Kártyával vásárolsz ajándékot? Erre a 7 dologra figyelj

Kártyával vásárolsz ajándékot? Erre a 7 dologra figyelj

2014. december 20. 07:01

Hatalmas a tömeg a bevásárlóközpontokban ezen a hétvégén: a zsúfolt boltokban érdemes vigyáznunk bankkártyánkra is. A Pénzcentrum most néhány hasznos tippet ad a biztonságos kártyás vásárláshoz.

  • Érdemes a kártyánkat kibocsátó bank telefonszámát elmenteni, vagy felírni magunknak, hogy a kártya esetleges eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk erről a pénzintézetet.
  • A PIN kódunk soha ne tartalmazzon személyes adatokat (például születési dátum) és ne álljon ugyanazokból (1111, 2222), vagy egymást követő (1234) számjegyekből. A tolvajok ezekkel fognak először próbálkozni, és sajnos sokszor sikerrel is járnak. A kódokat soha ne írjuk fel, és főleg ne tartsuk egy helyen a kártyánkkal.
  • Ha több plasztikot is tartunk a tárcánkban, mindegyikhez különböző kódokat adjunk meg.
  • Soha ne tévesszük egy pillanatra sem szem elől a kártyánkat. Ne hagyjuk, hogy például a boltban az eladó a pult alatt tartsa. Elég ugyanis például egy tollba épített fényképező vagy más modern leolvasó készülék, amivel másodpercek alatt megszerezhetik a kártyánk adatait.
  • A biztonságos használat érdekében a bankkártyánkhoz állítsunk be készpénzfelvételi és vásárlási limitet. Figyeljünk azonban arra is, hogy olyan keretet határozzunk meg, amelyet biztosan nem lépnénk túl napon belüli költéseinkkel, nehogy kellemetlen perceket éljünk át például egy drágább ajándék vásárlása során.
  • Ha még nem rendelkezünk kártyafigyelő szolgáltatással, fontoljuk meg ennek igénylését, hiszen így sms-ben értesítést kapunk kártyás tranzakcióinkról, legyen szó vásárlásról vagy készpénzfelvételről. Így egyszerűen nyomon tudjuk követni egyenlegünket.
  • Nézzük meg kártyánk lejárati dátumát. Erről sokan elfeledkeznek, és itthon is csak akkor szembesülnek vele, hogy már érvénytelen a plasztik, amikor az automata bevonja vagy a terminál visszautasítja.
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?