0 °C Budapest
Kitálalt a CBA vezére: ezzel védekezik a milliárdos vállalkozó

Kitálalt a CBA vezére: ezzel védekezik a milliárdos vállalkozó

2016. április 19. 16:01

Az Index szerint többen tették fel maguknak az utóbbi napokban a kérdést: ha Baldauf László CBA-elnökként hangosan állt ki a vasárnapi kötelező zárvatartás mellett, és hangsúlyozta, hogy a vasárnapi munka családokat tesz tönkre, akkor hogy lehet, hogy boltjaikat mégis kinyitják vasárnap? Főként, hogy Baldauf az egyike volt azoknak, akik még lobbiztak is a törvényért.

A hírportál korábbi kérdésére, miszerint kinyitnak-e CBA-üzletek vasárnap, azt a választ érkezett, hogy "a franchise partnereink a nyitvatartási időt saját hatáskörben határozhatják meg, - abba a központ nem szól bele - így a vasárnapi nyitásról is a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások döntenek".

Sok család ment már tönkre

Baldauf tavaly azt nyilatkozta, elég régóta dolgozik már a szakmában, sok családot látott tönkre menni a vasárnapi munka miatt. Elfogadhatatlannak tartja, hogy sokan csak azért dolgozzanak vasárnap, mert az emberek nem tudnak hat nap alatt mindent megvenni. A forgalom pedig nem esik vissza a kötelező vasárnapi boltzártól.

Most a portál megkérdezte Baldauf Lászlótól, személy szerint mit gondol a kormány változtatásáról, a törvény visszavonásáról, illetve a közvetlenül az ő tulajdonába, vagy résztulajdonába tartozó boltokkal kapcsolatban mi a terv.

De a konkurenseket is nézni kell

Baldauf válaszában azt írta:

Ahogyan azt korábban számos fórumon hangoztattam, több fontos szempont miatt kedvezőnek tartottam a vasárnapi nyitva tartás korlátozását, mely a több tízezer kereskedelmi alkalmazott számára megteremtette a pihenés, a családi együttlét lehetőségét. Az újbóli nyitás sajnos a kereskedelemben dolgozók, és ezzel együtt családjaik számára is komoly nehézséget jelentenek. Az érdekeltségembe tartozó üzletek vonatkozásában kollégáimmal együtt alaposan megvizsgáljuk azt, hogy mely üzleteknél tudjuk megtenni azt, hogy vasárnap továbbra is zárva maradjunk. Szívem szerint egyik kereskedelmi egységemet sem nyitnám ki, de a megváltozott körülményeket - konkurens üzletláncok újranyitását - nekem is figyelembe kell vennem. A vasárnapi nyitvatartás korlátozásának eltörlése komoly mértékben veszélyezteti a hazai tulajdonú családi-, illetve kisvállalkozásokat, akik számára a vasárnapi működés lehetősége a túlélést jelentette. A döntés hatására komoly mértékű bezárási hullám következhet be.

Buktak a magyar láncok

A kormány hangoztatott célja a misére járás mellett egyébként az volt a kötelező zárvatartással, hogy ezzel a nemzetközi multikkal, és nagy diszkontokkal (Tesco, Lidl, Aldi, Penny) szemben megvédjék a családi vállalkozásokat és a hazai láncokat (CBA, Coop, Real).

Ehhez képest egy év eredménye az volt 2015 végén, hogy a diszkontok forgalma 5,4 százalékkal erősödött, míg a hazai láncok 6,8 százalékkal gyengültek. A nagy nemzetközi multik (Tesco, Auchan) is erősödtek 1,7 százalékot. Tegyük hozzá, a független kisboltok 3 százalékos erősödést értek el.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?