14 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik élelmiszer ára csökkenhet hamarosan

2015. április 28. 11:00

Április elsejétől eltörölték az uniós tejkvótát, ez a magyarországi tej árakra is hatással lehet, különösen akkor, ha csökkene a magyar tej áfatartalma is.

Április elsejétől eltörölték a harmincegy évvel ezelőtt bevezetett uniós tejkvótát. Ez az jelenti, hogy az Európai Unió már nem határozza meg a tagországok számára a tehéntej termelésének mennyiségét. Eddig azok, akik a megszabott mennyiségen felül termeltek, maguk fizették a plusz tej piacon történő elhelyezésének költségeit - tájékoztatott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

A magyarok több mint a háromnegyede kedveli és hetente átlagosan négy alkalommal iszik tejet. A legtöbbet a falvakban élők vásárolják, míg a legkevesebb tej a budapesti háztartásokban fogy - derült ki a GfK 2013-ban készített felméréséből. Ennek ellenére az utóbbi időben

évi 2-3 százalékkal csökkent az egy főre számított tejfogyasztás Magyarországon.

Jelenleg évente 65 liter tejet iszunk meg. Itthon a legnépszerűbb a tartós tej, zsírtartalom szempontjából pedig az 1,5 százalékos.

Eltörölték a kvótát: mi lesz most?

A kvótarendszer eltörlése hazánkra nincsen közvetlen hatással, ugyanis Magyarország eddig is a termelési korlát alatt teljesített. Azonban számos uniós tagállamban a tejtermelés növekedése várható, aminek a hatását akár itthon is érezhetjük. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, azonban az eddig is bevett szokás gyakorisága megnövekedhet, vagyis amennyiben nem tudják eladni a külföldi tejet, annak érdekében, hogy az ne romoljon meg, a gyártók egyes termékeiket nyomott árakon exportálhatják, így azok rendkívül olcsón jelenhetnek meg a magyar boltokban - tudtuk meg Agrárszektor.hu szakértőitől.

Akkor most olcsóbb lesz a tej?

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint, ha ez így lesz, akkor a magyar boltok polcain több külföldi, és talán még az eddiginél is olcsóbb tejtermékkel találkozhatunk. Leginkább az olyan tömegtermékeknél lehet változás, mint az 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tej és a trappista sajt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az elmúlt közel húsz évben a tej fogyasztói ára folyamatosan emelkedett. Kisebb visszaesés 2009-ben és 2010-ben volt megfigyelhető. Ám onnantól az újra emelkedésnek indult. 2014-ben  249 forintnál járt, ami az 1997-es árnak több mint, háromszorosa.

Ezek mellet a Földművelésügyi Minisztérium(FM) támogatná a tej általános forgalmi adójának csökkentését - mondta Czerván György a FM agrárgazdaságért felelős államtitkára, az április elején tartott sajtótájékoztatón. Ezzel a döntéssel is olcsóbb lehetne a tej a magyar boltokban. Azonban ilyen lépésre nem volt még példa, ezért nem lehet tudni, hogy ennek hatására a kereskedők is nagymértékben csökkentenék-e az áraikat. Az valószínűsíthető, hogy a döntés hatására az árak kicsit lejjebb mennének, hogy felvegyék a versenyt az import termékekkel, azonban a további hasznot, ami az áfacsökkentésből adódik kereskedők zsebre tennék - tudtuk meg az Agrárszektor.hu szakértőitől.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem