A magyar lottózók titkai: ezért fizet mindenki így

A magyar lottózók titkai: ezért fizet mindenki így

2015. április 11. 07:02

A magyar társadalom készpénzmentes fizetési szokásokhoz való viszonyát mi sem mutatja jobban, mint a készpénzzel, illetve a bankkártyával vásárolt Ötöslottó szelvények aránya.

A Pénzcentrum élőben közvetíti az Ötöslottó sorsolását!

A Pénzcentrum ezen a héten is élőben közvetíti az Ötöslottó 15. heti nyerőszámainak sorsolását. Várhatóan 19:25-re az is kiderül, elvitte-e valaki a 3 milliárd 755 millió forintos főnyereményt.

Habár egyes felmérések szerint folyamatosan nő a készpénzmentes fizetési lehetőségek száma Magyarországon, még mindig nagyon kevesen részesítik előnyben a kártyás fizetést. Hiába szólnak a statisztikák például arról, hogy a lakosság kétharmada már főként kártyával fizet, hiszen ez a szám is csak azokra vonatkozik, akiknek van bankkártyájuk.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a legtöbb magyar még mindig készpénzfüggő. A magyar társadalom készpénzmentes fizetési szokásokhoz való viszonyát pedig mi sem mutatja jobban - leszámítva a sárga csekket -, mint a bankkártyával és a kp-vel vásárolt Ötöslottó szelvények aránya.
Az elképesztő nyeremények ugyanis szinte minden társadalmi és jövedelmi státuszban élő embert megmozgatnak; ha pedig hosszú ideje halmozódik a jackpot ez még inkább igaz. Ennek megfelelően a Szerencsejáték Zrt. lapunk számára megküldött statisztikái sem meglepőek, amely szerint

a fizetési arány kb. 1:10-hez, azaz csak minden 10. ember fizet kártyával a lottózókban.

Pedig a Szerencsejáték Zrt. 280 saját lottózójából 128 helyszínen 129 terminálnál (1 helyszínen 2 terminál van) lehet bankkártyával (hitelkártyával nem lehet) is fizetni; és tájékoztatásuk szerint ez a szám év végéig még bővülni is fog. Természetesen valamennyire árnyalja a képet, hogy szerencsejátékot nem minden bankkártyával lehet venni.

A szerencsejáték céljára használható bankkártyák körét az egyes bankok üzletszabályzatai határozzák meg, ahogy a szerencsejáték céljára használható összeget is a bankok limitálhatják.

Tehát hiába modern még a készpénzmentes fizetési infrastruktúra Magyarországon - hiszen gazdasági növekedésünk volumene miatt csak később indult meg a technológiai fejlődés -, a jövedelmi viszonyoktól jelentősen függő bankkártya penetráció, és főként a használat egyelőre igen gyenge.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gondoljunk csak bele, a TÁRKI friss felmérése szerint 2014-ben a magyarországi népesség 16,6 százaléka - 1,7 millió ember élt jövedelmi szegénységben, háztartásuk jövedelme nem haladta meg a 78 ezer forintot. Ebből ugyan 1-1 lottószelvényre még csak-csak futja - főként, hogy ez az egyetlen "kitörési" lehetőség ezen családok számára -, viszont aligha jellemző az ilyen háztartásokra a bankkártyahasználat.

Főként, hogy hiába jut a közel 9,9 millió magyarra összesen több mint 9,3 millió bankkártya, hiszen sokak pénztárcája 2 vagy akár 3 plasztikot is rejt. Arról nem is beszélve, hogy a legalacsonyabb jövedelmi kategóriában élőkkel sok bank szóba sem áll, így számukra nem marad más, mint a kp- vásárlás a lottózókban. Még szerencse, hogy mindenkinek ugyanolyan esélye van az ötösre.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?