7 °C Budapest

Vizsgálják a kétes eredetű borokat: vehetett bárki belőle?

2015. augusztus 12. 20:01

Az utóbbi napokban olasz import borokat zároltak és vizsgáltak az illetékes hatóságok. A gyanú szerint származásukat tekintve nem feltétlenül nyomon követhető temékek érkezhettek hazánkba. A NÉBIH szerint csak érzékszervi hibák vannak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.

A NÉBIH az első nemzetközi hírek megjelenését követően haladéktalanul és soron kívül megkezdte a borhamisítás botrányban érintett olasz cégektől származó, hazánkba importált készleteket ellenőrzését és mintegy 50.000 hl bort zárolt.

A laboratóriumi vizsgálatok során a termékek összetételével kapcsolatos kifogás eddig nem merült fel, csupán érzékszervi hibák akadtak.

Az ügyben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali hivatalos tájékoztatást kért az illetékes olasz borászati hatóságtól, valamint a mintákat vizsgáló laboratóriumtól is. A kapcsolatfelvétel eredményeként augusztus 5-én létrejött egyeztető tárgyaláson a magyar szakemberek garanciát kértek az olasz szakmai delegáció tagjaitól arról, hogy a Magyarországra beérkezett bortételek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően készültek, azok nyomon követése biztosított. Az olasz képviselők az adatok hivatalos formában történő bekérését kérték a magyar szakemberektől, melyet az illetékes olasz Minisztériumnál kell megtenni.

Amíg az olasz hatóságok nem adnak megfelelő garanciát a tételek eredetére vonatkozóan, addig azok Magyarországon nem hozhatók kereskedelmi forgalomba.

A hazánkba érkező lédig borászati termékek mennyisége - az utóbbi évek szigorú hatósági ellenőrzéseinek köszönhetően - évről-évre jelentős csökkenést mutat. 2013-ban több mint 535.000 hl bor érkezett Magyarországra feldolgozás és kiszerelés céljából, míg 2014-ben mintegy 300.000 hl, 2015 első félévében pedig 125.000 hl. (Ezzel szemben a Magyarországról évente exportált borászati termékek mennyisége mintegy 650.000 hl.)

Az elmúlt években vizsgált olasz boroknál ez idáig hamisított tételt nem találtak a szakemberek, kizárólag minőségi kifogások és érzékszervi hibák fordultak elő.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem