Ezért legyen gyanús, ha túl olcsó egy napszemüveg

Ezért legyen gyanús, ha túl olcsó egy napszemüveg

2016. június 10. 19:01

A túlságosan nagy mértékű áresésnél mindig gyanakodni kell - mondja a GData szakértője annak kapcsán, hogy az utóbbi hetekben gyakorivá váltak azok a kéretlen levelek, amelyek extra akciókkal hitegetnek. Petrányi-Széll András szerint ha mégis bedől valaki egy ilyen átverésnek, többszörösen is pórul járhat: ha kap is terméket, szinte biztosan nem az eredetit, hanem egy gyatra utánzatot, arról nem is beszélve, hogy a bankkártyája számát is megszerezhetik.


A nyári szezon közeledtével megszaporodtak azok az ajánlatok, amelyek nagyon kedvező áron ajánlanak különböző napszemüvegeket - akár kéretlen email-ekben, akár a különböző közösségi oldalakon, elsősorban a Facebookon - osztotta meg a Gdata szakértőinek tapasztalatait Petrányi Széll András az InfoRádióban.

Ez egy szezonhoz köthető átverés, aminek az a lényege, hogy a bűnözők hamisított, silány minőségű napszemüvegeket próbálnak meg ránk sózni, úgy, mint ha azok eredetiek lennének, és mint ha azokhoz nagyon kedvező akciók kapcsolódnának. Hozzátette, hogy ez az átveréstípus bármilyen termékkel kapcsolatban előfordulhat.

"Most, hogy itt van a napszemüveg-szezon, természetesen a napszemüvegek kerültek előtérbe. De egyébként ugyanezzel a módszerrel például luxusórákat is kínálnak bűnözők, és "nagy hagyománya van" a különböző gyógyszerkészítmények, vágyfokozók illegális árusításának is" - folytatta a GData szakértője.

A legelső dolog, ami rögtön gyanúra adhat okot, ha azt látjuk, hogy egy százezer forintos napszemüveg most 20 ezer forintért lehet a miénk

"Természetesen vannak gyártói akciók, de azért ilyen mértékű árkedvezménynél gyanakodni kell" - tette hozzá.

A szakértő hasznos tanácsokkal is szolgált az online vásárlásokkal kapcsolatban.

Ha például egy webshopon keresztül történik az értékesítés, érdemes beírnunk a webshop email-címét a Google-be, és megnézni, hogy mások mit írnak erről az internetcímről, amelyen vásárolni szándékozunk" - javasolta Petrányi Széll András.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Emellett fontos az is, hogy ha valahol online vásárolni szándékozunk, megnézzük az oldal impresszumát, és megnézzük, hogy vannak-e ott telefonos elérhetőségek, email-es elérhetőségek, egyáltalán melyik az a cég, amelyik üzemelteti a webshopot, és hogy hogyan tudunk ezzel a webshoppal kapcsolatba lépni" - tanácsolta.

A GData szakértője kiemelte: fontos, hogy tudjuk, ha belefutunk egy átverésbe, annak jelentős kockázata van, a termék talán soha nem érkezik meg. Ha pedig mégis megérkezik, akkor nagyon valószínű, hogy silány minőségű terméket kapunk.

"A harmadik kockázat pedig az, hogy ha megadjuk a bankkártyánk adatait az online vásárlás során egy olyan oldalon, amely nem megbízható, akkor előfordulhat az is, hogy a kártyánk adatai illetéktelen kezekbe fognak kerülni, és az adatokat más vásárlásokhoz is fel fogják használni a bűnözők, tehát elképzelhető, hogy meg fogják csapolni a bankkártyánkat" - figyelmeztetett a szakértő.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?