0 °C Budapest

Tényleg ennyivel szúrják ki a magyar háziasszonyok szemét?

2015. április 30. 14:03

Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, jövőre majd fillérekért veszed a sertéshúst. A várható áfacsökkentés jelentős részét ugyanis a kereskedők nyelik majd le. Legalábbis egy jegybanki tanulmány nyomán van, aki éppen ezt állítja. A Hússzövetség azonban máshogy látja. Kiszámoltuk, mennyit spórolhatnak majd 2016-tól a hentesnél a magyar családok.

A kormány tervei szerint jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája. Ez pedig akár azt is jelentheti, hogy a bolti fogyasztói ár 17,32 százalékkal csökkenhet.

Ahogy a fenti infografikán is látszik, az esetleges árcsökkenés már 1 kg setéshús esetén is kézzel fogható, de éves viszonylatban a leginkább számottevő. Egy átlagos 4 fős magyar család ugyanis a KSH adatai szerint évente hozzávetőlegesen 64,4 kiló sertéshúst fogyaszt. Ez a mennyiség jelenleg, az 1350 forint/kilós átlagárral számolva évente 86 940 forintot tesz ki. Amennyiben viszont a kereskedők teljes egészében érvényesítik az áfacsökkentést a fogyasztói árban, akkor egy 4 fős háztartás évente megközelítőleg 19 126 forintot spórolhatna meg.

Ne igyál előre a sertés bőrére!

Egy korábbi, az áfaváltoztatások hatásait vizsgáló jegybanki tanulmányt alapul véve az Adó.hu viszont arra a következtetésre jutott, hogy a fogyasztók várhatóan nem sokat fognak érezni a sertésáfa tervezett csökkentéséből. Mindezt arra alapozzák, hogy

a 2004. januári 3 százalékpontos áfaemelés átlagosan kb. 2,5 százalékkal növelte, addig 2006 januárjában az 5 százalékpontos áfacsökkentés csupán átlagosan kb. 1 százalékkal csökkentette az érintett termékek árszínvonalát

- olvasható a tanulmányban.

Összefoglalva: az áfaemeléseket a boltosok többnyire ránk hárítják, míg a csökkentéseket lenyelik.

Tehát, ha a tanulmány számításait vesszük alapul, akkor várhatóan csak 2,6-4,3 százalékkal csökken majd a sertéshús ára a boltokban. Ez pedig azt jelenti, hogy a rövidkaraj kilóját valahol 1378-1403 forint között kaphatjuk majd, míg a sertéscomb 1292-1315 forint közötti árcédulát kaphatna a hentespultokban. A tervezett lépés tehát inkább a vállalkozókon (boltosok, hentesek) segítene, hiszen az áfahaszon nagy része náluk maradna.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint viszont nem lehet etalonnak tekinteni a tanulmány megállapításait. Arról, hogy a kereskedők az áfacsökkentést majd teljes egészében lenyelik a következőket mondta ma reggel a Millásreggeliben:

Én nagyon meglepődnék, hogyha így lenne (...) Abban biztos vagyok, hogy ennek a tanulmánynak nem lehetett az alapja egy olyan vizsgálat, ami az élelmiszerek területén történő jelentős áfacsökkenés tapasztalatait tudta volna vizsgálni, mert ilyen nem volt. (...) Más típusú termékek esetén történő áfacsökkenés fogyasztói árban történő megjelenése nem lehet megfelelő minta egy élelmiszerpiacon történő áfacsökkentésre. (...) Kegyetlen verseny van a beszállítók/kereskedők között Magyarországon, többszáz, csak magyar húspiaci szereplővel (...) ebben a kegyetlen versenyben, hogyha valaki megpróbál a csökkenő áfából lenyelni valamit, az pillanatokon belül kiárazva találja magát a versenyből

- mondta el Éder Tamás, aki szerint:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az élelmiszerek területén bejelentett, első érdemi áfacsökkentés meg fog jelenni a fogyasztói árakban.

Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy több szakmai szervezet sem ért egyet kizárólag a sertéshús áfájának csökkentésével. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint amennyiben csak a sertéshús ára fog csökkenni, az hátrányos helyzetbe hozhatná a baromfihúsokat, mivel két egymást helyettesítő termékről van szó. Mint mondják, nincsen szakmai indoka annak, hogy a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradjon, az indokolatlan döntés pedig akár munkahelyek megszüntetését is előidézheti. A megoldás a BTT meglátása szerint az azonos megítélés, tehát az egységes áfacsökkentés lenne.

Erre vonatkozóan érdemes megjegyezni Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter legutóbbi nyilatkozatát, amely szerint a sertésáfa csökkentése "későbbi döntések alapjául is szolgálhat", akár "a baromfi áfája vonatkozásában". Éder Tamás is egyetért ezzel, mint mondja: "rendkívül logikus lépés" lenne; csak az a kérdés, mekkora játéktér van erre a költségvetésben.

Ha nagyobb a játéktér, akkor elő lehet venni egy olyan ágazatot, ahol az áfacsalás szintén jelentős. Elfogadható érvnek tartom a kormányzat részéről, hogy most akkora játéktér volt, hogy csak a disznót húzták be. Abban reménykedünk, hogy a baromfin túl még több termék bevonható lesz majd az alacsonyabb áfakategóriába.

- szögezi le a Hússzövetség elnöke.

Ha esetleg mindezek ellenére sem értenéd, miért a sertéshús áfáját készül csökkenteni a kormány, itt egy legendás "hangos-gif" a "jó étvágyú" magyar családokról:

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?