16 °C Budapest

Vasárnapi zárva tartás: a részmunkaidős dolgozók kerültek veszélybe

2015. november 11. 09:35

Míg szakértők szerint a vasárnapi zárva tartás első sorban a részmunkaidős alkalmazottak megélhetésére volt negatív hatással, addig a kötelező létszámra vonatkozó új tervezet az lehet a következménye, hogy a munkáltatók minden egyes kötelezően alkalmazandó embert minimálbérre vesznek majd fel - írja a Magyar Nemzet.


A vasárnapi zárva tartás bevezetése óta a részmunkaidős alkalmazottak döntő többségét (a diákokat, a nyugdíjasokat, a gyes vagy gyed mellett dolgozó édesanyákat) elbocsátották - nyilatkozta a lapnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára (VOSZ). Úgy látja, a kormány eredeti célja nem teljesül, hogy a családi vállalkozásokhoz kerüljön át közel 250-350 milliárd forintnyi forgalom.

A VOSZ főtitkára szerint a multik ugyanis olyan döntéseket hoztak a nyitva tartás, beszerzés és árpolitika terén, amelyhez a fogyasztók alkalmazkodtak. Aki vasárnap is kinyithat, gyakran arra panaszkodik, hogy alig vannak vásárlók a boltban.

Hamarosan a parlament elé kerülhet az új jogszabály tervezet, miszerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia. A VOSZ főtitkára szerint a közhatalom akkor sem tölthet be tulajdonosi funkciót az ágazaton belül, ha szabályozói joga van.  Erre példaként felhozta, logikusabb lenne, ha a kormány inkább az egészségügyben maximálná az egy orvosra vagy ápolóra jutó betegek számát.

A szabályozásnak az lehet az egyetlen logikus következménye, hogy a munkáltatók minden egyes kötelezően alkalmazandó embert minimálbérre vesznek fel, hiszen a bővítés nem a saját piaci döntésük eredménye - tette hozzá a lapnak Dávid Ferenc. Szerinte az emberek amúgy sem fognak sorban állni a nettó 80-90 ezer forinttal "kecsegtető" állásokért.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm