Holnap itt az új tízezres: ki veheti kézbe először?

Holnap itt az új tízezres: ki veheti kézbe először?

2014. november 30. 07:02

Fontos, izgalmas nap lesz a hétfői: december 1-től már fizethetünk az új 10 000 forintos bankjeggyel. Gyorsan tegyük hozzá: a jelenleg forgalomban lévő tízezres bankjegyeket továbbra is ugyanúgy használhatjuk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba.

A sorozat első eleme a megújított tízezer forintos, amely már 2014. szeptember 2-től törvényes fizetőeszköz és 2014. december 1-jétől, fokozatosan jelenik meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésére pedig 2015 folyamán kell számítani.

Hol találkozhatunk először az új tízezressel?

Mint azt a Pénzcentrum az MNB-től megtudta, a tízezer forintos bankjegycímletet a legtöbb ATM kezeli, így a következő napokban, de legkésőbb néhány héten belül a legtöbb magyar már a bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel, illetve a készpénzes vásárlások során is találkozhat az új bankjeggyel.

Továbbá a posta az úgynevezett szociális transzferek, így különösen a nyugdíj decemberi kifizetésénél szintén jelentős mennyiségben használja majd a megújított tízezrest.

Információink szerint az MNB pénztárában hétfő délelőtt már elérhető lesz az új bankjegy.

Mikorra cserélődik le a régi az újra?

Nemzetközi tapasztalatok alapján címletenként eltérő az időtartam, amely alatt az új bankjegy széles körben elterjedhet. Az ATM-ekben gyakran használt és/vagy a tranzakciós, kis értékű címleteknél viszonylag rövid idő (akár néhány hónap) is elegendő lehet ahhoz, hogy a forgalomban levő címletek többségét már a fejlesztett verziók tegyék ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A jellemzően inkább vagyontartást szolgáló, nagyobb címletek (mint például Magyarországon a húszezer forintos) esetén jóval hosszabb időre (akár több évre) is szükség lehet ahhoz, hogy az adott címlet a forgalomban elterjedjen.

Az MNB eddigi - a nemzetközi gyakorlattal megegyező - forgalmazási tapasztalatai azt mutatják, hogy a kibocsátást követő néhány hónapban az új címletek esetén intenzív kiáramlás, a régiek tekintetében pedig forgalomból való jelentős visszaáramlás tapasztalható. Ez a folyamat néhány hónap elteltével lassul, majd a régi címlet bevonási határnapjának közeledtével ismét erőteljesebbé válik.

Fontos tudni, hogy a jelenleg forgalomban lévő tízezer forintos bankjegyeket továbbra is ugyanúgy használhatjuk, bevonásukról a jegybank a későbbiekben dönt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?