23 °C Budapest
Jön az új magyar pénz! 10 dolog, amit nem tudtál a húszezresről

Jön az új magyar pénz! 10 dolog, amit nem tudtál a húszezresről

2015. november 14. 07:01

Pontosan egy hónap múlva, december 14-én érkezik az új húszezres. Megkönnyítjük a várakozás feszült napjait: elárulunk tíz érdekességet a legújabb magyar bankjegyről.

1. A jelenlegi húszezresek 2016 végéig lesznek használhatók a készpénzforgalomban. A bevonás napját követően a bankok és a posta pénztárai még három évig, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig 20 évig cseréli törvényes fizetőeszközre a régi 20 ezer forintosokat.

2. A 20 000 forintos bankjegycímletet sok ATM kezeli, így a forgalomba hozatalt követően akár azonnal vagy néhány napon belül már ilyet is kaphatunk az ATM-ekből, vagy a postán, bankokban. Tömeges elterjedésére 2016 első hónapjaitól lehet számítani.

3. Egy éve vehettük kézbe a megújult bankjegycsalád első darabját, az új tízezrest. Idén ugye a húszezres jön, a következő két címlet várhatóan a 2 000 és 5 000 forintos bankjegy lesz, 2017-ben.

4. Az új bankjegyen a nyomtatott portré tükörképét ábrázoló, eddig is alkalmazott vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett függőlegesen elhelyezkedő 20 000 értékjelzéssel. Ez a - sok külföldi bankjegyen már elterjedten alkalmazott - kombináció egyrészt nehezíti a hamisítást, másrészt az "utca embere" és a pénztárosok által is egyszerűen ellenőrizhető.

Forrás: MNB

5. Ugyancsak a jelenleginél markánsabb az előoldalon található hologram is, amely egyben összetettebb védelmet is kínál. Formája eltér a jelenlegi sorozat címletein alkalmazottól, másrészt hatékonyan segíti a pénztárosok munkáját azzal, hogy egyes elemei UV fényben fluoreszkálnak.

6. A bankjegy papírjában lévő, átnézetben (fény felé tartva) ellenőrizhető biztonsági szál is csak ezt a címletet azonosítja. Míg a jelenlegi bankjegyek mindegyik címletében azonos (MAGYAR NEMZETI BANK) feliratot tartalmazó biztonsági szál található, addig az új húszezer forintos bankjegyek esetében a biztonsági szál felületén az MNB betűk mellett a számmal írt 20 000 értékjelzés is olvasható.

7. A megújult húszezer forintos bankjegy számmal és betűvel írt értékjelzései a jelenleginél jobban tapinthatók, másrészt kifejezetten a tapintással történő azonosítást megkönnyítő elemek is helyet kaptak az új bankjegyen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

8. A pénztárosok napi gyakorlatában az egyik leghatékonyabb ellenőrzési módszer a bankjegy kombinált, UV lámpával történő vizsgálata. A hamisítások megnehezítése, illetve ezzel összhangban az ellenőrzés megkönnyítése érdekében megújult, színesebb és címletspecifikusabb lett az ezt szolgáló, természetes fényben nem látható, ám UV-fényben megjelenő motívum is.

Forrás: MNB

9. A jelenlegi húszezer forintossal összehasonlítva, a hátoldalról a gyakrabban ellenőrzött előoldal közepére került a színváltó festékkel nyomtatott motívum, amely színét mozgatás  hatására aranyról zöldre változtatja.

10.
Új biztonsági elem a bankjegy hátoldalán, a vízjel bal oldalán mozgatás hatására előtűnő aranyszínű, ún. irizáló sáv, amelyben a 20 000 értékjelzés és az MNB felirat látható.

(Cikkünkhöz a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató kiadványait használtuk.)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?