23 °C Budapest
Tinidráma: ezek a legolvasottabb könyvek idén ősszel

Tinidráma: ezek a legolvasottabb könyvek idén ősszel

Pénzcentrum
2014. szeptember 14. 13:01

Úgy tűnik, augusztusban nemcsak a munkahelyeken állt meg az élet, hanem a Bookline TOP50-es listájának élmezőnyében is: a múlt havi első két helyezett változatlan maradt, és a harmadik is csak egy helyet csúszott lejjebb.

John Green bestsellerét, a Csillagainkban a hiba című tinidrámát egy könyv se volt képes letaszítani a sikerlista első helyéről augusztusban, mint ahogy a júliusi TOP50 ezüstérmese, Bartos Erika Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyve is tartotta második helyezését. Stephen King Álom doktorát - amelyben a Ragyogás időközben felcseperedett gyerekszereplőjének mindennapjait követhetjük nyomon - is csupán a toplisták "régi motorosának", Jennifer Probstnak sikerült leszorítania a 4. helyre a Milliárdosfeleségek-sorozat utolsó kötetével. Az Eltervezett házasságban egy megközelíthetetlen, szívügyekben csetlő-botló üzletasszonyt ismerhetünk meg, aki szerelmi mágiához folyamodva igyekszik a csúcsra jutni magánéletében is. Jennifer Probst a bronzérem mellett duplázott is, hiszen a sorozat előző kötete, az Elhibázott házasság a 37. helyen végzett.

Bár már egyáltalán nem kelt feltűnést, hogy a legkeresettebb könyvek között minden hónapban rengeteg pszichológiával és gyerekneveléssel foglalkozó kiadvány található, az augusztusi toplistát elnézve külön figyelmet kell szentelnünk a műfajnak. Hogy a változtatás és a tudatos életvezetés igénye több mint múló szeszély, azt az Amit rosszul tudtunk a gyerekekről (Po Bronson, Ashley Merryman - 5.), az Anyapszichológia (Vida Ágnes - 7.), A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény (Böjte Csaba - 12.), A Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyereked? (Vekerdy Tamás - 22.) és a Most vagy Soha (Feldmár András - 35.) helyezései bizonyítják, valamint a Pál Ferenc, Dr. Bagdy Emőke és további neves pszichológusok által közösen írt újdonság, a Bízz magadban!. Utóbbi még meg sem jelent, az előjegyzések szerint azonban máris a 34. helyezett lett. A közelgő iskolakezdés sok mindenkit nosztalgiára is ösztönözhetett: a Vuk (48.), a Misi Mókus kalandjai (32.) és az Ablak Zsiráf (33.) olyan gyerekklasszikusok, amelyeknek első rajongói már saját maguk is szülőkké válhattak.

A filmipar és a könyvkiadás összefonódása sem ismeretlen jelenség manapság, és erre a listavezető Csillagainkban a hibán kívül Veronica Roth Beavatott-trilógiájának (A lázadó - 8., A beavatott - 10.) és Gayle Forman Ha maradnék című regényének (15.) népszerűsége is rámutat. A szürke ötven árnyalatának egyelőre csak a július végén nyilvánosságra hozott trailere borzolja a kedélyeket, de úgy látszik, ez a tény se akadályozta meg, hogy a trilógia augusztusban is a legkeresettebb könyvek közé kerüljön. (16., 27., 28.)

Az e-könyvek között általában sokkal nagyobb arányban reprezentálják magukat a romantikus regények, mint a nyomtatott könyvek között, és ez augusztusban sem volt másként. Az Eltervezett házasság az e-könyvek között is dobogós helyet szerzett (2.), a listából pedig kiemelkedik Fejős Éva Éjszaka Bangkokban és Fábián Janka Rozmaring című műve: előbbi lassan egy, utóbbi pedig több mint két éve szerepel a legjobb e-könyvek között.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44