok az ajánlatok, amelyek nagyon kedvező áron ajánlanak különböző napszemüvegeket - akár kéretlen email-ekben, akár a különböző közösségi oldalakon, elsősorban a Facebookon - osztotta meg a Gdata szakértőinek tapasztalatait Petrányi Széll András az InfoRádióban.

Ez egy szezonhoz köthető átverés, aminek az a lényege, hogy a bűnözők hamisított, silány minőségű napszemüvegeket próbálnak meg ránk sózni, úgy, mint ha azok eredetiek lennének, és mint ha azokhoz nagyon kedvező akciók kapcsolódnának. Hozzátette, hogy ez az átveréstípus bármilyen termékkel kapcsolatban előfordulhat.

"Most, hogy itt van a napszemüveg-szezon, természetesen a napszemüvegek kerültek előtérbe. De egyébként ugyanezzel a módszerrel például luxusórákat is kínálnak bűnözők, és "nagy hagyománya van" a különböző gyógyszerkészítmények, vágyfokozók illegális árusításának is" - folytatta a GData szakértője.

A legelső dolog, ami rögtön gyanúra adhat okot, ha azt látjuk, hogy egy százezer forintos napszemüveg most 20 ezer forintért lehet a miénk

"Természetesen vannak gyártói akciók, de azért ilyen mértékű árkedvezménynél gyanakodni kell" - tette hozzá.

A szakértő hasznos tanácsokkal is szolgált az online vásárlásokkal kapcsolatban.

Ha például egy webshopon keresztül történik az értékesítés, érdemes beírnunk a webshop email-címét a Google-be, és megnézni, hogy mások mit írnak erről az internetcímről, amelyen vásárolni szándékozunk" - javasolta Petrányi Széll András.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Emellett fontos az is, hogy ha valahol online vásárolni szándékozunk, megnézzük az oldal impresszumát, és megnézzük, hogy vannak-e ott telefonos elérhetőségek, email-es elérhetőségek, egyáltalán melyik az a cég, amelyik üzemelteti a webshopot, és hogy hogyan tudunk ezzel a webshoppal kapcsolatba lépni" - tanácsolta.

A GData szakértője kiemelte: fontos, hogy tudjuk, ha belefutunk egy átverésbe, annak jelentős kockázata van, a termék talán soha nem érkezik meg. Ha pedig mégis megérkezik, akkor nagyon valószínű, hogy silány minőségű terméket kapunk.

"A harmadik kockázat pedig az, hogy ha megadjuk a bankkártyánk adatait az online vásárlás során egy olyan oldalon, amely nem megbízható, akkor előfordulhat az is, hogy a kártyánk adatai illetéktelen kezekbe fognak kerülni, és az adatokat más vásárlásokhoz is fel fogják használni a bűnözők, tehát elképzelhető, hogy meg fogják csapolni a bankkártyánkat" - figyelmeztetett a szakértő.

 

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43