17 °C Budapest
Csomagküldés? Mutatjuk, mire kell figyelni

Csomagküldés? Mutatjuk, mire kell figyelni

2016. május 25. 18:01

Elveszett, sérült csomag, elutasított kártérítési igény - mutatjuk mire kell odafigyelni a csomagküldő szolgáltatások igénybevételénél.


Napjainkban a (külföldi) csomagküldés a fénykorát éli, azonban nem árt körültekintően körbejárni a témát, - lehetőleg még a küldemény feladása előtt -, hogy később ne érje váratlan meglepetés a fogyasztókat - hívja fel a figyelmet közleményében a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Mit jelent a "megfelelő" csomagolás?

Fontos megemlíteni, hogy általában gyűjtős csomagszállítás történik, ezért érdemes a biztonságos csomagolásra időt szánni. Tisztában kell lennie a fogyasztóknak azzal is, hogy a csomagolás mindig a feladó felelőssége. Több esetben érkezett olyan panasz a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesülethez, hogy a fogyasztó reklamációját a cég, a "nem megfelelő vagy hiányos csomagolás" -ra való hivatkozással utasította el. Példának okáért, ha a csomag dobozának belseje nem tartalmazott megfelelő kitöltő anyagot (hungarocell, stb.), tehát nem volt kibélelve, s emiatt a belső tartalom megsérült, (például elázott, összeragadt, összetört), azért a vállalkozás nem tudta a fogyasztó kártérítési igényét elfogadni.

Célszerű ezért, hogy már a csomagolás közben készítsenek a fogyasztók fényképfelvételeket - és ne csak a végső, lezárt dobozról -, annak igazolásaképp, hogy a dobozban például milyen kitöltő anyag van. Fénykép készítése egyebekben minden olyan tárgy szállítása esetén ajánlott, mely törékeny, sérülékeny vagy nagy értéket képvisel. A nagy értékű árukra érdemes biztosítást is kötni, azonban fontos tudni, hogy annak megléte nem jelent automatikus kártérítést. Végezetül egyértelműnek tűnhet, de a feladásra szánt csomagra mindenképp rá kell írni a feladó nevét és címét, valamint természetesen a címzett adatait is.

Kárbejelentés, kártérítési igény

A sérült vagy eltűnt szállítmányokkal kapcsolatos kárbejelentéseket az egyes futárszolgálatok által előírt határidőben, valamint (általában) írásban kell bejelenteni a cégeknek. A fogyasztók figyeljenek erre, hiszen a (jogvesztő) határidők elmulasztása a panaszok vállalkozás általi elutasítását vonhatja maga után esetlegesen. A cégek továbbá elutasítanak minden olyan kártérítési igényt, amelyhez nincs csatolva fényképes bizonyíték a sérült szállítmányról, a kézbesítéskor készített jegyzőkönyv másolatáról és az áru értékét igazoló számla másolatáról. Ezek hiányában nem bizonyítható ugyanis, hogy a csomag a szállítás során sérült meg. Van olyan cég is, amely csak abban az esetben fogad el reklamációt, ha a csomagon külsérelmi nyom látható, pl. kiszakadt a doboz. Egyebekben,

ha bármilyen sérülést találunk a csomagoláson az átvételnél, ellenőrizzük a csomag tartalmát is, így a futár azonnal fel tudja venni a kárjegyzőkönyvet.

A csomag elvész vagy megsemmisül

Egy fogyasztó azért fordult az Egyesülethez, mert sérelmezte, hogy a csomagküldő cég nem az elveszett küldeményben található műszaki cikkvételárát, hanem "csupán" kártérítési átalányt fizetett meg utóbb a részére (ebben az esetben ez az összeg a szolgáltatásért kifizetett díj tizenötszöröse volt). Az ilyen vagy ehhez hasonló esetek elkerülése végett érdemes a vállalkozás általános szerződési feltételeit (ÁSZF) áttanulmányozni, - még a küldemény feladása előtt -, és annak a cégnek a szolgáltatásait igénybe venni, mely a legkedvezőbb feltételeket tartalmazza a fogyasztóra nézve ilyen esetekben. Az ÁSZF végigolvasása abban is segítheti a fogyasztók tájékozódását, hogy melyek azok az áruk, amelyeket nem, vagy csak különböző feltételek megléte esetén szállít a cég. Ha pedig a csomag veszélyes áru besorolással (pl.: UN számmal) rendelkezik, úgy szintén speciális szabályok vonatkoznak a feladására.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Végezetül ne feledjék a fogyasztók, hogy egyedi vitájuk esetén a békéltető testületekhez is fordulhatnak, ahol gyors, szakszerű és ingyenes eljárásában rendezhetik problémájukat - akár egyezségkötéssel is - a cégekkel.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?