10 °C Budapest
Nagyon sokat bukhatsz, ha te is így fizeted a számlát

Nagyon sokat bukhatsz, ha te is így fizeted a számlát

2016. június 5. 07:07

Közös vacsora a barátokkal? Fizessük együtt a számlát? Vagy inkább csak a saját részedet egyenlítenéd ki? A második választás néha kellemetlen lehet, de bőven megérheti bevállalni. Mutatjuk, mennyit spórolhatsz ezzel a hozzáállással.

Együtt vacsorázni a barátokkal jó mulatság, legalábbis addig, amíg meg nem érkezik a számla. Ekkor indul az egyezkedés, akkor most mindenki fizeti a saját részét, vagy inkább válasszuk a könnyebb megoldást és csak dobjuk szét egyforma arányban a számla végösszegét?

Persze mindig vannak olyanok, akik csak olcsóbb ételeket rendelnek, de olyan is mindig akad, aki mindenből a legdrágábbat kéri. Amennyiben mi olcsóbb ételeket rendeltünk, akkor inkább ne bólintsunk rá csupán udvariasságból a számla közös kifizetésére.

Mennyibe kerül az udvariasságunk?

Egy az Egyesült Királyságban készült felmérés eredményei azt mutatták meg, hogy 3-ból 2-en szívesen osztozkodnak a számla végösszegén. A tanulmányból pedig az is kiderült, hogy az embereknek több mint az egyharmada érzi ilyenkor úgy, hogy többet fizet a kelleténél. A becslések szerint átlagosan egy ilyen alkalommal 8, 73 fontot, vagyis 3000 forintnál is többet bukhatunk.

Nálunk ez az összeg nyilván kevesebb lehet, hiszen az éttermekben az árak is jóval alacsonyabbak. De ha arányaiban nézzük, akkor igaz lehet a feltevés, hogy ezeket az "apró" összeget összeadva már bőven összejöhetne annyi pénz egy élet alatt, ami elég kezdőtökét adhatna egy ház megvásárlásához. A szakértők szerint, ha közösen fizetjük a számlákat, akkor azzal 38 782 fontot - vagyis közel 15 millió forintot bukunk el az életünk folyamán - írja a Mirror.

Ezzel az éttermek is jól járnak?

Azt, hogy a számlát végül külön-külön vagy egyben fizetjük, az arra is hatással van, hogy mennyi borravalót adunk a vacsora végén. Az étteremtulajdonosok 42 százaléka szerint, ha megosztva fizetjük a számlát, akkor hajlamosabbak vagyunk kevesebb borravalót fizetni. Azonban bőven akadnak olyan éttermek is, amelyek szívesen alkalmazkodnak a vendégeikhez, és könnyen szétbontják a számlát a fizetéskor.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi borravalót adjunk?

Magyarországon az a bevett szokás, hogy a számla végösszegének 10 százalékát illik otthagyni, ha nagyon elégedettek vagyunk, akkor adjunk 15 százalékot. A számlát azonban mindig nézzük meg, mert egyre több helyen már beépítik az árakba a borravalót is, ezt a blokkon úgy tüntetik fel, hogy 12,5 százalékos szervízdíj. Ebben az esetben nem szükséges még pluszt adni.

Mennyit járunk étterembe?

A felmérések szerint nem sokat járunk étterembe, ha pedig mégis valahol házunk kívül eszünk, akkor többször választjuk a gyorséttermeket a hagyományos vendéglőkkel szemben. A magyaroknak mindössze a 17 százaléka jár havonta vagy annál is gyakrabban étterembe - derül ki a Food Network által készített étkezési szokásainkat vizsgáló kutatásból.

A válaszadóknak a fele egyébként a családjával, a konyhaasztalnál vacsorázik, 32 százalékuk pedig a nappaliban, a tévé előtt. A legtöbben munka után rántott vagy sült húst esetleg egy levest vagy egy szendvicset ennének.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?