36 °C Budapest
Jön az új tízezres! Hogy fogják felismerni az ATM-ek?

Jön az új tízezres! Hogy fogják felismerni az ATM-ek?

2014. november 15. 13:02

A Pénzcentrum az elmúlt hónapokban többször is foglalkozott már azzal, hogy az idei évvel indul a forintbankjegyek cseréje, az új tízezres decembertől jelenik meg. Érdekes kérdés, hogy mi lesz így az ATM-ekkel? Fel fogják-e ismerni az új bankjegyet az automaták, vagy át kell állítani őket? És mennyibe kerül mindez?

  • Az MNB 2013. június 11-én döntött a jelenleg forgalomban levő forint bankjegysorozat megújításáról, a biztonsági elemei és képi megjelenése tekintetében újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyek kibocsátásáról.
  • A folyamat néhány hét múlva veszi kezdetét, amikor a 10 000 forintosok megjelennek a készpénzforgalomban. Az új 10 000 forintos 2014 szeptemberében vált törvényes fizetőeszközzé, s a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően, 2014 decemberétől fokozatosan jelenik majd meg a forgalomban.
  • Ezt követi majd a 20 000 forintos bankjegy megjelenése, várhatóan 2015 végén.
  • Azt egyelőre nem tudni, mikor jön az az új ötszázas, ezres, kétezres, ötezres.
  • A forgalomban levő bankjegysorozat cseréje miatt 2014 és 2017 között nettó 15-20 milliárd forintos gyártási költséggel számol az MNB.
Általában a tízezres címletet vesszük fel a leggyakrabban az ATM-ekből.

Az összes forgalomban levő bankjegy értéke 3364 milliárd forint, mennyisége pedig 349,8 millió darab volt 2014 első félévének utolsó napján. Ebből a tízezresek száma 111,8 millió, azaz összes bankjegy közel harmadát teszik ki.

Milliókba kerül az átállás

Az ATM-üzemeltetők számára természetesen fontos az új bankjegyek gyártásánál, hogy a feldolgozógépek és automaták is gyorsan és biztonságosan tudják kezelni a bankjegyeket. Ezzel nem csak a berendezések okozta - egyébként ritka - esetleges sérülések kerülhetők el, hanem például a forgalomképesség vizsgálata is jelentősen gyorsulhat, hamarabb kerülhet vissza a gazdasági körforgásba az adott bankjegy.

Az új tízezer forintos címlet méretében megegyezik a jelenleg is forgalomban lévő bankjegy méreteivel, ez pedig azt jelenti, hogy nem szükséges különösebb műszaki átállítás az ATM-eknél - derül ki az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó TrezEx Hungária Zrt. tájékoztatásából.

A továbbfejlesztett, illetve új biztonsági elemek miatt viszont szoftverfrissítésre szükség lesz a forgalomképességet és eredetiséget vizsgáló berendezések esetében. Ez az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó vállalatok számára néhány millió forintos beruházást jelent majd.

Nemcsak a lakosság számára fontos, de a gépek biztonságos működtetésének is alapfeltétele, hogy egyértelműen meg lehessen különböztetni egymástól például egy színezett papírlapot, illetve egy valódi bankjegyet. Az új bankjegyek olyan markáns jellemzőket tartalmaznak, melyek egyrészt lehetővé teszik egyértelmű azonosításukat, másrészt más bankjegyektől való megkülönböztetésüket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új tízezres ugyan már szeptembertől hivatalos fizetőeszköz, a forgalomban csak decembertől jelenik meg, a címlet népszerűsége miatt várhatóan teljes körű elterjedésére sem kell sokat várni. Nemzetközi tapasztalok alapján elmondható, hogy címletenként eltérő az az időtartam, amely alatt egy új bankjegy elterjedhet.

Az ATM-ekben, vagy a mindennapi tranzakciók során gyakran használt címleteknél általában kevesebb időre van szükség az elterjedéshez,

 a jellemzően vagyontartásra használt címletek - tipikusan ilyen húszezres bankjegy - esetében viszont akár több évbe is telhet az elterjedés.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?