23 °C Budapest
Elképesztő, mennyi élelmiszer végzi a kukában

Elképesztő, mennyi élelmiszer végzi a kukában

2015. június 8. 13:35

Civil szervezetekkel együtt keresi a Földművelésügyi Minisztérium azokat a megoldásokat, eljárásokat, amelyekkel csökkenthető az élelmiszer-pazarlás - mondta a tárca helyettes államtitkára. Feldman Zsolt hozzátette: a legnagyobb veszteség az élelmiszeriparban van.

Mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe Magyarországon, tehát nem fogyasztjuk el. Ebből a döbbenetes mennyiségből csupán kétezer tonnát sikerül megmenteni évente.

A két szám közötti különbség azt mutatja, hogy nagyon sok és komoly teendőink vannak az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében. Tavaly alapítottuk meg az Élelmiszerbank Egyesülettel az Élelmiszer érték elnevezésű fórumot, ahol az élelmiszerpiac nagy szereplőit; a kereskedelem és a feldolgozás vállalkozásait, különböző kutatóműhelyeket, civil szervezeteket próbáljuk egy asztalhoz ültetni. Azt szeretnénk, hogy megfelelő felvilágosítással, információátadással tudjunk szolgálni a szélesebb értelemben vett szakmának és a társadalomnak, hogy milyen gyakorlati lépésekkel tudunk élelmiszer veszteséget csökkenteni, vagy egyáltalán felismerni ezt a problémát, hiszen átlagos fogyasztóként sem feltétlenül szoktunk ezzel foglalkozni, pedig a mi pénztárcánkat is érinti

- hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: az élelmiszer-veszteség nagy része a feldolgozás, a kereskedelem vagy a termelés során keletkezik, ezért sok szempontból - kutatás-fejlesztés, innováció, kapcsolatrendszer, logisztika - igyekeznek gyakorlatban használható módszereket bemutatni.

A szabályozási oldalát is át kell tekintenünk, hogyan lehet a kereskedelemben és a feldolgozásban feleslegessé váló biztonságos, minőségi ételt a lehető legkönnyebben eljuttatni a rászorulóknak. Sok olyan dolog van, amire egyszerre kell foglalkozni, de olyan hatalmas lemaradásban vagyunk ezen a területen, hogy minden egyes lépésnek, reményeink szerint, mindenki számára látható haszna lesz: több élelmiszer jut el a rászorulókhoz és jobban odafigyel majd a termelő- és kereskedőszektor, hogy hogyan gazdálkodik az élelmiszerkészleteive

- foglalta össze a teendők sorát a tárcavezető.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?