27 °C Budapest
Gyerekeken kattant a bilincs, pedig csak csúszdázni akartak

Gyerekeken kattant a bilincs, pedig csak csúszdázni akartak

2015. június 12. 16:45

Sokan felkapták a fejüket Amerikában arra a hírre, miszerint a hatóságok 8 év körüli kislányokat bírságoltak. Limonádét árultak, hogy pénzt gyűjtsenek apukájuknak. A közterületen való engedély nélküli árusítás világszerte sok országban illegális. Itthon általában inkább aluljárókban fordul elő.

Egy Texasban élő testvérpár nem mindennapi meglepetéssel készült apák napjára. Limonádét és pattogatott kukoricát árultak az utcán, hogy elég pénzt gyűjtsenek édesapjuknak. A 7 és 8 éves kislányok 100 dollárt, azaz majdnem 27 ezer forintot szerettek volna, hogy abból a közeli csúszdaparkba mehessenek el együtt.

A helyi rendőrök azonban gyorsan megölték a bulit: mivel a kislányoknak nem volt engedélye az árusításra, leállították a további kereskedést. Ha a gyerekek kiváltották volna az engedélyt, ami 150 dollárba - körülbelül 40 ezer forintba kerül-, akkor szabadon árulhatták volna a limonádét.

Az eset kapcsán kicsit felháborodtak a környékbeliek, és összedobták a 150 dollárt az engedélyre, hadd gyűjtsenek a testvérek apjuknak. Erre a helyi hatóságok kitalálták, hogy egészségügyi engedélyre is szükség van, hiszen élelmiszerről van szó.

A magyar helyzet

Itthon ugyanúgy engedélyhez kötött, ha valaki közterületen szeretne árusítani. Vissza-visszatérő probléma Budapesten, hogy illegális árusok kereskednek élelmiszerrel aluljárókban, az utcákon. Igaz, itt nem kislányok gyűjtenek az apukájuknak, hanem sokan a megélhetésükért küzdenek ily módon.

Pedig bírságolás, szabálysértési eljárás, súlyos esetben elzárás is járhat érte. Idén februárban a Pénzcentrum háromszor hívta fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal figyelmét arra, hogy az egyik pesti aluljáróban rendre illegális árusok kínálják termékeiket. A hatósági ellenőrzések és büntetés ellenére mindig vissza-visszatért egy-egy árus. Ezekben az esetekben az illegális termékek akár emberi fogyasztásra alkalmatlanok, veszélyesek is lehetnek, például a lejárt szavatossági idő miatt. Ezért fontos, hogy a hatóságok folyamatosan ellenőrizzék őket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha valaki közterületen jogtalanul árusít - azaz nincs rá engedélye -, szabálysértést követ el. Emiatt a közterület-felügyelő is kiszabhat helyszíni bírságot, de csak a törvény által meghatározott esetekben. Viszont a rendőrség általánosságban is jogosult a bírságolásra.

A helyszíni bírság mértéke 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet.

A bírságoláson túl a közterület-felügyelő szabálysértési eljárást is indíthat az árus ellen, és ideiglenesen lefoglalhatja az árut, termékeket. Adóigazgatási, jövedéki (azaz például alkohol árusítás esetén) jogsértés esetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is eljárhat az árusok ellen. Velük együttműködve pedig a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság is segíti a munkát.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?