Lépett a CBA: ez a válaszuk a vasárnapi boltzárra

Lépett a CBA: ez a válaszuk a vasárnapi boltzárra

2015. március 10. 15:01

Reagált a Déli pályaudvarnál lévő CBA a vasárnapi boltzárról szóló törvény rá vonatkozó passzusára; vasárnaponként emelt nyitvatartási idővel várják a vásárlókat.

Miközben a kötelező vasárnapi boltzár miatt a legtöbb hazai kiskereskedelmi egységnek jelentősen csökken heti szinten a nyitva tartási ideje, addig a Déli pályaudvarnál lévő CBA 7 nap alatt 5 órával tovább tart majd nyitva - tudta meg a Pénzcentrum.

A CBA Déli ABC Nagyáruház kihasználja a törvényi kiskapu adta piaci lehetőséget, így március 22-től megemelt nyitva tartási idővel várja a vásárlókat, vasárnap is.

Az alábbiak szerint változik az Déli Nagyáruház nyitva tartási ideje (a jelenleg érvényben lévő nyitva tartási időt az alábbi képen láthatod):

  • Hétfőtől-szombatig: reggel 6-tól este 10-ig
  • Vasárnap: reggel 6-tól este 8-ig

Mint ismert, a CBA Déli pályaudvarnál lévő egysége azért tudja vasárnap is fogadni a vásárlókat, mert a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény értelmében március 15-e után is nyitva maradhatnak - mérettől függetlenül - azok a boltok, amelyek közforgalmú vasúti pályaudvarok területén helyezkednek el. Nos, a fővárosban összesen egy ilyen üzlet van.

Mindenképp érdekes, hogy bár a CBA még novemberben a leghatározottabban támogatta a vasárnapi boltzárat, ma már nincs ellenére, ha egyik partnere versenyelőnybe kerül a törvényi kiskapu miatt. Pedig a CBA Kereskedelmi Kft., mint a franchise jogok birtokosa vélhetően minden tagnak előírhatná, hogy márpedig a "kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt" minden partnernek be kell zárnia vasárnap.

Pedig a Pénzcentrum értesülései szerint a dolgozóknak sem fűlik nagyon a foga a vasárnapi munkához. A Déli Nagyáruház boltvezető helyettese lapunknak korábban a helyszínen elmondta, az ott dolgozók többsége annak örülne, ha a bolt nem nyitna ki vasárnaponként.

Persze akár érthető is lehet a Déli CBA dolgozóinak hozzáállása, hiszen a Figyelő februárban publikált adatai szerint nincsenek túl jól megfizetve. Igaz, a CBA szerint valótlan adatok jelentek meg a sajtóban, mivel véleményük szerint a vizsgálat nem terjed ki teljes körűen a CBA hálózatához tartozó valamennyi vállalkozás elemzésére. A Figyelő szerint egyébként a CBA-sok átlagosan mindössze 134 ezer bruttót vittek haza még 2013-ban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ráadásul a vasárnapi bérpótlék emelkedésben sem nagyon bízhatnak a CBA-dolgozói. Habár a kormány elvileg nem gondolta meg magát az emelt vasárnapi bérpótlék ügyében, az csak néhány esetben járna. Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos kifejtette: az eredeti szándék az volt, hogy a kereskedelemben dolgozók azokon a vasárnapokon, amikor az üzletek nyitva lehetnek - tehát adventkor és a kereskedők által választott egy vasárnapon -, mindenképpen megkapják a dupla bérpótlékot. Ennek a bevezetését a Vállalkozók Országos Szövetsége javasolta.

A tárcaközi egyeztetéseken azonban kiderült, hogy a munka törvénykönyvében egy ilyen módosítás jelentős hátrányt okozna más szakmáknak. Ez indokolta a jogszabály-módosítást úgy, hogy az eredeti elhatározás mégse sérüljön. Tehát a kereskedelemben továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék vasárnapi munkavégzés esetén, ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést, a 100 százalékos bérpótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnap alkalmával.

Tehát a CBA Déli áruházában dolgozók fixen csak az 50 százalékos bérpótlékra számíthatnak ezután is.

Bár arról nincs tudomásunk, eddig hogy muzsikált a Déli Nagyáruház vasárnaponként - lapinformációk szerint közepesen erős nap szokott lenni -, nem kell azonban a kiskereskedelem szakértőjének lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, hogyan alakul majd a forgalom a márciusi határidő utáni vasárnapokon. Főként, hogy a nyitva tartási idő is jelentősen növekszik. Arról már nem is beszélve, hogy lokációját tekintve igencsak jó helyen található az üzlet - itt van a 2-es metró végállomása, az ideiglenesen nem üzemelő pályaudvar és 3 kerület is karnyújtásnyira van.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25