8 °C Budapest

Megkezdődött a Mikulás-szezon az áruházakban

2015. november 5. 08:35

Bár még csak egy hónap múlva lesz Mikulás, az üzletek polcain már megjelentek az ünnephez kapcsolódó édességek, és ajándékok. A fogyasztói árakban jelentős változás nincs tavalyhoz képest, a minőségi tejcsokoládék viszont egyre népszerűbbek - írja a Magyar Nemzet.


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén eddig eltelt időszakban 6 százalékkal nőtt az áruházak, boltok forgalma, ami az uniós átlag kétszerese. Az előzetes számítások szerint pedig decemberben akár további 5-6 százalékkal nőhet az áruházi költekezés. Az ünnepi alkalmakra megközelítőleg ugyanannyit költenek a magyar családok élelmiszerre, mint ajándékra, de idén a játékboltok is nagy fellendülésre számítanak.

A magyarországi áruházláncok többségében már megjelentek a Mikuláshoz köthető édességek és ajándékok. Nagyon széles a választék, és az árak között is nagy lehet a különbség, száz forinttól akár több ezer forintig válogathatunk az édességek között. A csokoládék kakaótartalma is változó, átlagban 5 és 60 százalék között mozog. A SPAR-csoport megfigyelése szerint a piacon az utóbbi években egyre kelendőbb a valódi tejcsokoládé, ezzel egy időben a bevonó- és kakaómassza-alapú mikulások forgalma pedig folyamatosan csökken.

A december 6-i ünnep a játéküzleteknek is meghatározó időszak, a magyar játékpiacon meghatározó importőr, saját bolthálózattal is rendelkező Formatex Kft. az idei évben kisebb fellendülést vár a Mikulás-ajándékok terén, számításaik szerint a tavalyi háromezer forint körüli összeg után idén körülbelül négyezer forintos ajándékok kerülnek majd a Mikulás-zacskóba. Az idei év slágerterméke lesz várhatóan az intelligens gyurma, a "sütibaba", illetve továbbra is népszerűek a gyűjthető és az egyéb akciós játékok - mondta a lapnak Borhi János ügyvezető. A gyermekszórakoztatás terén is nagy jelentősége van a Mikulás-ünnepnek, a rendezvényszervező cégek is fokozottan készülnek az ünnepre. Átlagosan tíz- és negyvenezer forint között rendelhetünk meg fél órára egy Mikulást, ha egyedül jön, de ha azt szeretnénk, hogy krampuszok is kísérjék, akkor már 20 és 60 ezer forint között van az összeg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem