0 °C Budapest

Tízmilliókat bukott a legendás magyar fitneszdíva

2015. augusztus 7. 16:45

Visszaéltek Bíró Ica nevével: külföldi hirdetési oldalakon bukkantak rá a Metal Lady hamis CD-ire a sztár rajongói. Itthon is hatalmas gond a hamisítás, egy friss felmérés szerint bár sokan tudják, bajt okoznak a hamis termékek megvásárlásával, a teljes kár mértékéről fogalmuk sincs.

Megtiszteltetésnek vette Bíró Ica, hogy külföldi oldalakon is árulják a CD-it. A gond csak az volt, hogy nem az eredeti változatokat, így a sztár egy forint bevételt sem lát az egészből. Sőt, becslések szerint több tízmillió forinttól eshetett el így a Metal Lady. A csaló árusokra a rajongók hívták fel a figyelmet - írja a Blikk.

De nem csak ezzel okoztak nekem kárt ismeretlenek. Egy ismerősöm egy rólam készült képet hozott haza az Egyesült Államokból, amin látható, hogy Testszépítés című videómat "Ica-fitneszként" árulják feketén, angolul és spanyolul. Sőt reklámszatyrokon cipőmárkát hirdetnek a fotómmal Németországban. Ráadásul hazai weboldalakon is találkoztam az engedélyem nélkül használt képemmel, nevemmel. Akár több tízmilliónyi jogdíjtól, bevételtől estem el a hamisítások és a képemmel való visszaélések miatt

- mondta el a lapnak a fitneszdíva.

Hatalmas gond a hamisítás

Magyarországon is komoly gondot okoz a hamisított termékek vásárlása. Továbbra is népszerűek a hamis termékek a magyar fiatalok körében - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (TÁRKI) közös, 200 fiatal bevonásával készített felméréséből.

A vizsgálatba egy június végi magyarországi könnyűzenei fesztivál látogatói közül 200 fiatalt vontak be. Az eredmények szerint a hamisított terméket vásárlók 75,5 százaléka az elmúlt évben többször, 24,5 százalékuk pedig egyszer döntött a hamis termék mellett a válaszok alapján.

A hamis termékek vásárlásának legfőbb motivációját az árkülönbség jelenti: a megkérdezettek közel fele a termék olcsóságát jelölte meg a döntés indokaként, szinte ugyanezek a válaszadók hozzáfűzték azt is, hogy megvásárolták volna az eredeti terméket, ha az nem lett volna sokkal drágább a hamisnál.

A felmérés szerint a vizsgálatba bevontak több mint egynegyede azért vásárolta meg a hamisított árut, mert számára látszólag nem volt gond a minőségével, valamint a válaszadók 28,3 százalékát nem is érdekelte, hogy hamis-e a termék vagy sem; megvette, mert szüksége volt rá.

A válaszadók több mint fele tisztában van azzal szerint az eredeti terméket előállító gyártó szenvedi el a legnagyobb kárt a bevételkiesés és a bizalomvesztés révén, 24,6 százalékuk pedig a fogyasztókat tartja a hamisítás veszteseinek a termékek rövid élettartama, vagy veszélyessége, elavulása miatt.

Az unióban is gond van

Minden évben több mint 500 ezer munkahely megszűnését és közel 13 ezer-milliárd forintnyi kárt okoz a hamisított divatcikkek forgalmazása az EU területén. Az uniós országok közül leginkább a fejlett divatiparral rendelkező Olaszország gazdaságát sújtja a nemzetközi bűnbandák által irányított divattermékek hamisítása - olvasható a HENT honlapján.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) legfrissebb jelentése szerint

a divatcikkek éves 275 milliárd eurós (85 ezer-milliárd forint) teljes forgalmának mintegy 10 százalékát teszik ki a hamis divattermékek (ruhák, cipők, és egyéb kiegészítők, pl: sálak, nyakkendők, övek, kesztyűk stb.) az EU-ban.

Az ilyen termékeket előállító és forgalmazó szektorban 3,8 millióan dolgoznak, és összesen 647 ezer vállalkozás található; a cégek közel fele Olaszországban működik. A dokumentum rámutat: a nemzetközi bűnbandák által irányított termelés és értékesítés évente mintegy 43,3 milliárd eurós (kb. 13,4 ezer-milliárd forint) kárt okoz az Unió gazdaságának, és körülbelül 518 ezer munkahely megszűnéséért felelős.

A divatcikkek hamisítása káros hatásának leginkább kitett országok között található Olaszország és az Egyesült Királyság. Előbbiben évi 4,5 milliárd eurós közvetlen kárt okoz a hamisítás, illetve közvetlenül évi 50 ezer, közvetve 80 ezer állás megszűnését okozza. Az Egyesült Királyságban ugyanez a kár 3,6 milliárd eurónyi, illetve 40 ezer munkahely a veszteség. Nem sokkal marad le a Franciaország és Németország sem a listán: mindkét országban egyenként évi 3,5 milliárd eurós közvetlen kárral lehet számolni. Emellett a franciáknál közvetlenül 25 ezer, közvetve 36 ezer ember válik állástalanná a divatcikkek egyre szaporodó hamisítása miatt, míg Németországban ugyanez az adat 40 ezer, illetve 52 ezer.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?