4 °C Budapest

Fertőzött vizek, élelmiszerek a boltokban: ezeket ne vedd meg!

2014. december 4. 12:00

Veszélyes élelmiszerek, ásványvizek kerülhettek bolti forgalomba az egyik nagy áruházlánc üzleteiben. Névtelen bejelentés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatalhoz: a tettes maga szólt arról, hogy több terméket felbontott és beszennyezett. Bár valószínűleg a fogyasztók nem találkoznak ezekkel az árukkal a gyors intézkedések miatt, nem árt vigyázni a vásárlás során.

Mit tudunk eddig?

  • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) névtelen lakossági bejelentés érkezett a napokban. Eszerint egy üzletlánc - budapesti üzleteiben kapható - sajátmárkás palackozott víz és élelmiszer termékei esetében szándékos szennyezés történhetett.
  • A NÉBIH szerint feltehetően gazdasági károkozás céljából szennyezték be a termékeket.
  • A Blikk találgatásai szerint bosszúhadjáratról lehet szó, az elkövető, vagy akár több tettes is besétálhattak az áruházlánc üzleteibe, és egyesével beszennyezhették a palackozott vizeket, és más élelmiszereket.
  • Az ügyben a NÉBIH kedden bejelentést tett a rendőrségen, a hatóságok súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indítottak büntetőeljárást.

Mit nem tudunk

  • Nem tudjuk, mekkora a szennyezett ásványvíz-készlet.
  • Ahogyan azt sem, hogy milyen sajátmárkás élelmiszerek lehetnek veszélyesek, vajon tejtermékekről, vagy húsokról van-e esetleg szó.
  • Nem tudjuk, mivel szennyezték be a termékeket.
  • És azt sem, melyik áruházláncról van szó.

Bár a NÉBIH tudja, melyik lánc termékeiről van szó, mégsem hozza nyilvánosságra az információt. Ha lehet tippelni, a hivatal a nyáron tapasztalt
pánik elkerülése érdekében nem közli, melyik áruházláncról, és így melyik sajátmárkás termékekről van szó pontosan.

Nem ez az első eset

Nem először figyelmeztet veszélyes ásványvizekre idén a NÉBIH. Augusztusban 12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg, és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Többek között például Saguaro Pannon-Aqua, Pannon-Aqua, Saguaro Mizse, Aquitas Zafír márkákat vontak vissza Lidl és Aldi boltokból, illetve egy One Euro Store-ból. Ez több tízezer liter ásványvíz megsemmisítését jelentette.

Az üzletláncok - együttműködve a hatósággal - az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni. Az eset nyáron nagy port kavart, és pánikközeli helyzetet eredményezett.

Mire figyeljünk

  • A NÉBIH felhívja valamennyi vásárló figyelmét, hogy az előrecsomagolt áruk esetében fokozottan figyeljen a csomagolás sértetlenségére, és csak ennek ellenőrzése után vásárolja meg, illetve fogyassza el az adott élelmiszert.
  • Ha sérült csomagolást látunk, azonnal szóljunk az eladónak!
  • Általában az a bevett gyakorlat ilyen esetekben, ha mégis vásároltunk a veszélyesnek ítélt termékekből, visszavihetjük a terméket, és visszakapjuk annak árát. A mostani helyzetben a vásárlók jó eséllyel nem is találkoznak veszélyes árukkal, már folyik a vizek és az élelmiszerek átvizsgálása.
Minek annyi ásványvizet inni?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Közben éppen kedden indult több állami tulajdonú regionális vízmű közös kampánya, a Csapra fel!, ami a csapvíz fogyasztására ösztönzi a lakosságot. "A csapvizet évente több százezerszer ellenőrzik laboratóriumokban, így a minősége kiváló, az ára miatt pedig mindenki számára elérhető" - mondta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a kampány beharangozójában.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem