12 °C Budapest

Tízmilliókat bukott a legendás magyar fitneszdíva

2015. augusztus 7. 16:45

Visszaéltek Bíró Ica nevével: külföldi hirdetési oldalakon bukkantak rá a Metal Lady hamis CD-ire a sztár rajongói. Itthon is hatalmas gond a hamisítás, egy friss felmérés szerint bár sokan tudják, bajt okoznak a hamis termékek megvásárlásával, a teljes kár mértékéről fogalmuk sincs.

Megtiszteltetésnek vette Bíró Ica, hogy külföldi oldalakon is árulják a CD-it. A gond csak az volt, hogy nem az eredeti változatokat, így a sztár egy forint bevételt sem lát az egészből. Sőt, becslések szerint több tízmillió forinttól eshetett el így a Metal Lady. A csaló árusokra a rajongók hívták fel a figyelmet - írja a Blikk.

De nem csak ezzel okoztak nekem kárt ismeretlenek. Egy ismerősöm egy rólam készült képet hozott haza az Egyesült Államokból, amin látható, hogy Testszépítés című videómat "Ica-fitneszként" árulják feketén, angolul és spanyolul. Sőt reklámszatyrokon cipőmárkát hirdetnek a fotómmal Németországban. Ráadásul hazai weboldalakon is találkoztam az engedélyem nélkül használt képemmel, nevemmel. Akár több tízmilliónyi jogdíjtól, bevételtől estem el a hamisítások és a képemmel való visszaélések miatt

- mondta el a lapnak a fitneszdíva.

Hatalmas gond a hamisítás

Magyarországon is komoly gondot okoz a hamisított termékek vásárlása. Továbbra is népszerűek a hamis termékek a magyar fiatalok körében - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (TÁRKI) közös, 200 fiatal bevonásával készített felméréséből.

A vizsgálatba egy június végi magyarországi könnyűzenei fesztivál látogatói közül 200 fiatalt vontak be. Az eredmények szerint a hamisított terméket vásárlók 75,5 százaléka az elmúlt évben többször, 24,5 százalékuk pedig egyszer döntött a hamis termék mellett a válaszok alapján.

A hamis termékek vásárlásának legfőbb motivációját az árkülönbség jelenti: a megkérdezettek közel fele a termék olcsóságát jelölte meg a döntés indokaként, szinte ugyanezek a válaszadók hozzáfűzték azt is, hogy megvásárolták volna az eredeti terméket, ha az nem lett volna sokkal drágább a hamisnál.

A felmérés szerint a vizsgálatba bevontak több mint egynegyede azért vásárolta meg a hamisított árut, mert számára látszólag nem volt gond a minőségével, valamint a válaszadók 28,3 százalékát nem is érdekelte, hogy hamis-e a termék vagy sem; megvette, mert szüksége volt rá.

A válaszadók több mint fele tisztában van azzal szerint az eredeti terméket előállító gyártó szenvedi el a legnagyobb kárt a bevételkiesés és a bizalomvesztés révén, 24,6 százalékuk pedig a fogyasztókat tartja a hamisítás veszteseinek a termékek rövid élettartama, vagy veszélyessége, elavulása miatt.

Az unióban is gond van

Minden évben több mint 500 ezer munkahely megszűnését és közel 13 ezer-milliárd forintnyi kárt okoz a hamisított divatcikkek forgalmazása az EU területén. Az uniós országok közül leginkább a fejlett divatiparral rendelkező Olaszország gazdaságát sújtja a nemzetközi bűnbandák által irányított divattermékek hamisítása - olvasható a HENT honlapján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) legfrissebb jelentése szerint

a divatcikkek éves 275 milliárd eurós (85 ezer-milliárd forint) teljes forgalmának mintegy 10 százalékát teszik ki a hamis divattermékek (ruhák, cipők, és egyéb kiegészítők, pl: sálak, nyakkendők, övek, kesztyűk stb.) az EU-ban.

Az ilyen termékeket előállító és forgalmazó szektorban 3,8 millióan dolgoznak, és összesen 647 ezer vállalkozás található; a cégek közel fele Olaszországban működik. A dokumentum rámutat: a nemzetközi bűnbandák által irányított termelés és értékesítés évente mintegy 43,3 milliárd eurós (kb. 13,4 ezer-milliárd forint) kárt okoz az Unió gazdaságának, és körülbelül 518 ezer munkahely megszűnéséért felelős.

A divatcikkek hamisítása káros hatásának leginkább kitett országok között található Olaszország és az Egyesült Királyság. Előbbiben évi 4,5 milliárd eurós közvetlen kárt okoz a hamisítás, illetve közvetlenül évi 50 ezer, közvetve 80 ezer állás megszűnését okozza. Az Egyesült Királyságban ugyanez a kár 3,6 milliárd eurónyi, illetve 40 ezer munkahely a veszteség. Nem sokkal marad le a Franciaország és Németország sem a listán: mindkét országban egyenként évi 3,5 milliárd eurós közvetlen kárral lehet számolni. Emellett a franciáknál közvetlenül 25 ezer, közvetve 36 ezer ember válik állástalanná a divatcikkek egyre szaporodó hamisítása miatt, míg Németországban ugyanez az adat 40 ezer, illetve 52 ezer.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm