A magyar lottózók titkai: ezért fizet mindenki így

2015. április 11. 07:02

A magyar társadalom készpénzmentes fizetési szokásokhoz való viszonyát mi sem mutatja jobban, mint a készpénzzel, illetve a bankkártyával vásárolt Ötöslottó szelvények aránya.

A Pénzcentrum élőben közvetíti az Ötöslottó sorsolását!

A Pénzcentrum ezen a héten is élőben közvetíti az Ötöslottó 15. heti nyerőszámainak sorsolását. Várhatóan 19:25-re az is kiderül, elvitte-e valaki a 3 milliárd 755 millió forintos főnyereményt.

Habár egyes felmérések szerint folyamatosan nő a készpénzmentes fizetési lehetőségek száma Magyarországon, még mindig nagyon kevesen részesítik előnyben a kártyás fizetést. Hiába szólnak a statisztikák például arról, hogy a lakosság kétharmada már főként kártyával fizet, hiszen ez a szám is csak azokra vonatkozik, akiknek van bankkártyájuk.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a legtöbb magyar még mindig készpénzfüggő. A magyar társadalom készpénzmentes fizetési szokásokhoz való viszonyát pedig mi sem mutatja jobban - leszámítva a sárga csekket -, mint a bankkártyával és a kp-vel vásárolt Ötöslottó szelvények aránya.
Az elképesztő nyeremények ugyanis szinte minden társadalmi és jövedelmi státuszban élő embert megmozgatnak; ha pedig hosszú ideje halmozódik a jackpot ez még inkább igaz. Ennek megfelelően a Szerencsejáték Zrt. lapunk számára megküldött statisztikái sem meglepőek, amely szerint

a fizetési arány kb. 1:10-hez, azaz csak minden 10. ember fizet kártyával a lottózókban.

Pedig a Szerencsejáték Zrt. 280 saját lottózójából 128 helyszínen 129 terminálnál (1 helyszínen 2 terminál van) lehet bankkártyával (hitelkártyával nem lehet) is fizetni; és tájékoztatásuk szerint ez a szám év végéig még bővülni is fog. Természetesen valamennyire árnyalja a képet, hogy szerencsejátékot nem minden bankkártyával lehet venni.

A szerencsejáték céljára használható bankkártyák körét az egyes bankok üzletszabályzatai határozzák meg, ahogy a szerencsejáték céljára használható összeget is a bankok limitálhatják.

Tehát hiába modern még a készpénzmentes fizetési infrastruktúra Magyarországon - hiszen gazdasági növekedésünk volumene miatt csak később indult meg a technológiai fejlődés -, a jövedelmi viszonyoktól jelentősen függő bankkártya penetráció, és főként a használat egyelőre igen gyenge.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gondoljunk csak bele, a TÁRKI friss felmérése szerint 2014-ben a magyarországi népesség 16,6 százaléka - 1,7 millió ember élt jövedelmi szegénységben, háztartásuk jövedelme nem haladta meg a 78 ezer forintot. Ebből ugyan 1-1 lottószelvényre még csak-csak futja - főként, hogy ez az egyetlen "kitörési" lehetőség ezen családok számára -, viszont aligha jellemző az ilyen háztartásokra a bankkártyahasználat.

Főként, hogy hiába jut a közel 9,9 millió magyarra összesen több mint 9,3 millió bankkártya, hiszen sokak pénztárcája 2 vagy akár 3 plasztikot is rejt. Arról nem is beszélve, hogy a legalacsonyabb jövedelmi kategóriában élőkkel sok bank szóba sem áll, így számukra nem marad más, mint a kp- vásárlás a lottózókban. Még szerencse, hogy mindenkinek ugyanolyan esélye van az ötösre.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM