Kötelező borravaló: milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként az éttermekben

"Kötelező borravaló": milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként az éttermekben

Pénzcentrum
2014. augusztus 18. 05:23

Közel tíz év alatt sem szerették meg a magyarok a szervizdíjat, az adatok szerint mégis egyre több helyen kell megfizetniük azt. Hat év alatt ugyanis közel kétszeresére nőtt a bevallott felszolgálási díjak össze. Igaz, még így is több milliárdot titkoltak el a vállalkozások az adóhivatal elől az idei év első felében.

Habár a szervizdíjat hazánkban már közel 9 éve vezették be, még mindig keveredik ez a két fogalom itthon. Ráadásul a szervizdíjra sokan egyfajta kötelező borravalóként tekintenek, és csak azt látják, hogy plusz egy költségtétel jelent meg a számlán. Valószínűleg éppen ezért utasítja el a magyarok többsége a szervizdíjat: tízből nyolcan ragaszkodnak hozzá, hogy maguk dönthessenek a plusz összeg mértékéről egy friss felmérés adatai szerint. Ugyanakkor a borravalót a többség elfogadja és megszokta a borravaló intézményét. A Szallas.hu adatai szerint négyből csak egy ember mondta azt, hogy legszívesebben eltörölné ezt a szokást.

Felszolgálási díj: kötelező borravaló?

Éppen az önkéntesség az egyik leglényegesebb különbség a két tétel között. Ezenfelül lényeges eltérés még, hogy a borravaló összege nem szerepel sem a nyugtán, sem a számlán, a felszolgálási díjat viszont már az étlapon is fel kell tüntetni.

Adózási szempontból is eltérnek egymástól, ugyanis a felszolgálási díj után a foglalkoztató 15 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot fizet, míg a borravaló után az alkalmazott önkéntesen fizethet, ha szeretne

- tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). Az alkalmazottak pedig havonta kapják meg a befolyt összeg adókkal és járulékokkal csökkentett hányadát.

Egyre több helyen szerepelne az étlapon a szervizdíj?

A bevallások havonta érkeznek, azonban egy magánszemély több kifizetőtől is kaphat felszolgálói díjazást, így a magánszemélyek számát pontosan nem lehet megállapítani - tette hozzá az adóhatóság. Ugyanígy arról sincsenek pontos számok, hogy az elmúlt években hányan vezették be a felszolgálási díjat, mivel a bevallásokban nincsenek elkülönítve ezek az adatok.

Az összesítésekből viszont kiderül, hogy

hat év alatt megduplázódott a bevallott felszolgálási díjak éves összege.

Tavaly már közel hárommilliárd forintnyi felszolgálási díj után fizettek be 431 millió forintnyi nyugdíjjárulékot a munkáltatók. Havonta pedig átlagosan 5.766 darab lap érkezett be az adóhatóságokhoz, míg 2007-ben 3.370 darab.

Így is több milliárdot titkoltak el

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felszolgálási díjat gyakran elmulasztják bevallani a vállalkozások, viszont a közérdekű bejelentésekből, az egyéb jelzésekből, illetve az adóhivatal információiból sokan kerülnek az adóhivatal látókörébe, akiknek ilyen kötelezettségük keletkezett, bevallásukban viszont nem tüntették fel az ebből származó bevételüket - mondta el a NAV lapunknak.

Az elmúlt években megnőtt a közérdekű bejelentések alapján indult ellenőrzések eredményessége (a korábbi 72 százalékról 85 százalék fölé emelkedett a megállapítással zárult ellenőrzések aránya). Ez részben annak köszönhető, hogy a bejelentők egyre pontosabb információkkal szolgálnak, valamint annak is, hogy az adózók alapos kockázatelemzésen esnek át - tájékoztatta az adóhatóság a Pénzcentrum.hu-t.

Az idei év első félévben a NAV ellenőrzési szakterülete 4.053 ellenőrzést végzett közérdekű bejelentések alapján, melyek során 7,7 milliárd forint adókülönbözet tárt fel.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?