20 °C Budapest
Sosem találnád ki, melyik élelmiszer ára csökkenhet hamarosan

Sosem találnád ki, melyik élelmiszer ára csökkenhet hamarosan

2015. április 28. 11:00

Április elsejétől eltörölték az uniós tejkvótát, ez a magyarországi tej árakra is hatással lehet, különösen akkor, ha csökkene a magyar tej áfatartalma is.

Április elsejétől eltörölték a harmincegy évvel ezelőtt bevezetett uniós tejkvótát. Ez az jelenti, hogy az Európai Unió már nem határozza meg a tagországok számára a tehéntej termelésének mennyiségét. Eddig azok, akik a megszabott mennyiségen felül termeltek, maguk fizették a plusz tej piacon történő elhelyezésének költségeit - tájékoztatott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

A magyarok több mint a háromnegyede kedveli és hetente átlagosan négy alkalommal iszik tejet. A legtöbbet a falvakban élők vásárolják, míg a legkevesebb tej a budapesti háztartásokban fogy - derült ki a GfK 2013-ban készített felméréséből. Ennek ellenére az utóbbi időben

évi 2-3 százalékkal csökkent az egy főre számított tejfogyasztás Magyarországon.

Jelenleg évente 65 liter tejet iszunk meg. Itthon a legnépszerűbb a tartós tej, zsírtartalom szempontjából pedig az 1,5 százalékos.

Eltörölték a kvótát: mi lesz most?

A kvótarendszer eltörlése hazánkra nincsen közvetlen hatással, ugyanis Magyarország eddig is a termelési korlát alatt teljesített. Azonban számos uniós tagállamban a tejtermelés növekedése várható, aminek a hatását akár itthon is érezhetjük. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, azonban az eddig is bevett szokás gyakorisága megnövekedhet, vagyis amennyiben nem tudják eladni a külföldi tejet, annak érdekében, hogy az ne romoljon meg, a gyártók egyes termékeiket nyomott árakon exportálhatják, így azok rendkívül olcsón jelenhetnek meg a magyar boltokban - tudtuk meg Agrárszektor.hu szakértőitől.

Akkor most olcsóbb lesz a tej?

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint, ha ez így lesz, akkor a magyar boltok polcain több külföldi, és talán még az eddiginél is olcsóbb tejtermékkel találkozhatunk. Leginkább az olyan tömegtermékeknél lehet változás, mint az 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tej és a trappista sajt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az elmúlt közel húsz évben a tej fogyasztói ára folyamatosan emelkedett. Kisebb visszaesés 2009-ben és 2010-ben volt megfigyelhető. Ám onnantól az újra emelkedésnek indult. 2014-ben  249 forintnál járt, ami az 1997-es árnak több mint, háromszorosa.

Ezek mellet a Földművelésügyi Minisztérium(FM) támogatná a tej általános forgalmi adójának csökkentését - mondta Czerván György a FM agrárgazdaságért felelős államtitkára, az április elején tartott sajtótájékoztatón. Ezzel a döntéssel is olcsóbb lehetne a tej a magyar boltokban. Azonban ilyen lépésre nem volt még példa, ezért nem lehet tudni, hogy ennek hatására a kereskedők is nagymértékben csökkentenék-e az áraikat. Az valószínűsíthető, hogy a döntés hatására az árak kicsit lejjebb mennének, hogy felvegyék a versenyt az import termékekkel, azonban a további hasznot, ami az áfacsökkentésből adódik kereskedők zsebre tennék - tudtuk meg az Agrárszektor.hu szakértőitől.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?