Szülők, figyelem! Ezek a játékok halálosak lehetnek a gyerekre

2016. március 30. 16:00

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei mágneses gyerekjátékokat vizsgáltak. Az ellenőrzések során azt vizsgálták, hogy a játékoknak van-e olyan kisméretű mágneses alkatrésze, amely lenyelhető, és a mágnes erőssége meghaladja a szabványban meghatározott határértéket. A témavizsgálat során 30-féle termék mintavételezésére került sor, amelyből 8-féle termék nem felelt meg a követelményeknek. A kifogásolt termékek használata során fennáll a bélperforáció vagy a bélelzáródás kockázata.

Gyermekjáték vásárlás során érdemes fokozottan körültekintően eljárni. Nem is gondolnánk, de például egy nem megfelelő kialakítású mágneses darts akár halált is okozhat.

Azok a játékok, amelyek lenyelhető erős mágnest tartalmaznak, nagy veszélyt jelentenek a gyermekek számára. Egynél több mágnest vagy egy mágnest és egy mágnesezhető tárgyat (például vas vagy nikkel) lenyelve, ha ezek a belekben összetapadnak, és a bélfalakat maguk közé zárják, akkor bélelzáródást, vagy bélperforációt okozhatnak, amely súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a bélperforáció vagy -elzáródás felismerése könnyen téves lehet, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában vizsgálta a termékkört, és a vizsgált 30 játékból 8 esetben (27%) állapított meg nem megfelelőséget.

Az idei vizsgálatban a nem megfelelő játékok körét jellemzően a darts és a horgászkészletek alkotják.

A darts esetében a veszély abban áll, hogy a táblához való tapadást biztosító erős mágnesnek vagy mágnest tartalmazó fejnek a nyílhoz való rögzítettsége nem megfelelő, ezért azt a gyermek könnyűszerrel eltávolíthatja, és ezek méretüknél fogva lenyelhetőek. A mostani témavizsgálat során talált ilyen játékok egyike sem elégítette ki a követelményeket, azok mágneses erőssége körülbelül hétszerese volt a megengedett értéknek.

A horgászkészleteknél szintén a nem megfelelő rögzítés okozza a veszélyt. Az előírt terhelés hatására hatféle játékból négynél a mágneses fej leszakad a horgászbotról, ezek a mágneses fejek méretük alapján szintén lenyelhetőek. Ezeknél a játékoknál a mágneses erősség egy esetben a megengedett érték több mint másfélszerese, a többi esetben körülbelül háromszorosa volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentieken kívül egy napelemes billegő virág sem felelt meg az elvárható feltételeknek. A játék az ejtővizsgálat során eltört, így hozzáférhetővé vált a benne lévő lenyelhető méretű mágnes, amelynek a mágneses erőssége a megengedett érték közel másfélszerese volt, tehát a fentiekhez hasonlóan a korábban részletezett veszélyt hordozza magában.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szükségesnek tartja a következő években is a rendszeres, átfogó ellenőrzéseket, és termékbiztonsági vizsgálatokat, hogy a veszélyes termékeket a forgalomból való kiszűrésének érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm