7 °C Budapest

Vasárnapi zárva tartás: a részmunkaidős dolgozók kerültek veszélybe

2015. november 11. 09:35

Míg szakértők szerint a vasárnapi zárva tartás első sorban a részmunkaidős alkalmazottak megélhetésére volt negatív hatással, addig a kötelező létszámra vonatkozó új tervezet az lehet a következménye, hogy a munkáltatók minden egyes kötelezően alkalmazandó embert minimálbérre vesznek majd fel - írja a Magyar Nemzet.


A vasárnapi zárva tartás bevezetése óta a részmunkaidős alkalmazottak döntő többségét (a diákokat, a nyugdíjasokat, a gyes vagy gyed mellett dolgozó édesanyákat) elbocsátották - nyilatkozta a lapnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára (VOSZ). Úgy látja, a kormány eredeti célja nem teljesül, hogy a családi vállalkozásokhoz kerüljön át közel 250-350 milliárd forintnyi forgalom.

A VOSZ főtitkára szerint a multik ugyanis olyan döntéseket hoztak a nyitva tartás, beszerzés és árpolitika terén, amelyhez a fogyasztók alkalmazkodtak. Aki vasárnap is kinyithat, gyakran arra panaszkodik, hogy alig vannak vásárlók a boltban.

Hamarosan a parlament elé kerülhet az új jogszabály tervezet, miszerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia. A VOSZ főtitkára szerint a közhatalom akkor sem tölthet be tulajdonosi funkciót az ágazaton belül, ha szabályozói joga van.  Erre példaként felhozta, logikusabb lenne, ha a kormány inkább az egészségügyben maximálná az egy orvosra vagy ápolóra jutó betegek számát.

A szabályozásnak az lehet az egyetlen logikus következménye, hogy a munkáltatók minden egyes kötelezően alkalmazandó embert minimálbérre vesznek fel, hiszen a bővítés nem a saját piaci döntésük eredménye - tette hozzá a lapnak Dávid Ferenc. Szerinte az emberek amúgy sem fognak sorban állni a nettó 80-90 ezer forinttal "kecsegtető" állásokért.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?