2 °C Budapest
Egy vagyonba kerül a vasárnapi újranyitás

Egy vagyonba kerül a vasárnapi újranyitás

2016. április 22. 08:30

Több ezer munkavállaló felvételére és több tízmilliárd forint bérpótlék kifizetésére van szükség a kereskedelemben a vasárnapi újranyitás miatt, de ez még így is megéri a cégeknek - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amíg a múlt hét utolsó napján csak az üzletek 25-30 százaléka vállalta az újranyitást, addig ezen a vasárnapon már majdnem teljesen visszaáll a boltzár bevezetése előtti rend. Több nagy kereskedelmi lánc, mint például a Tesco, a Lidl és az Auchan - egymással versenyezve - minden üzletét kinyitja, de így tesz a SPAR hálózatának sok tagja is. A Praktiker és a Decathlon csak május 8-án nyitja ki áruházait újra vasárnap, az IKEA még később, május 22-től állítja vissza a vasárnapi nyitva tartást. Az újranyitás többletköltségekkel is jár, így eleve pótolni kell a boltzár miatt leépített - mintegy hatezer főre tehető - létszámot.

Mindenképpen több ezer ember felvételére van szükség az ágazatban. Az 50 százalékos vasárnapi pótlék önmagában több tízmilliárd forinttal emeli meg a cégek bértömegét

- mondta Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Ugyanakkor nemcsak a bérpótlék növeli a költségeket, hanem az is, hogy a szakemberhiány miatt időközben sok helyen - több nagy kereskedelmi láncnál akár tíz százalék feletti mértékben is - emelni kellett a fizetéseket ahhoz, hogy megtartsák a munkaerőt és megőrizzék a versenyképességet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?