11 °C Budapest
Évtizedek óta nem volt ilyen: már a sör sem fogy úgy, mint régen

Évtizedek óta nem volt ilyen: már a sör sem fogy úgy, mint régen

2016. május 15. 09:04

Az Euromonitor International legfrissebb adatai szerint 2015-ben, hosszú évtizedek óta először romlottak az alkoholeladási mutatók a világon - írja a CNN.

Spiros Malandrakis, a cég elemzője szerint valójában ennél is nagyobb időintervallumról van szó, tulajdonképpen a kilencvenes évek végi ázsiai gazdasági válságig kell visszamenni, hogy az ember megtalálja a mostani előtti utolsó visszaesést a világ alkoholfogyasztásában.

Ha a pénzösszeget nézzük, az eladás tavaly nagyjából 2 százalékkal emelkedett, de az elfogyasztott alkohol mennyisége 0,7 százalékkal esett. A világ legtöbbet fogyasztó öt országa sorrendben:

Kína, Egyesült Államok, Brazília, Németország és Oroszország.

Az ivásban világelső Kínában a fogyasztás 3,5 százalékkal csökkent 2015-ben, ahogy lelassult a gazdaság. Brazíliában 2,5 százalékos, Kelet-Európában 4,9 százalékos volt a visszaesés. Az elemző szerint rontott az eladáson a brazil gazdasági helyzet és a politikai válság, valamint az ukrán-orosz háború is.

A gin, az ír és a japán whiskey, valamint a barna sör így is egész jól szerepelt. Az év legnagyobb vesztese a rum és a vodka volt.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18