12 °C Budapest
Növényvédőszerrel volt tele a paprika: a határérték huszonháromszorosát mérték

Növényvédőszerrel volt tele a paprika: a határérték huszonháromszorosát mérték

2016. május 11. 12:03

Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termék visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

A kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén tárolt, 60 kg egyiptomi származású paprikából az éves élelmiszerlánc-biztonsági monitoring terv részeként 2016. április 27-én történt mintavétel. A termék első magyarországi forgalmazója a GAVA Hungária Kft. volt.

Az étkezési paprikában a NÉBIH laboratóriuma lambda-cihalotrin (rovarölő hatású) növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben: 0,1 mg/kg helyett 0,23 mg/kg értéket mértek. Ez a növényvédőszer-hatóanyag a szívó és rágó kártevőkkel szemben nyújt védelmet.

A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van, a mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

A jogszabály által előírt szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése nem jelent minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen. A forgalomba kerülő termékeknek minden esetben meg kell felelniük ezeknek a határérték-előírásoknak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 16:50