Betilthatják a kenyérpirítókat, vízforralókat és hajszárítókat is

Betilthatják a kenyérpirítókat, vízforralókat és hajszárítókat is

2014. szeptember 24. 11:31

Bár hivatalos bejelentés, így egyelőre pontos dátum sincs a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók várható betiltásáról, a kereskedelmi trendek azonban arra engednek következtetni, hogy hamarosan ezek a háztartási készülékek esnek majd áldozatul az EU környezetvédelmi programjának. Egy biztos, tartva a tiltólistától, több európai országban is megrohamozták a boltokat a vásárlók.

Nemrég a Pénzcentrum számolt be róla, hogy az Európai Unió környezetvédelmi programja részeként korlátozta a porszívók teljesítményét. E szerint szeptembertől nem lehet már gyártani, forgalomba hozni és importálni az 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókat az uniós országokban. Az energiahatékonysági direktíva célja az üvegház hatású gázok kibocsátásának korlátozása.

Habár a bevezetett szabályozás nem jelentette azt, hogy szeptembertől le kellett volna venni a boltok polcairól az 1600 Wattnál nagyobb teljesítményű készülékeket (a korábban forgalomba hozott, és megrendelésre leszállított termékeket ugyanis még a határidő után is értékesíthetik a kiskereskedők), ennek ellenére a legtöbb uniós országban megrohanták a boltokat a háziasszonyok. Sajtóhírek szerint Nagy Britanniában például kettesével vitték a porszívókat az elmúlt hónapokban, idehaza pedig a Media Markt számolt be lapunk megkeresésére hatalmas érdeklődésről. Friss sajtóhírek szerint azonban most úgy tűnik, az erősebb porszívók száműzése után:

Hamarosan a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók is áldozatul eshetnek az unió környezetvédelmi programjának.

Bár hivatalos bejelentés, így egyelőre pontos dátum sincs a nagyobb teljesítményű kenyérpirítók, vízforralók és hajszárítók várható betiltásáról, az unió Ecodesign direktívája ugyanakkor egyértelműen meghatározza az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelményeket. Mint ismert, az EU 2030-ig 30 százalékos fogyasztáscsökkenést tűzött ki célként, amelyet úgy tűnik, a háztartási készülékek szabályozásával (is) kíván elérni. Ezt jól mutatja, hogy az irányelv szerint sorra jelennek meg a végrehajtási rendeletek, mint legutóbb az 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívókra vonatkozó tiltás.

Ráadásul a bizonytalanság - vagy a bizonytalanságra építő kereskedelmi trendek/akciók, illetve a várható intézkedésekről pontosabb információkkal bíró gyártók/kereskedők - megtette hatását. Legalábbis éppen erre enged következtetni az a tény, hogy az elmúlt hetekben elképesztő keresletnövekedést tapasztaltak több uniós országban is. Nagy Britanniában például 58 százalékkal több porszívót és kenyérpirítót adtak el, mint korábban. Ez pedig összességében előre vetítheti ezen háztartási gépekre vonatkozó előírások szigorítását is.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?